Kręcić się powinny, tylko ze skręcaniem możesz mieć problem. Miałem kiedyś vitkę i miałem ten sam problem. w końcu odpuściłem bo za dużo dłubaniny by było z przerobieniem.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 2449 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-09-22, 17:57
Jak felgi są z Jimny to wchodzą kapcie 225/75/15 bez podcinania.W vitce zakładają też 235/75/15.Można dać też dystans.W vitarze można dać dystans pod sprężynę i ją trochę podnieść.
Przetestowałem.Przy max skręcie koła łapią o ramę,przy wykrzyżach,wjechaniu w dziurę przednie opony łapią o ranty błotników.Teraz pytanie do znających temat vitary?Czy z przodu wystarczy dać podkładki pod sprężyny i odwrócić mocowania amortyzatorów (wg mnie podniesie się około 3cm)?Czy z tyłu wystarczy również dołożenie podkładek pod sprężyny i wymiana amorów np na polonezowskie?Czy może zastosować do tego lift budy np do 5cm(podobno nie trzeba wydłużać żadnych przewodów ani drążka kierownicy)?Czy może bardziej drastycznie podcięcia błotników?Zaznaczam że jeżdżę Vitarą rekreacyjnie bez topienia w błocie i na razie przy tym chciałbym pozostać.Czy może zrezygnować i po prostu kupić opony terenowe np 195/80/15?
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2014-10-14, 19:34
Ja mam z tylu wieszak +2" i Resor OME z liftem chyba 1,5" czy jakos tak. Do tego dystanse. 30 mm i felgi z zerowym albo i ujemnym et. Odboj obnizony o 50mm i kolo idealnie chowa sie w nadkole.
Przod mam tak samo tyle ze blotniki podciete.
225/75r15 przy feldze ET-10 i 7' szerokości wejdzie pod warunkiem delikatnego przycięcia mocowania zderzaka (przy wykrzyżu tnie oponę) na ori zawieszeniu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum