Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
drabinka na dach
Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-11-16, 21:38   

Czyli twierdzisz że bagażnik z niewielkim załadunkiem jakim są trapy, łopata i Hi-lift będzie na trawersach stanowił zagrożenie rolką?

Zawias 
Expert

Wysłany: 2014-11-16, 21:44   

To też i jak zaczepisz bagażnikiem o np. drzewo to go ściągniesz razem ze szpejem.

Dany44 
mechanik

Wysłany: 2014-11-16, 21:55   

Ja też mam bagażnik dachowy plus do tego mam budę podwyższaną SJ50 czyli a`la Discovery. Woziłem na nim też kilka gratów i tak jak napisał Zawias szybko graty powędrowały do środka. Bagażnik został ze względów sentymentalnych oraz z tego powodu, że chroni trochę boczne szybki w dachu jak i sam dach przed gałęziami.

Podwyższony środek ciężkości jest ważny i niebezpieczny nie tylko na trawersach ale jak pisał Zawias na szybko pokonywanych zakrętach jak i na niektórych przeszkodach np. poprzecznych rowach pokonywanych po skosie kiedy jedno koło mocno podbijane jest do góry.

Nie bez powodu tendencja wśród kilku chłopaków z tego forum jest taka aby budować auta jak najlżejsze i jak najniższe (w sensie jak najniższe od ramy do dachu)

Gołąb może powinieneś zmienić nick na "aptekarz" bo rozważasz wszystko na gramy.... lub "Szwajcarek" bo lubisz mieć wszystko dokładnie tak jak powinno być :mrgreen:

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-11-16, 22:03   

jak chcesz montować drabinki to kup patrola albo LR :mrgreen:

Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-11-16, 22:08   

Dany44 napisał/a:

Gołąb może powinieneś zmienić nick na "aptekarz" bo rozważasz wszystko na gramy.... lub "Szwajcarek" bo lubisz mieć wszystko dokładnie tak jak powinno być :mrgreen:

Wiesz powiem Ci że jestem ciekawy po prostu i chcę się dowiedzieć paru spraw z cudzego doświadczenia. A to że do niektórych spraw mam parę pytań to wydaj mi się że jest to nic nienaturalnego bo jak byś się cofnął 4 lata i poczytał sobie posty z początku forum gdzie są tematy na temat snorkeli (co to jest i do czego służy) to może byś mi nie proponował zmiany nicku. Trzeba iść z czasem. Teraz każdy na tym forum będzie wiedział co to snorkel i do czego służy więc wytykanie mi moich tematów jest trochę nie na miejscu.

Zawias 
Expert

Wysłany: 2014-11-16, 22:16   

Samuraiami rzadko jeżdżą panienki.Nie obrażaj się -czasem dosadne słowa szybciej trafiają.

Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-11-16, 22:24   

Nie obrażam.

Dany44 
mechanik

Wysłany: 2014-11-16, 22:27   

Słuchaj chłopie ..... nie wiem czy podałeś dobry przykład z tym snorkelem..... wiadomo nie wszyscy się na wszystkim znają i ja też kiedyś byłem nowy i zielony na forum..... ba nadal twierdzę, że jestem zielony na forum.

Ale nie przypominam sobie tematu na temat snorkeli gdzie ktoś przez trzy strony postów zastanawiał by się nad wyższością kibelrurki nad kwasówką lub rurą od odkurzacza w stosunku procentowym do rodzaju terenu i głębokości pokonywanych brodów.

Przeważnie było konkretnie powiedziane co i jak:
kibelrurka - tania, dobra, łatwo wymienna, niewyględna
Kawsówka - droga, dobra, ciężko wymienna, wyględna.

i co tu więcej gdybać - decyzja należy do Ciebie nikt za Ciebie decyzji nie podejmie.

Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-11-16, 22:31   

Chciałem naświetlenie tematu.
Nie rozważam przez 3 strony a może tak a może nie. Po prostu zadawałem pytania które uważałem za pytania potrzebne. Teraz nie ma sensu ju ciągnąć tej dyskusji bo wszystkiego się dowiedziałem a temat idzie już w innym kierunku ;-)
Dzięki za odpowiedzi chłopaki :-)

kewin 
stały bywalec
kewin 4x4

Wysłany: 2014-11-18, 17:30   

Jak jeszcze miałem zmote na Vitarze to miałem lekkie trapy na dachu ważyły jakies 15 kg Vitara niska i szeroka wiec sie nie wywracala ale co z tego skoro 3 razy spawalem mocowania i były naprawdę mocne ale jak opierasz sie o drzewa lub na rajdzie w ferworze walki to poprostu o nich zapominasz tez sie cieszę ze nikomu przez ten kawał złomu sie nic nie stało trapy powędrowały na pakę i problem z głowy

Szekla4x4 !!!! Najlepszy sklep z akcesoriami off road

Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-11-18, 21:12   

No cóż, widzę że lubi się zsuwać ten kawał żelastwa.
A jak zrobiłeś mocowanie?

KRZYKKU 
mechanik
lubię terenówki

Wysłany: 2014-11-19, 00:06   

A ja myślę że przy turystycznej jeździe taki bagażnik to super sprawa, proponuję połączyć go do delikatnej klatki (półklatki) i będzie Pan zadowolony bo i o drzewo jak się oprze to nie obrysuje dachu i błocka nie będzie wnosić do wnętrza z gratami, zależy co kto lubi. Mnie osobiście się podoba taki delikatny bagażniczek (koszyk) na dachu oczywiście nie na całej połaci jak w disco ale taki, podobny będzie u mnie:

www.KRZYKKU.com
zderzaki stalowe, zawieszenia na sprężynach, akcesoria 4x4

Gołąb4x4 
zapaleniec

Wysłany: 2014-11-19, 07:03   

KRZYKKU, Główną moją przyczyną dlaczego chce bagażnik jest właśnie fakt że nie chcę wnosić błota do środka. Pewnie pomyślicie że boję się troszkę błotka a mi poprostu zależy na wyglądzie i z zewnątrz i w środku.

[ Dodano: 2014-11-19, 07:07 ]
Ale widziałeś chłopaki pisali że jest to podniesiony środek ciężkości i zwiększa sie wywrotność auta dlatego trzeba naprawdę się zastanowić jaką jazdę się bedzie uprawiało :mrgreen:

KRZYKKU 
mechanik
lubię terenówki

Wysłany: 2014-11-20, 00:21   

hmmm, ośmielam się stwierdzić że mam jeden z najwyżej postawionych samców na forum, najpierw spoa teraz spring ale nadal wysoko. Jeżdzę raczej ekstremalnie, nie oszczędzam bo to zabawka na weekendy ale nie lubię błocka w środku dlatego Cię rozumiem i popieram. Środek ciężkości to fakt idzie w górę ale Samurai z racji swojej budowy i tak ma bardzo zły stosunek wysokości do szerokości więc jest z natury wywrotny, ja poszedłem dość mocno w szerokość rozstawu kół: felgi et-30 i dystanse 40mm na stronę więc jest szeroko i wysoko. Rolki nie zaliczyłem jeszcze choć byłem już zmuszony podpierać samca kołkiem leszczynowym za rynienkę dachu bo by fiknął... jak fiknie to fiknie będzie przygoda ale gdyby była taka półklateczka to obyło by się zapewne bez szkód.

www.KRZYKKU.com
zderzaki stalowe, zawieszenia na sprężynach, akcesoria 4x4

Taraś 
świeżak

Wysłany: 2014-11-21, 20:09   

Uważam,że bagażnik dachowy to świetna sprawa ale pamietajmy komu do jakich celów potrzebne jest taki suwenir i jaka jest charakterystyka jazdy . Mi np. bagażnik bedzie jak najbardziej potrzebny z racji tego,że muszę zapakować dwa psy po 45kg każdy i nie bedzie miejsca na worek z karma dla nich :-P

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-11-21, 21:20   

Taraś napisał/a:
Uważam,że bagażnik dachowy to świetna sprawa ale pamietajmy komu do jakich celów potrzebne jest taki suwenir i jaka jest charakterystyka jazdy . Mi np. bagażnik bedzie jak najbardziej potrzebny z racji tego,że muszę zapakować dwa psy po 45kg każdy i nie bedzie miejsca na worek z karma dla nich :-P

Nie przesadzaj - jeszcze z tego co pisałeś na skwerze to celujesz w longa więc miejsca będzie aż nadto i nie będziesz musiał wozić psów na bagażniku ;)

Odpowiedz do tematu