Wysłany: 2014-09-24, 18:38 koło pasowe wału vitara baleno itp
pozwoliłem sobie założyć nowy temat bo nie znalazłem za bardzo nic na ten temat.
Czy te wyżej wymienione są jakoś w całości czy dzielone? (oczywiście podwójne)
Bo chodzi mi o taki numer aby dołożyć koło na pasek wielorowkowy tylko na wspomaganie a normalny zostawić na resztę ( koszty)
Gdzieś na forum było wspomniane tylko że coś takiego się da zrobić. Więc zrozumiałem że vitara ma tak jak by dwa koła na wale które są rozbieralne.
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2014-09-25, 10:01
Kolo jest jedna calosc i dzielic tego raczej sie nie da, mozna by sue ewentualnie pokusic o dorobienie dystansu pomiedzy standardowe kolo a dodatkowe kolo z vitary i dluzsze sruby, choc nie wiem czy to w ogole jest jakies wyjscie.
Kolo jest jedna calosc i dzielic tego raczej sie nie da, mozna by sue ewentualnie pokusic o dorobienie dystansu pomiedzy standardowe kolo a dodatkowe kolo z vitary i dluzsze sruby, choc nie wiem czy to w ogole jest jakies wyjscie.
Kolo z vitary dzieli sie na dwie czesci, od baleno stanowi calosc, co i tak niewiele zmienia bo vitarowe jest mocowane na piec srubek,
akurat przerabiam swoje kola i mam na zbyciu polowke kola vitarki, wlasnie te od wspomagania zostaje kwestia czy jest miejsce na nawiercenie
nowych otworow.
kostuch a Ty co -dilera zmieniłeś
pokombinuje z kołem pasowym od pompy wody bo też jest na 4 śruby.
Czemu ktoś pisał że koła z vitki są w montażu P&P skoro już na pierwszy rzut oka widać śrubki 4 a vitka 5?
Pompa elektryczna ma parę plusów dodatnich (ujemnych też) w stosunku do mechanicznej - np. nie trzeba rzeźbić kółek pasowych i mocowań.
Cena porównywalna z mechaniczną.
ale jak w bilans energetyczny wrzucisz wciągarkę, oświetlenie itp. To musiał bym jeszcze większy alternator zakładać
a tak odbiegając od tematu dawaliście chłodnice oleju na wspomaganie? mam takie coś małe z audi to chyba jest i mam zamiar to koło chłodnicy wody umieścić
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-09-25, 21:50
Mam chłodnicę wspomagania od jakiejś bejcy, zamocowałem ją przed chłodnicą wody.
W sumie nie wiem, czy jest potrzebna, bo nawet w upalne dni jest ledwo ciepła, ale wychodzę z założenia, że lepiej mieć, jak nie mieć.
Zabawny jest efekt, jak cały przód w samochodzie jest zaświniony mokrym błotem, a na rurce chłodnicy błoto jest suche
też chce ją dać przed cłodnice albo między wiatrak a chłodnice- zobaczę co będzie łatwiej.
A ta chłodnica ma być na której rurce tej co idzie zbiornik pompa czy przekładnia zbiornik?
Na mój rozum przekładnia zbiornik
Ostatnio zmieniony przez Starscream 2014-09-27, 18:20, w całości zmieniany 1 raz
nie wiem ale wydaje mi się ze tamtędy wraca olej tłoczony z pompy do przekładni a ten ze zbiorniczka do pompy tylko wyrównuje
Na razie to odległa jeszcze sprawa bo jestem na etapie pasowania pompy i przeróbki koła pasowego wału
Dziś jeszcze sobie posprawdzałem przekładnie ale ta z jamnika w wersji europ to też nie jest taka pasowana bo wydaje mi się że mi przykoliduje z mocowaniem zderzaka
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-09-27, 19:59
Chłodnicę mam założoną na powrocie z przekładni, a powrót wpięty do zbiorniczka, tak oryginalnie było w bejcy, z której pochodzi znaczna część mojego układu.
Układ jest zamknięty, zbiorniczek, pompa, przekładnia, zbiorniczek. Cały płyn jest przepompowywany przez zbiorniczek. Wiec gdzie płyn schłodzisz to wszystko jedno.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum