Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
komputer
ReZa 
nowicjusz
ReZa

Wysłany: 2014-05-22, 16:44   komputer

Witam wszystkich.
Chyba będę musiał wymienić komputer w swoim samochodzie. Sami jest z roku 1991, ma silnik 1,3 z pojedynczym wtryskiem. W tej chwili mam komputer, który posiada logo mitsubishi i ma takie oznaczenia: (jestem laikiem w tym temacie, więc piszę wszystko z nalepki :oops: )
33920-80C70
E2T 40 971
OYO1A F1
EC-V-MT
Nie wiem nawet, czy jest to oryginalny, ponieważ dziadek miał kilku właścicieli i po głębszym przyjrzeniu się zwłaszcza zakrytym elementom widać, że niektórzy mieli bujną wyobraźnię :evil:
Proszę o pomoc w takiej sprawie: gdzie mógłbym kupić kompa w dobrym stanie do mojego Samiego, może macie doświadczenia z wiarygodnymi sprzedawcami i jakie są ceny.
Pozdrawiam wszystkich

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-05-22, 17:12   

Tutaj masz znanego na forum sprzedawcę: http://suzuki-czesci.pl/p...33920-80C70/969

Spróbuj napisać do Kostucha może Cię czymś poratuje. A co się stało z Twoim komputerem?

ReZa 
nowicjusz
ReZa

Wysłany: 2014-05-22, 21:20   

Dzięki za podpowiedź. Objawy wcześniej opisałem w poście "rzucił palenie gadzina" w dziale elektryka. Wszystkie podpowiedzi przekazałem swojemu elektronikowi i pomału badał podrzucone tematy. Okazało się, że kondensatory są w porządku, ale komputer po zgaśnięciu silnika wystarczy parę razy potrząsnąć i odpala. Wobec tego majster wywnioskował, że jest to wina wcześniejszego zalania kompa. Zatem należy go wymienić na lepszy. W poprzednim poście nie dodałem, że przy rozgrzewaniu na ssaniu (automatycznym) falują mu obroty. Generalnie chyba ma za duże obroty. Nie wiem, co jeszcze można dopisać dla właściwszego zdiagnozowania usterki :-)

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-05-22, 21:29   

Spróbuj podpytać Kostucha... zimne luty naprawia laserowym spojrzeniem niczym Superman, a na pozostałe elektrousterki potrzebuje chwilę się po głowie podrapać ;)

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-05-23, 09:18   

ReZa napisał/a:
komputer po zgaśnięciu silnika wystarczy parę razy potrząsnąć i odpala.

Są dwa wyjścia:
- poprawić luty (najlepiej przy pomocy hot-air i dobrego topnika)
- zabrać żonie wibrator i przymocować do komputera :mrgreen:

Trzecie wyjście to wymiana komputera, ale kosztuje to całkiem sporo a jego stan może być podobny do tego co masz.

ps.
Najczęściej utleniają się luty w części wysokoprądowej ecu - sterowanie wtryskiwaczem i elektrozaworkami. Oczami widać gdzie jest matowo.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-05-23, 09:24   

kostuch napisał/a:
Oczami widać gdzie jest matowo.

Mówiłem, że mówiłem :D ReZa jak już sam Doktore pojawił się w Twoim temacie to ja bym zrobił wszystko by go nie wypuścić ;)

Uh Lala 
mechanik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2014-05-23, 09:33   

kostuch napisał/a:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: nie ma to jak niekonwencjonalne, acz proste rozwiązanie :!:

manias79 
mechanik

Wysłany: 2014-05-23, 09:45   

Uh Lala napisał/a:
kostuch napisał/a:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: nie ma to jak niekonwencjonalne, acz proste rozwiązanie :!:

Niestety złe rozwiązanie, gdyż uszkodzony komputer będzie podawać złe sygnały na dildo, czyli nierówna praca na obrotach, słaby udar
SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-05-23, 10:10   

manias79 napisał/a:
słaby udar

Ja tam nie wiem jaki to ma udar :mrgreen:

ReZa 
nowicjusz
ReZa

Wysłany: 2014-05-23, 23:34   

Z tym wibratorem to był słaby pomysł. Najpierw żonie uszkodził uzębienie, a teraz rozwalił obudowę kompa :mrgreen: ale dzięki za dobrą wolę :mrgreen:

[ Dodano: 2014-05-23, 23:36 ]
A tak w ogóle to dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich: tych pomocnych i tych dowcipnych :->

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-05-24, 11:19   

Jest jeszcze opcja problemu z sygnałem z czujnika halla.
Jak go zabraknie, to komputer odcina pompę i zapłon.
Ale dużo pradopodobniejszy jest zimny lut w części sterującej wtryskiwaczem albo przekaźnikami.
W manualu znajdziesz schemat i opis złącza - po pinach dojdziesz do właściwego fragmentu płytki.

Odpowiedz do tematu