Wysłany: 2014-04-25, 20:11 Tuleje do amortyzatora poszukiwane
Wymieniam tulejki u kolegi w amorach (rancho) i nie moge znalezc jednego typu tulejek.
Te tulejki nie sa w tragicznym stanie ale lepiej byloby je od razu wymienic.
Na dolnym mocowaniu wystepuja inne tuleje typu, tez z kolnierzem ale wiekszym.
Takie mi sie udalo dostac, ale chyba na gore nie beda pasowac, bo sa dluzsze.
Tulejka metalowa sie w nich chowa, a w tych na gorze wystaje.
Wysłany: 2014-04-25, 22:11
Nie za bardzo rozumiem w czym problem, ale ostatnio temat tulejek tylnych amorów był dość popularny. Może ten temat coś Cię zainspiruje: http://samurai.org.pl/viewtopic.php?t=4382
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Paź 2013 Posty: 189 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-04-25, 22:25
w niedziele wieczorkiem mogę podrzucić namiar na producenta i dystrybutora fajnych osłon na tuleje. Po prostu mam naklejkę. namiar na autku a ono stoi pod pracą
No jak to Sam nie wiesz w czym problem. Problem taki ze takich tulejek nie ma na rynku u nas. Inne sa, ale jak mi nie spasuja to wyciagne i amora nie bedzie mozna zalozyc.
Wysłany: 2014-04-25, 23:15
Pacmano wybacz mi moje ograniczenie umysłowe - ja to widzę tak - tulejka metalowa ma fi16 bo takie fi ma trzpień mocowania amora tylnego w Suzannie. Tulejka metalowa siedzi w jakiejś polibuszy (gumie) której zewnętrzna średnica odpowiada średnicy oczka amora. Zakładam, że to oczko jest jakoś wystandaryzowane i powielane w innych amorach, np. lublin, vitara itp. i chodzi o dobranie gumy o zewnętrznej średnicy x z tylejką fi16 w środku, czy tak?
Czemu te od lublina nie zagrają?
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Zmierz kolego jakie wymiary ma to ucho to Ci powiem czy od lublina podejdzie, bo tam też są różne tulejki u góry i na dole amora. Ja miałem trochę problem bo te tuleje bardzo ciasno były pasowane i bez prasy nie mogłem ich wcisnąć, więc je trochę zmniejszyłem ze średnicy i jest ok.
Ucho nie wiem jakie jest, bo nie wyciagnalem jeszcze tuleji. Zpasowane jest ciasno i nie mam jak tam suwmiarki wcisnac. Te amory nie sa do samuraia, tylko do jimniego. Mocowanie tylnego amora jest ciasne i wejdzie tylko tyle ile na pierwszym zdjeciu.
Ja wiem ze moge sie bawic - kupic tulejki, pilowac i docinac ... ale chcialem dostac gotowa i tyle.
Wysłany: 2014-04-27, 11:37
Pacmano to weź no chociaż podaj jakieś wymiary tych tulejek. Ciężko było dobrać tulejkę do Samcowego amora, którego większość ludzi ma i zna a Ty tu jeszcze z jakimiś innymi mocowaniami do Jimnego. Zwiększ sobie szanse i pomierz średnice jakie potrzebujesz.
Poza tym kontaktowałeś się z dystrybutorem Ranczo? Jakoś mi się nie wydaje, żeby nie mieli części eksploatacyjnych do swoich produktów.
Sam, ja tylko pytalem czy ktos spotkal sie z takimi tulejkami lub wymienial ;) Jak nic nie znajde to sobie cos kupie i bede dorabial, to nie wybiega ponad moje zdolnosci :P
Wysłany: 2014-04-27, 17:35
Si si :) w Twoje zdolności nigdy nie wątpiłem, jak zwykle chciałem się tylko trochę pomądrować i może za daleko się posunąłem <poszedł z szufelką i wiadrem popiołu posypać sobie głowę>
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum