są poszukaj. albo w sklepie motoryzacyjnym kup. ja polecam liqui moly, motul, milers , amsoil, repsol - oleje z górnej półki nie są tak tragicznie drogie ale bardzo dobre za to
motul 10w40 synergie +. a w passacie b7 1,8 TSI liqui moly 5w30.
castrola neguje bo w każdym aucie jakim miałem spalał mi dużo oleju leje teraz oleje takie jak wymieniłem wyżej i nie zauważyłem poboru oleju.
Nawet teraz patrząc na passata 3 letnie auto 60tyś km i spalało mi 0,5l oleju na 1000km zalałem liqui moly i nie spalił nic a już zrobiłem 4tyś km na nim ( oby dwa 5w30 norma VW504.00)
to jest moja wyciągarka , raczej z mojej firmy. mam u siebie taką i nie mam problemów, tata też używa jej już 4 lata nic się nie dzieje. na forum ktoś ma jeszcze moje wyciągarki ale kto nie pamiętam. ale to nie temat o wyciągarkach :)
później. filmik nagrywałem wczoraj. Olej wymieniłem dzisiaj. zmieniłem na 5w30 Mobil devalc LE zobaczymy czy zacznie więcej brać oleju ale myśle że tragedii nie będzie. 4tyś km i poprzedni olej zrobił się jak ściek gęsty syf straszny...
Wysłany: 2014-12-29, 22:06
ja jednak zostanę przy 10w40, znalazłem jakieś techniczne pismo do XUD9 i tam nawet jest w specyfikacji olejowej: API class CD, SAE 15W-40. Nie ma co przeginać w drugą stronę, bo przedobrzyć też nie dobrze ;)
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
norma CD to jest minimum na lepszą możesz isć bez problemu. Teściu w espace 2,2 przeszedł z 10w40 na 5w30 i silnik przez 3tyś km nic nie wziął oleju, ciszej pracuje łatwiej odpala jak jest zimno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum