Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Giętarka CNC 2d do prętu średnica max 8 mm
Maverick 
stary wyjadacz

Wysłany: 2014-11-23, 22:48   Giętarka CNC 2d do prętu średnica max 8 mm

Cześć,

Czy ktoś może pomóc w skonstruowaniu takiego urządzenia?
Maver
SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.

stachura44 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2014-11-23, 23:42   

Maver taka gietarka to wyzsza szkola jazdy i jeszcze jedno czy budowa takiego ustrojstwa ma sens i to jeszcze cnc przeciez pret 8to sie w rekach gnie ;-) a koszt budowy nie wiem czy w 4 cyfrach bysie zamknal jesli to ma byc cnc zwykla do drutu na allegro za 100 pare zloty kupisz

Maverick 
stary wyjadacz

Wysłany: 2014-11-24, 01:03   

no własnie chodzi o produkcje ilościową. set sztuk dziennie.
SWAP - 1.6 Baleno 16V, opona 32 calekopia Simex, SPRING, hudrauliczny zawór jako ręczny, wspomaganie: chłodnica na pace 205 + dodatkowy wentylator, blokada przód + wzmocnione półosie i przeguby, miniklatka - kolejność dowolna.

Dany44 
mechanik

Wysłany: 2014-11-24, 10:14   Re: Giętarka CNC 2d do prętu średnica max 8 mm

Maverick napisał/a:
Cześć,

Czy ktoś może pomóc w skonstruowaniu takiego urządzenia?
Maver

Hej Mav. Pełne CNC to tak jak stachura pisał wyższa szkoła jazdy. Trzeba by się było zastanowić i przeliczyć wszystko co i jak, głównie opłacalność takiej inwestycji. Trzeba by było przewidzieć podajnik drutu pewnie wraz z prostownicą bo pewnie drut ze szpuli.... plus element gnący i na koniec gilotyna odcinająca urobek i to wszystko wysterowane przez komputer.... oj nie wiem czy w kilkunastu tysiach by dało radę się zmieścić oczywiście przy budżetowym wykonaniu... przy fullprofesce to pewnie kilkadziesiąt tysi.

Jesli by to by miała być giętarka 2D to zależy jak skomplikowane miały by być elementy i jaka dokładność odwzorowania wzorca.
Jesli elementy były by proste i dokładność mogła by być z małymi odchyłkami np. jarzemka do zbrojeń stropowych czy coś w podobie co by było np. zalewane w betonie .... to spokojnie jeden człowiek ręcznie wyprodukuje kilkaset sztuk dziennie przy użyciu kilku prostych tanich przyrządów.
Ale jesli by to miało być bardzo dokładne i estetyczne .... np. jakieś elementy dekoracyjne to już fajnie by było coś lepszego zrobić.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-11-24, 15:55   

Etam, łatwizna ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=SQIYZ-iKuG4

Dany44 
mechanik

Wysłany: 2014-11-24, 16:18   

kostuch napisał/a:
Etam, łatwizna ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=SQIYZ-iKuG4

Upss .... no tak faktycznie, chyba ja technologicznie myślę jeszcze według poprzedniego ustroju :-)

DUŻY 
stały bywalec
:)

Wysłany: 2014-11-24, 17:36   

kostuch.. o to to. Myślę że Mav by nawet na rutrakerze softa naruchał do delikatnego przeskalowania tylko. Samemu pisać od początku to zawsze lipa.. ach te B-spliny, beizery i faszystowskie obliczenia :).

Pytanie czy potrzebujesz na swój użytek czy potrzebujesz zrobić dla kogoś/sprzedawać.

Maverick 
stary wyjadacz

Wysłany: 2014-11-24, 17:55   

Rodzinny użytek.
Moja siostra jest producentem oświetlenia i chce ograniczyć zlecenia poddostawcom.

DUŻY 
stały bywalec
:)

Wysłany: 2014-11-24, 20:41   

Robi rzeczy unikatowe czy serie? Jak serie to jak często wpada nowy wzór? Pytam pod kątem sterowania.

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2014-11-24, 21:48   

Z doświadczania z prototypowaniem to prototyp jest z reguły dużo droższy od serii, bo:
1. Sam projekt i jego dopracowanie kosztuje.
2. Wszystkie elementy trzeba wykonać w jednym egzemplarzu co zawsze jest drogie.
3. Po złożeniu część elementów trzeba przeprojektować i wykonać jeszcze raz (owszem programy typu AutoDesk Inventor minimalizują to do minimum ale życie weryfikuje najlepsze projekty)
4. W tym przypadku do projektu potrzebnych jest trochę fachowców, mechanik precyzyjny, automatyk...
5. Żeby wyszło w miarę tanio to potrzebny jest podstawowy park maszynowy, minimum tokarka i frezarka. Wiem z doświadczenia że danie gdzieś do wytoczenia prostego wałka to 200-300 PLN i to u takiego marnego tokarzyny który mimo że ma rysunek z wymiarowany to i tak musiał poprawiać głębokość gniazda łożyska bo 8 dych to nie szczegół cyt. "strzelać z tego nikt nie będzie"
6. Czas ....
7. Materiał do wykonania niektórych elementów potrzeba porządnej jakościowej stali, którą jest droga, a kupując ją w ilościach detalicznych płaci się pewnie "cirka ebałt" podwójnie.

Ja bym poważnie rozważał na przykład leasing jakiegoś może nawet używanego ściągniętego od "Niemca ze złomu". Jak maszyna nie będzie miała pełnego obłożenia własną robotą to można się rozejrzeć za zleceniami z zewnątrz.
Ja bym się poważnie zastanawiał czy to nie porywanie się z motyką na słońce.

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

stachura44 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2014-11-25, 11:12   

Pisałem przed chwila z bratem on projektuje maszyny w Viscon Group prywatnie moze zaprojektowac taki kombajn za za 3tys euro + 1,5 program jak w tym roku projektowali podobna maszyne to za projekt skasowali 8tys + 3tys za program a koszt budowy prototypu wyniósł ok 40tys euro

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-11-25, 12:22   

Jako niedoszły :oops: automatyk przemysłowy potwierdzam, że rzeczy takie tanie nie są.
Można podpytać tutaj o jakieś namiary na maszyny: http://www.cnc.info.pl/

Odpowiedz do tematu