Wysłany: 2014-04-03, 11:49 Problem z rozrusznikiem na ciepłym silniku
Cześć,
Mam taki problem, że na zimnym silniku rozrusznik kręci aż miło i odpala auto, jednak jeśli zgaszę ciepłe auto, rozrusznik jak by nie miał siły zakręcić.
Rozrusznik Mitsubishi z 1.3, obecnie kręci 16B z Baleno. Zastanawiam się co może być przyczyną i czy warto to naprawiać czy lepiej szukać innego rozrusznika (np. z Vitary z przekładnią planetarną)
_________________ yahoo33,
Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.
Co kilka wypadów w głębsze błotko mam ten sam problem i zawsze pomaga rozebranie rozrusznika, wyjęcie wirnika i dokładne wyczyszczenie, z rdzy i syfu, jego i magnesów
Chyba po stacyjce, ale wiem że Duży montował kilka przekaźników i nie jestem pewien czy starter idzie teraz do rozrusznika. Na którko też ma problemy z kręceniem więc chyba nie tędy droga.
Oczywiście jak to ja jestem poza domem więc sprawdzę jutro popołudniu.
[ Dodano: 2014-04-07, 21:57 ]
Wsadziłem rozrusznik z vitary 1.6 16v (na przekładni) zakręcił raz i potem już tylko klika.
Musi to być padnięty aku.
@Sam: Masa sprawdzona ;)
Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.
Sprawdź napięcie na akumulatorze na klemach, jak kręcisz rozrusznikiem, nie powinno spaść niżej niż ok 9v jeśli jest ok to idź dalej i mierz między masą rozrusznika a kablem doprowadzającym prąd do rozrusznika powinno być podobnie, jeśli jest dojście (nie wiem jak to jest w tym konkretnym rozruszniku ale powinno być) to zmierz w następnej kolejności między masą rozrusznika a elektromagnesem ( już po stykach rozrusznika) wszędzie powinieneś mieć podobne napięcie pod obciążeniem. Podobną sytuacje miał kiedyś mój Ojciec w maluchu, miał wytarte tulejki i wyglądało to jak by rozrusznik nie miał siły.
Dzięki za tak szeroki odzew.
dzis juz nie sprawdzę a jutro jadę w trase.
zostawilem aku pod prostownikiem.
jeśli to jego wina powinno byc lepiej.
będę mierzyl napiecia zgodnie z instrukcja, przy kliknięciu gasną prawie wszystki lampki.
szczotki powinny byc, starter kilka godzin temu krecil na aucie dawcy.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 23 Sie 2013 Posty: 348 Skąd: WD i WWL
Wysłany: 2014-04-10, 00:06
yahoo33 napisał/a:
przy kliknięciu gasną prawie wszystki lampki.
Masz zasyfione klemy akumulatora na bank. Brak prądu. Miałem to samo. Na zimnym ok. Nagrzany raz kręcił potem nie tylko trrrrrr i kontrolki głupiały i gasły.
_________________ Wódka z lodem szkodzi na nerki. Rum z lodem niszczy wątrobę. Whisky z lodem atakuje serce. Gin z lodem rozwala mózg. Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Ostatnio zmieniony przez airgaston 2014-04-12, 05:52, w całości zmieniany 2 razy
Żeby być pewnym czy to wina akumulatora czy połączeń z rozrusznikiem musisz zmierzyć napięcie lub podmienić na sprawny akumulator. Najczęściej jak padł akumulator to świeżo po ładowaniu kręcił dobrze tylko miał małą pojemność i szybko tracił prąd.
Najlepiej zmierz napięcia i wtedy będzie wiadomo na 100% bo to mogą być klemy, słaby aku, jak i słaba masa lub zaśniedziałe upalone kable, objawy będą podobne.
Napewno blokowanie jest spowodowane puchnięciem tuleji, bardziej mnie martwi powód.
Bo w dwóch rozrusznikach to samo, czy nie może być tak że połączenie skrzyni z silnikiem jest nie precyzyjne i przez to rozrusznik jest przekoszony i zwiera?
Po pracy wezme denata na stół i będę myślał co z tym fantem dalej zrobić.
[ Dodano: 2014-04-11, 22:54 ]
Taa rozrusznik był blokowany przez... zbłąkany wkręt do blachy który nie wiem jakim cudem się tam znalazł. Działa teraz aż miło kręci i hula.
Stary rozrusznik był już po prostu ztyrany. Ten z Vitary kręci duż lżej i ładnie pasuje do bloku SY416.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum