Momenty dokręcenia śrub są znormalizowane. To jest dla śruby danego kalibru wykonanej w danej twardości jest wyznaczony maksymalny moment dokręcenia który nie powoduje przekroczenia granicy plastyczności materiału.
Jeśli moment dokręcenia rzeczonej śruby jest większy niż opisany wyżej to znaczy że połączenie jest jednorazowe - śruba i nakrętka odkształcają się plastycznie.
Należy też wziąć pod uwagę histerezę termiczną i udarność połączenia. Połączenie pracujące w bardzo różnych temperaturach (-20 przy rozruchu w zimę, 120 przy pałowaniu), poddawane udarom z bardzo różną częstotliwością (800-6000 rpm) to nie jest dobre miejsce dla śruby i nakrętki ze sklepu rolniczego, bo te zwykłe ze sklepu nie są produkowane do tak ekstremalnych zastosowań. Klasa twardości to nie jest jedyna charakterystyka śruby. Zastosowany materiał i rodzaj obróbki termicznej będzie miał znaczenie dla zmian geometrii pod wpływem temperatury i dla sprężystości podczas udarów. Technologia obróbki (obróbka wiórowa, przez nagniatanie itp.) też będzie miała znaczenie, bo czym innym jest gniecenie (dyslokacje struktury się kumulują, dochodzi do lokalnego umocnienia) a czym innym jest gwintowanie (struktura materiału zostaje przerwana, nie występuje umocnienie).
Nie znaczy to że nie będzie działać - może pracować dobrze przez rok, dwa i po wystąpieniu szczególnego przypadku obciążenia się wysra. Kupując śrubę dedykowaną do tego zastosowania kupujemy też wysiłek intelektualny - ktoś kiedyś rozważył wszystkie możliwe przypadki obciążenia i sprawdził wytrzymałość połączenia dla każdego z tych przypadków.
_________________ Jimny M16A
Samurai 1,6 TD odszedł
Dobra nakrętka już jest więc kończymy ten temat.
W międzyczasie przedstawiam postępy prac.
Pierwszy test koloru - oryginalny kolor Avignon Yellow ;)
na drugiej fotce - winowajca całego zamieszania z autem. Jak widać dobrze zabezpieczony przy pracy ;)
To co się dalo wypiaskować zostało wypiaskowane. Resztę luźnego zeszlifowałem szczotką. To co zostało to resztki naprawdę mocne (co ważne blacha jest zdrowa).
Odnośnie stroju kosmonauty - mój syn dba o BHP, ale on ma 9 lat ;)
OK - wydawało mi się, że ktoś zaspawał przetłoczenie na wyciągarkę. Ale widzę że jest zgodnie z fabryką.
U m nie podłoga była podgnita w tych samych miejscach - styki z belką i tylnym pasem.
[b]
ponieważ ilość materiałów na temat auta mi ciągle narasta postanowiłem zrobić mini fanpage Suzuki. To dopiero początek, niemniej postaram się systematycznie budować tą stronę ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum