Wysłany: 2014-11-13, 23:12 Zajechane części w reduktorze
Cześć
Ostatnio rozebrałem mój reduktor, na początku wynikało to z tego, że się zablokował i jak go już wykręciłem z samochodu to postanowiłem zobaczyć co się w środku dzieje. Olej nie przypominał oleju, raczej dobrze zmielone błoto z dodatkiem oleju. Wszystko przez uszczelki które są na dźwigni zmiany przełożeń, były one w stanie agonalnym. Po rozebraniu okazuje się że na wałkach, zębatkach i łożyskach kulkowych są wżery. I teraz zastanawiam się co robić:
1. Kupić nowy reduktor ale obawiam się że kupię drugi w podobnym stanie.
2. Kupno nowych części (mam na myśli kupno 4.16 i wałka środkowego) nie spotkałem się z ofertą kupna tego największego wałka ( w Polsce) koszt takiej operacji przy ściąganiu części za oceanu to spokojnie 3000 zł
3. Spróbować stoczyć wałki i zębatki by dać łożyska o rozmiar większe, wtedy teoretycznie zostają stare cześć tylko dajemy teoretycznie łożyska igłowe o grubszych igłach ( o ile takie istnieją)
4. Czy może zostawić stare części, powymieniać tylko łożyska i uszczelnienia i zobaczyć co będzie.
Jeszcze jedno pytanko, jakie rozmiary mają łożyska igłowe na tym największym wałku. Bo one w moim przypadki po rozłożeniu dosłownie rozsypały się. I nie wiem czy nie będę musiał ich szukać w specjalistycznym sklepie z łożyskami.
Wysłany: 2014-11-14, 00:04
to tak jak ja ;)
wałek spokojnie możesz wziąć używany
w tej aukcji nie wiem jak wyglądają łożyska igiełkowe, z tego co wiem nie powinieneś mieć z nimi problemu, b rzadko się wysypują
jeśli Twoje umarły to mocno musiałeś dołożyć reduktorowi
mam chyba w zapasie te łożyska, mogę je pomierzyć w weekend jak chcesz, ale pamiętam, że trudno je było kupić w PL nowe
przełożenia fakt kosztują 400usd + 115usd komplet wszystkich łożysk
tak czy siak, jeśli paczka przejdzie bez cła i vat, to za 3K masz "prawie" 2 zestawy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum