Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Sprężyny Samurai Coily
majcher 
rozgadany

Wysłany: 2014-04-13, 18:03   Sprężyny Samurai Coily

Zmierzyłem przednią sprężynę, ma średnicę wew 70 mm, grubość drutu 10 mm długość swobodną ok. 26 cm. Mam prośbę o pomoc w dobraniu czegoś podobnego z ogólnie dostępnych sprężyn. Najlepiej w granicach 27 - 30 cm długości.

Maverick 
stary wyjadacz

Wysłany: 2014-04-13, 20:31   

A jakie sprężyny są dla Jimny'ego?
Od tego bym zaczął szukać.
SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.

Zawias 
Expert

Wysłany: 2014-04-13, 20:42   

Od jimny nie pasują.

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2014-04-13, 20:47   

Jimny ma zupełnie normalne sprężyny średnicy ok. 100 mm, a coily jakieś dziwaczne z d... coilovery :roll:
Znalezienie sprężyn o takiej małej średnicy może być cokolwiek wyzwaniem.
Ja osobiście wyciąłbym całe to badziewie i zrobił zawias na zwykłych sprężynach i osobnych amorach (przedni most też bym pewnie wymienił na szeroki samuraiowski, ale ja jestem zboczony :mrgreen: ).
Najłatwiej będzie chyba dorobić sprężyny na zamówienie np. w Pospringu, do partoli i jeepów dorabiali, to i z tym dziwadłem sobie poradzą.

Zawias 
Expert

Wysłany: 2014-04-13, 21:09   

Sprężyny polo tył do 94 r. Średnica drutu 10,25,średnica wewnętrzna 74,5 i długość 32cm.Myślę,że można trochę skrócić.Ile ma zwojów ? Kayaba RA 5485.

majcher 
rozgadany

Wysłany: 2014-04-14, 08:24   

Ma 8 zwojów. 74,5 mm nie wejdzie w górny kielich bo jest na styk, a poza tym spadnie z odsadzenia na amortyzatorze bo też jest dosłownie na styk.

Amory natomiast znalazłem są produkowane Sachs nr 310921 oraz Kayaba 341317. Inna sprawa to je dostać ale w intercarsie jeden z nich jest wspomniany, może ktoś mógłby także w tej sprawie pomóc?

Za to tulejki wahaczy znalazłem, w Suzuki nie występują jako osobne części. Tuleje od strony ramy to Febest SZAB-004, natomiast tuleje od strony mostu (po 2 szt na wahacz) idealnie podpasowały polskie TEDGUM 00506712 po 22 zł/ szt.

Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję, Zawias widzę, że masz dostęp do jakiegoś katalogu z wymiarami sprężyn, szukałem takiego i nic nie znalazłem...

Maverick 
stary wyjadacz

Wysłany: 2014-04-14, 09:46   

Majcher, dopiero teraz przyjrzałem się fotkom.
Faktycznie tak jak Didymos pisze to taki coilover.
Trudny temat, ale pewnie z pomocą tutejszych speców wybrniesz z problemu.
SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-04-14, 11:01   

Ja bym zamówił dorabiane. Kiedyś kolega na forum pisał o jakimś zakładzie (wiem wiem, kiedyś ktoś, coś ale wiem że było i jak będzie potrzeba to odkopię) i wcale to dużych pieniędzy nie wyniosło a miał takie jak chciał. Inna sprawa, że jakby coś było fabrycznego to zawsze można zwyczajnie kupić i wymienić jak się skopsa, ale z drugiej strony... jak często pękają sprężyny ;)

Maror 
mechanik

Wysłany: 2014-04-14, 20:32   

SamNaSamZSam napisał/a:
Ja bym zamówił dorabiane. Kiedyś kolega na forum pisał o jakimś zakładzie (wiem wiem, kiedyś ktoś, coś ale wiem że było i jak będzie potrzeba to odkopię) i wcale to dużych pieniędzy nie wyniosło a miał takie jak chciał. Inna sprawa, że jakby coś było fabrycznego to zawsze można zwyczajnie kupić i wymienić jak się skopsa, ale z drugiej strony... jak często pękają sprężyny ;)

Na pewno rzadziej niż resory :mrgreen: Co do sprężyn to teoretycznie Escape ma takie w ofercie ale nie jestem pewny czy to na pewno do Coil'ego.
http://escape4x4.pl/kateg...ezyny-sprezyny-
Ale najlepszą opcją to chyba faktycznie będzie zrobić na zamówienie sobie...

majcher 
rozgadany

Wysłany: 2014-04-15, 17:21   

Dostałem odpowiedź z Pospringu. Mogą dorobić taką sprężynę za 120 zł netto więc ten temat mam już rozwiązany. Pozostały te nieszczęsne amory, ma ktoś jakiś pomysł? Bardzo podobne są z Vectry B tył ale to odsadzenie jest chyba mniejszej średnicy. Tak to wygląda.

droidboo 
zapaleniec
Zwany Miśkiem.

Wysłany: 2014-04-16, 22:38   

Te z vectry tez jak coilovery maja dzialac? Jeżeli ten kołnierz jest podporą sprężyny, to mozesz sobie u tokarza zamowic odpowiedniej srednicy talerzyk, ktory zalozysz na ten w amorze i po robocie.

egon 
mechanik

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-04-18, 07:05   

swego czasu na allegro były też jakieś sprężyny ironmana do samca ale czy do coli to nie wiem

doktorek 
świeżak

Wysłany: 2014-08-26, 22:48   

majcher, Kolego mam ten sam problem ze sprężynami do samiego.. Jak możesz podaj mi namiary na firme która ci je wykonywala i dokładnie wymiary sprężyny przod??
Zalozyles identyczne czy o kilka cm. dluzsze??

Odpowiedz do tematu