Wysłany: 2014-04-08, 23:50
Maciek wg katalogu i w oryginale u Ciebie prawdopodobnie takie świece były: 18550-84CT0
U mnie w PSA siedzi prawdopodobnie takie coś: 00000A01289 i przeglądając katalog intercarsu po tym numerze trafiłem na jakieś świece AKUSAN po niecałe 15zł gdzie w opisie podali, że natężenie prądu to 14A :D Reasumując też mi się wydaje, że świeczki biorą więcej niż 2-4A bo u mnie wyraźnie odczuwalna jest ulga dla elektryki jak przekaźnik odklikuje ich grzanie. Może różne świece różne parametry mają, albo moja elektryka mało wydolna, ale coś mi się zdaje że komplet świec to ładnych kilkadziesiąt A ciągnie.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Maciek wg katalogu i w oryginale u Ciebie prawdopodobnie takie świece były: 18550-84CT0
U mnie w PSA siedzi prawdopodobnie takie coś: 00000A01289 i przeglądając katalog intercarsu po tym numerze trafiłem na jakieś świece AKUSAN po niecałe 15zł gdzie w opisie podali, że natężenie prądu to 14A :D Reasumując też mi się wydaje, że świeczki biorą więcej niż 2-4A bo u mnie wyraźnie odczuwalna jest ulga dla elektryki jak przekaźnik odklikuje ich grzanie. Może różne świece różne parametry mają, albo moja elektryka mało wydolna, ale coś mi się zdaje że komplet świec to ładnych kilkadziesiąt A ciągnie.
zobacz w intercarsie 5,5A jedna świeca : wejdź na renault 19 silnik 1,9D świece żarowe NGK
Wysłany: 2014-04-09, 00:05
No to może inne świeczki :) albo opisy do bani, jak to się często zdarza i raczej na nich nie ma co polegać. Pewnie obadam swoje jakoś niebawem.
Przy okazji Droidboo dzięki za poglądowy filmik - dla wzrokowca zobaczyć to prawie jak dotknąć czy polizać. Przy okazji domyśliłem się, że trzymanie świecy w dłoniach podczas procedury testowej to raczej kiepski pomysł :D
Pomógł: 6 razy Dołączył: 23 Sie 2013 Posty: 348 Skąd: WD i WWL
Wysłany: 2014-04-09, 22:33
Sam 60A jak w morde strzelił na 4 świecach.
_________________ Wódka z lodem szkodzi na nerki. Rum z lodem niszczy wątrobę. Whisky z lodem atakuje serce. Gin z lodem rozwala mózg. Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
od 7,6 do 8A na jednej świecy. narazie daje rade na tym przekaźniku 30A. przynajmniej mam dogrzewanie. jutro jeszcze muszę sylikonem zalać kable żeby się nie zalały...
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Sty 2014 Posty: 274 Skąd: Wrocław/Zielona Góra
Wysłany: 2014-04-09, 23:00
SamNaSamZSam napisał/a:
No to może inne świeczki :) albo opisy do bani, jak to się często zdarza i raczej na nich nie ma co polegać. Pewnie obadam swoje jakoś niebawem.
Przy okazji Droidboo dzięki za poglądowy filmik - dla wzrokowca zobaczyć to prawie jak dotknąć czy polizać. Przy okazji domyśliłem się, że trzymanie świecy w dłoniach podczas procedury testowej to raczej kiepski pomysł :D
Z trzymaniem świeczek nie ma tragedii. Tutaj wygodniej było aparat trzymać, ale jak tylko masz taką żabę, to korzystaj, bo ergonomia znakomicie większa
_________________ Nie ma za dużych kół, są tylko za słabe silniki, za szybkie przełożenia i za mało podcięte nadkola ;)
Wysłany: 2014-04-13, 22:31
Mam do wyboru świece Denso, Bosch, Akusan, Febi, Meyle i Maxgear - Bosch najdroższy, Denso wydaje mi się optymalny stosunek cena/jakość, a o pozostałych markach nie słyszałem więc może zwyczajnie tkwię w ciemnogrodzie i nie wiem jakie to okazje bo cenowo to nie powiem są w zasięgu bezrobotnego ;) Które polecacie? Chyba, że jest jeden jedyny słuszny wybór którego nie mam na liście to się napnę i zakupię takie jak każecie :D
Denso, bosch to powiedzmy producenci świec, febi, meyle to "pakowacze"- biorą świece ( i inne części ) i sprzedają w swoich opakowaniach. Maxgear to wg mnie coś taniego ( nie znam jakości). Akusan nie mam pojęcia. Jeszcze dobre sa NGK i Beru..Ja kiedyś w passacie zakładałem iskry i też chodziły, chociaż co 2-3 m-ce musiałem jakąś wymieniać. Po zmianie na NGK problem zginął na ok 2 lata. Ale wybór należy do ciebie
_________________ NIE JEDŹ SZYBCIEJ NIŻ TWÓJ ANIOŁ STRÓŻ POTRAFI LATAĆ
miałem doświadczenie z DENSO ( polecam u taty w dyskotece już latają 5 rok bez problemów), beru miałem w passacie 2 lata potem go sprzedałem i nie wiem jak dalej się sprawują, NGK mam teraz w samcu i nawet nieźle grzeją. taka mała ciekawostka beru współpracuje z boschem jak dla mnie jeden kij.
co do przekaźnika 30A wystarcza jeszcze po tygodniu się nie przepalił a często w mieście używam auta i zdaje wszystko egzamin, napewno było lepiej niż było. Kosztowało mnie to w sumie 5zł oprócz przekaźnika który już miałem z auta , tak samo kable itp
Wysłany: 2014-04-14, 08:48
Celowałem w Denso i pewnie przy nich zostanę zatem. Dziękuję za komentarze.
[ Dodano: 2014-04-18, 16:02 ]
Potwierdzam i dla potomnych zostawiam: silnik XUD9 w oryginale siedzą świece Bosch 0 250 20 10 39
I jeszcze jedno: choć tego nie polecam, da się testować świece trzymając w ręku, tylko trzeba ją później dość sprawnie gdzieś odłożyć... zanim nagrzeje się "główka" :D oczywiście nie polecam, ale musiałem spróbować :D
Pytanie do społeczności - jakieś zabiegi są konieczne pomiędzy zamontowaniem nowych świec a pierwszym odpaleniem silnika po ich wymianie?
Wysłany: 2014-04-19, 03:06
Wymagane jest wlożenie kluczyka do stacyjki i przekrecenie go, oraz podgrzanie swiec
_________________ Wódka z lodem szkodzi na nerki. Rum z lodem niszczy wątrobę. Whisky z lodem atakuje serce. Gin z lodem rozwala mózg. Cola z lodem demoluje zęby.
Wysłany: 2014-04-19, 07:33
Si, si. Chmura dymu przy pierwszym odpalaniu na zimno zniknęła. Po zbadaniu starych świeć jedna zupełnie niesprawna, trzy pozostałe wyglądały jakby je z wędzarni wyjął. Zabieg bezproblemowy na szczęście choć na etapie doktoryzowania się przeczytałem pogróżki jak to 80% świec przy wykręcania ulega destrukcji i trzeba silnik rozbierać.
Celowałem w Denso i pewnie przy nich zostanę zatem. Dziękuję za komentarze.
[ Dodano: 2014-04-18, 16:02 ]
Potwierdzam i dla potomnych zostawiam: silnik XUD9 w oryginale siedzą świece Bosch 0 250 20 10 39
I jeszcze jedno: choć tego nie polecam, da się testować świece trzymając w ręku, tylko trzeba ją później dość sprawnie gdzieś odłożyć... zanim nagrzeje się "główka" :D oczywiście nie polecam, ale musiałem spróbować :D
Pytanie do społeczności - jakieś zabiegi są konieczne pomiędzy zamontowaniem nowych świec a pierwszym odpaleniem silnika po ich wymianie?
kolego przy wymianie świec : starą świece jeszcze nie odkręconą polecam obficie polać preparatem penetrującym, następnie jak odkręcasz i idzie to tępo lekko odkręcasz i lekko dokręć aż zacznie lżej iść... Nowe świece zanim wkręcisz gwint posmaruj ( troche) smarem miedzianym żebyś na przyszłość nie stękał że jest problem odkręcenia.
w naszych starych technologicznie silnikach raczej jest nie możliwe ukręcenie świecy w kadłubie głowicy, zdaża się to w nowszych silnikach które mają o wiele większą temperature spalania mieszanki ( większa moc z litra pojemności i bardzo doładowane silniki) mięszy innymi CDI w mercedesie lub w nowszych TDI PD lub CR. w starym passacie powiem że miałem ogromny problem odkręcić bo przy odkręcaniu aż strzelały gwinty i byłem ,,zesrany,, aby nie ukręcić świecy.
Wysłany: 2014-04-19, 11:23
Sam wystarczy że jedna świeca nie pali i już jest chmurka przy rozruchu, a potem na zimnym silniku przez chwile lekkie dygotki i nierówna praca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum