Wysłany: 2014-04-18, 13:04 1.3 klekocze jak diesel - peknięty kolektor wydechowy, film
Wrzucam filmik, może mądrzejsze głowy na coś wpadną. Jak na razie wyregulowane zawory, ustawiony zapłon, w przypływie chęci zrzuciłem miskę - dół silnika jest jak nowy. No i teraz pytanie na kolektorze są 3 pęknięcia, jestem na 90 % pewny, że to od tego, spawanie zbyt wiele nie dało, wydaje mi się, że pękło na nowo. Do tego w rezonans wpada osłona tak jakby coś w nią dmuchało. Ogólnie silnik chodzi bardzo dobrze, ma moc, a ten klekot występuje tylko w momencie ruszania przy zmianie obrotów, potem przy przyspieszaniu, obciążeniu, wszystko cichnie. Olałbym sprawę ale trochę mnie to irytuje, że sobie przyklekocze jak Transit.
Niech ktoś zatka rurę wydechową na pracującym silniku. Sprawdz czy nie ma przedmuchów na kloektorze, uszczelkach, szczególnie na łączeniu z rurą wydechową. Ale generalnie to sie nie znam :)
_________________ Przez 15 lat był 1.3 na wtrysku, przerwa i jest 1,9TD
Wszystko dokręcone, winny jest na pewno wydech, szczególnie, że były te pęknięcia na kolektorze. Na razie chyba oleję sprawę, a kiedyś wymienię kolektor i wszystkie uszczelki.
u kolegi tak samo jest tylko we fronterze ma dmuchniętą uszczelke za kolektorem ( kolektor-komin). ja bym dał sobie spokoj nic się nie dzieje złego z tym...
No u mnie zauważyłem, że jest przedmuch (osmolenie) w okolicach 1 cylindra spod kolektora, spowodowane tym, że odkręciła się tam śruba od kolektora i chyba z tym było jeżdżone x lat aż się kolektor zwichrował, do tego ten popękany kolektor. Sprawę uratowałby nowy kolektor i nowa uszczelka pod kolektor, która kosztuje 75 zł... oszaleli
mam to samo, takie metaliczne klekotanie u góry silnika, też wyregulowałem zawory i nic nie zmieniło, na wolnych stuka dość głośno a jak jedziesz to się wycisza... muszę sprawdzić jeszcze kolektor...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum