Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-09-25, 11:13
kobzi napisał/a:
Dany44 - no właśnie chodzi mi o to jaki zastosował sworzeń w sierżancie do mocowania w moście.
Czyli wahacze są "ciężarówkowe" z tyłu - pytanie czego szukać (jaka długość?)
a przód jeśli dobrze rozumiem to discovery? czy są jakieś ich rodzaje? alu/stal? mocowanie do ramy na szpilke czy na tuleje?
dzięki za pomoc :)
pozdr
To teraz ja pozwolę sobie dopisać parę wyjaśnień, bo zawieszenie Mavera było wzorowane na moim zawieszeniu
Wszystkie wahacze są zrobione z drążków kierowniczych od ciężarówek (MAN albo Mercedes), gałki odcięte, wspawane uszy pod polibusze samuraia, mocowania z obu stron ucho/ucho.
Sworzeń w sierżancie możesz zastosować jaki uważasz albo jaki trafisz, np. ja mam od autosana.
Przedni most prowadzony na 3 wahaczach i panhardzie, a nie na radiusach.
Jeśli chcesz zrobić przód na radiusach, a nie 3-linku, to zainteresowałbym się patentem Chomika, moim zdaniem to dużo ciekawszy patent niż gotowe radiusy od np. disco albo pajero.
Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 663 Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2014-09-25, 13:32
kobzi napisał/a:
Dany44 - no właśnie chodzi mi o to jaki zastosował sworzeń w sierżancie do mocowania w moście.
Czyli wahacze są "ciężarówkowe" z tyłu - pytanie czego szukać (jaka długość?)
a przód jeśli dobrze rozumiem to discovery? czy są jakieś ich rodzaje? alu/stal? mocowanie do ramy na szpilke czy na tuleje?
dzięki za pomoc :)
pozdr
Wszystkie wahacze i sierżant w autku Mavericka są robione samodzielnie z drążków kierowniczych od ciężarówek, czyli tak jak pisał Didymos cięte i spawane. Zawieszenie w podobny sposób ma zrobione Didymos, zajxt, Maverick i ja (choć ja tylko na razie na tyle) Większość z nas stosowała drążki kierownicze o długości 90 cm.
Maverick ma na przodzie też wahacze robione z takich drążków z dwóch stron na tuleje.
Jeśli byś się chciał wzorować na Mavericku to w sprawie wahaczy i sierżanta nie kupisz nic nominalnego wszystko było cięte i przerabiane z tych już wcześniej wspominanych drążków.
[ Dodano: 2014-09-25, 13:40 ]
rumun napisał/a:
SamNaSamZSam napisał/a:
rumun napisał/a:
z tego co wiem jak dzwoniłem do mavericka to jest pochłonięty pracą nad nowym "pojazdem"
...pewnie kupił civica :D
tego własnie nie mogłem ustalić chociaż troche go męczyłem żeby mi powiedział ale nie dałem rady z niego tego wydusić
Pewnie teraz Maverick jakiegoś PO.GR.OMM.ce buduje
nie bier ino rób :D za 3700 euro to ja bym dom postawił ;)
chodzi o pomysł bo wykonać takie rzeczy się da - może poza wąsem
tylko jak się to ma w jeździe do rozwiązań z forum?
tutaj mówmy tylko o projekcie Mavera bo się burdel zrobi.
_________________ Suzuki Samurai 1.3i '94 - seria
Radość zaczyna się tam gdzie kończy się rozsądek.
Będąc w terenie postępuj zawsze tak, byś z czystym sumieniem mógł wrócić kiedyś w to samo miejsce. Ty, albo ktokolwiek inny...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum