Siemanko, ostatnio myślałem o sprowadzeniu sobie zabaweczki do UK. Tak o do dojazdu do pracy 4km od miejsca zamieszkania i ewentualnie pobawić się gdzieś.
I teraz pytanie do was. Ogarniacie jak to jest w końcu z samochodami z kierownicą po lewej stronie (jak u nas) ? Jak z legalnością? Opinii jest dużo po forach z postami z 2011 roku więc wolę zaczerpnąć informacji od kogoś kto ogarnia. Znajomi mają tutaj angielskie fury więc nie bardzo wiem.
Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 663 Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2014-10-06, 09:20
Waśnie zagadaj do Lexxa.
Ja jak byłem w Irlandii to można było spokojnie rejestrować tam auta z kierownicą po naszej stronie, jednak ubezpecznienie na takie auta było od 25%do 50% droższe.
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2014-10-06, 09:28
Jak w Polsce jest to nie wiem, jedni mowia ze mozna inni ze nie, najlepiej zadzwonic do wydzialu komunikacjiu i zapytac.
Auto z UK mozna wywiezc bez problemu w dowodzie rejestracyjnym (V5C) jest odpowiednia rubryczka na export i to zalatwia sprawe.
W Wielkiej Brytanii mozna bez problemu zarejestrowac auto LHD ale tak jak juz wspomniano ubezpieczenie jest drozsze.
Jak chcesz Landryne to jest w czym wybierac, jak Samca to lepszego znajdziesz w Polsce (:
Wysłany: 2014-10-06, 10:02
Jak firma wysyłała ekipę pracowników do UK z samochodem firmowym to obiło mi się o uszy, że wykładnia polskiego wydziału komunikacji była wówczas taka, że jak fura przynajmniej 6 m-cy będzie w PL to nie trzeba nic kombinować z przerejestrowaniem do UK. Tyle, że trzeba było zgłosić ubezpieczycielowi, że samochód jedzie za granicę i coś tam dopłacić, ale to raczej wynikało z samych warunków polisy jaką miały te samochody.
Od strony użytkowej nigdy nie słyszałem by chłopaki użytkujący LHD na polskich blachach w UK mieli jakiekolwiek kłopoty formalne z tego tytułu.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Wysłany: 2014-10-06, 10:20
Mozesz miec, po 3 czy 6 miesiacach prawnie nalezy przerejestrowac auto na angielskie blachy i oplacic podatek, nikt tego nie robi ale juz sie ospowiednie sluzby za to biora.
ja mieszkałem i pracowałem w Anglii przez jakieś 8 miesięcy i miałem busa na polskich blachach. firma wypożyczyła nam z polskiej wypożyczalni i w sumie mieliśmy w Anglii około 15 busów i kilka osobówek. były to prawie nowe auta i na początku miałem tymczasowy dowód a nawet jego kopię później dopiero dostałem normalny. i nikt z tego tytułu nie robił problemu. nawet jedna osobówka miała wypadek.
Wysłany: 2014-11-15, 00:58
Obecnie prawo tutaj sie zaostrza, panstwo szuka pieniedzy wiec sa bardziej drobiazgowi jesli chodzi o samochody na europejskich blachach ktore nie oplacaja podatku, firmy ubezpieczeniowe traca itd. wiec albo kupuje sie auto lokalne albo przerejestrowuje europejczyka na anglika (oplata nie jest jakas kosmiczna) oplaca podatek i zyje w zgodzie z prawem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum