Moje pytanie kieruję tutaj ponieważ mam nadzieję że mi pomożecie
Jak to prawnie jest z tymi odciągami?
Czytałem że po ulicy jeździć z nimi nie wolno ale jeżeli wyjazd zorganizowany ma akcenty asfaltowe to muszę za każdym razem zdejmować odciągi jak będę wjeżdżał na czarne?
_________________ W terenie nie zawsze duży może więcej...
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-09-27, 20:08
Mógłbyś postarać się zakładać tematy w jakimś pasującym dziale, a nie na głównym, bo robi się bałagan i dodajesz roboty moderatorom
Co do samych linek, to można je podciągnąć pod przepis, który mówi, że z samochodu nie mogą wystawać żadne ostre elementy.
Nie chciał byś chyba zgilotynować łepetyny jakiemuś pieszemu, który przypadkiem wlezie Ci pod koła
Jak miałem linki, to na czarne odpinałem, ale od dawna już ich nie używam.
Temat wydaje się prosty.
Jadąc po drodze publicznej masz mieć auto spełniające przepisy.
Poza tym, nie bardzo widzę sens posiadania takowych.
Gałąź, żeby zbić szybę musi być tak duża, że linki i tak pozrywasz, ewentualnie wyrwiesz mocowania, jak dasz mocowania pancerne i linki pancerne to nie chce wiedzieć co puści
Kilka lat się w OR bawię i jeszcze nie zdarzyło się mi ani nie widziałem żeby któremuś z moich znajomych gałąź szybę zbiła
No tak ale odciągi służą też do tego że jak wiedziesz w gęstą zarośniętą drogę to będą zgarniały gałęzie z szyby i będziesz widział gdzie jedziesz i co jest przed tobą
_________________ W terenie nie zawsze duży może więcej...
Kolego, juz ktorys temat z kolei zakladasz na ogolnym. Zakladaj tematy w odpowiednich działach bo nie będę za każdym nowym tematem po tobie sprzatał. Po to są na forum działy tematyczne by był porządek.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
No tak ale odciągi służą też do tego że jak wiedziesz w gęstą zarośniętą drogę to będą zgarniały gałęzie z szyby i będziesz widział gdzie jedziesz i co jest przed tobą
Błąd logiczny. Będziesz widział tylko tyle, co "odciągną" odciągi czyli... maskę
Zarośniętej drogi Ci to nie przerzedzi.
tak apropos to po gęsto zarosnietych drogach sie nie jeździ bo leśniczy ci kochones odstrzeli jak cie złapie chyba ze na jakimś rajdzie gdzie jest zgoda na przejazd po takim terenie
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-09-28, 12:00
Odciągi są przereklamowane.
Przez ponad 15 lat zabawy tylko raz straciłem połówkę szyby w uazie, ale strzał był taki, że przy okazji poległ odciąg, ramka szyby i oberwał się snorkel
Odkąd pozbyłem się uaza (~7 lat temu), pozbyłem się też odciągów, poza tym staram się jeździć ostrożniej i nie obijać o drzewa w lesie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum