Wysłany: 2014-06-30, 16:51 Uszczelka pod głowicą a brok w głowicy.
Witam.
Opiszę tu dla potomnych jaką miałem dziwną awarie.
Jechałem sobie po asfalcie i nagle zagotował mi się silnik. Po ostudzeniu i dolaniu wody odpaliłem i pojechałem dalej po czym silnik stracił moc i go zgasiłem i zepchnąłem na stację benzynową. Otwieram maskę a tu obraz nędzy i rozpaczy wszystko w mazi oleju i płynu chłodniczego, wyjmuję bagnet a tam mleko. Wszystko by wskazywało że uszczelka pod głowicą, ale bardzo dziwiło mnie tak szybkie wymieszanie płynu z olejem. Po rozebraniu okazało się że pod pokrywą zaworów leży sobie brok taki jak na bliku silnika. Po dokładniejszych oględzinach okazało się że są w głowicy 4 takie broki i jeden wypadł całkiem a drugi już był podniesiony. Oczywiście musiałem zdjąć głowicę żeby wyjąc wałek rozrządu więc od razu poszła nowa uszczelka. Ktoś ma pomysł dlaczego ten brok wypadł?? Może zablokował się termostat i zagotował się i tam był najsłabszy punkt? dziwna sytuacja.
Brok znaczy sie korek w otworze po odlewie? u mnie zwie sie to core plug.
Tak chodzi właśnie o ten korek. Jeśli on wypadnie to bardzo szybko miesza się płyn chłodniczy z olejem, 3 razy zmieniłem olej na stary przepalony żeby wypłukać silnik i wymieniłem filtr i zalałem nowy olej. Z układem chłodzenia już tak szybko nie poszło, maź jest wszędzie. Z 10 razy płukałem wodą, dodawałem też płynu do mycia naczyń ale i tak jeszcze nie jest czysty.
Wypadł ze starości... Jak dawałem głowice do regeneracji to jeden mi całkowicie zaspawali bo pojawiły się tam już jakieś mikropęknięcia, zapytałem dlaczego to zaspawali to gość mi powiedział, że w kolo broku były już pęknięcia i nie dużo brakowało by go wywaliło, zmęczenie materiału po prostu.
Ew. gdzieś Ci się przyblokował kanał i ciśnienie wypchało.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Wysłany: 2014-07-01, 22:52
A po co to tam w ogóle jest? To jest uwarunkowane technologią odlewania? Tam jakieś uchwyty maszyny czy tam formy do odlewów wchodzą i dlatego później to zaślepiają "manualnie" ?
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum