Po zmianie talerza i wałka mosty mają przełożenie 5.125 i jak wiadomo licznik wskazuje niewłaściwą prędkość.
Czy ma ktoś patent na zsynchronizowanie licznika?
_________________ Arek
Życie jest jak muzyka.
Przestrzeń między nutami jest ważna jak nuty.
Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 663 Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2014-11-27, 09:20
Ari napisał/a:
A z jakimiś zębatkami ktoś próbował.
na pewno można coś takie zrobić ..... ale trafienie z odpowiednimi zębatkami do przełożeń i wielkości opon będzie porównywalne do trafienia 6-tki w totka.
Można zastosować kilka innych rozwiązań:
1. Nawigację - GPS
2. Aplikacja na smartfona do pomiaru prędkości
3. Metromierz
4. Ja myślałem tez nad odpowiednio wyskalowanym licznikiem rowerowym
Liczniki rowerowe dają możliwość skalowania wielkości opon czyli wpisuje się średnicę opony i każdy jeden impuls z czujnika jest zliczany jako przebyta droga. Jednak nie wiem czy w licznikach rowerowych nie ma ograniczeń co do wielkości opon i ograniczeń co do prędkości
Jednak chyba oprócz metromierza to w innych rozwiązaniach były by problemy z dokładnym zliczaniem km.
Kiedyś miałem wizję wsadzenia zamiast zegarów wyświetlacza graficznego
Można wtedy sobie narysować dowolne tuningowe metroseksualne zegary, tapetę, wygaszacz i inne zbędne rzeczy
Ale stwierdziłem że do takich rzeczy to trzeba mieć zglebioną calibrę a nie wyliftowanego samca.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2014-11-27, 10:07
Też jestem zdania, że szkoda życia na takie pierdoły, sprawdziłem sobie z gps odchyłkę szybkościomierza i drogomierza (chociaż ten drugi nie jest mi do niczego potrzebny), i tym się +/- kieruję.
Na rajdach i tak używam metromierza.
Trybików nie dobierzesz żadnych, bo niby od czego?
Trzeba by obliczyć przełożenie i zlecić wykonanie, ale jak za jakiś czas zmienisz koła na większe/mniejsze, to i tak cała robota o kant dupy, nie wspominając o tym, że taniej wyjdzie kupić metromierz
Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 663 Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2014-11-27, 10:32
Znalazłem na alegroszu jakieś liczniki rowerowe pokazujące prędkość do 99km/h gdzie można wpisać średnicę opony od 600 mm do 2290 mm .... mocując magnesy (jeden lub kilka) np. na flanszy wału napędowego powinno dać radę to skalibrować.....
Koszt licznika pomijalny niecałe 10 zł.
Chyba pokuszę się o zabawę z czymś takim.
No jak wartości ktore mozna wpisac sa w zakresie 600-2200mm srednicy to raczej nie skalibrujesz ;) no chyba ze masz wal zrobiony z walu pednego śruby miedzykontynalnego statku transportowego :D
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Wysłany: 2014-11-27, 11:26
średnica 2200 = 220 cm = ok 87 cali :D nie widziałem roweru na 87 calowych kołach więc domniemuję, że chodzi tutaj nie o średnicę a o obwód koła.
Jeśli więc przyjmiemy że 600mm to najmniejszy możliwy OBWÓD -> to ze wzoru 600=2*pi*R otrzymujemy tożsamość R=600/(2*pi) co po rozwiązaniu daje R= ok 95,5 mm zatem minimalna średnica koła to 2R(min) = 191 mm co daje ok 7,52 cala. Analogicznie przeprowadzając kalkulację dla maksymalnego OBWODU = 2200mm otrzymujemy maksymalną średnicę 2R(maks) = ok 700 mm co daje ok 28 cala.
jaką średnicę ma bęben hamulcowy reduktora?
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2014-11-27, 11:54
Wyskalowac z GPS i sie przyzwyczaic, jak ma sie problemy z pamiecia markerem na szybce licznikow namalowac kreski
Jak sie czlowiek martwi o zawyzony przebieg raz w roku coflac licznik o nadwyzke i po sprawie.
Kabelki, magnesiki itp. na kolach czy bembnach jak dla mnie nie maja prawa bytu chyba ze jezdzisz jedynie po czarnym.
Wiek: 41 Dołączył: 16 Mar 2013 Posty: 113 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2014-11-27, 12:03
SamNaSamZSam napisał/a:
średnica 2200 = 220 cm = ok 87 cali :D nie widziałem roweru na 87 calowych kołach więc domniemuję, że chodzi tutaj nie o średnicę a o obwód koła.
Jeśli więc przyjmiemy że 600mm to najmniejszy możliwy OBWÓD -> to ze wzoru 600=2*pi*R otrzymujemy tożsamość R=600/(2*pi) co po rozwiązaniu daje R= ok 95,5 mm zatem minimalna średnica koła to 2R(min) = 191 mm co daje ok 7,52 cala. Analogicznie przeprowadzając kalkulację dla maksymalnego OBWODU = 2200mm otrzymujemy maksymalną średnicę 2R(maks) = ok 700 mm co daje ok 28 cala.
jaką średnicę ma bęben hamulcowy reduktora?
Totalnie źle to liczycie :)
koła 30' to ok 75 cm średnicy to daje obwód ok 235 cm czyli 235 cm pokonuje pojazd przy jednym obrocie koła, ale przecież mamy mosty a w nich przełożenie w przypadku kolegi jest to 5,125 czyli teraz 235 / 5,125 = 45,9 cm czyli na jeden obrót wału samurai kolegi przemieści się o 45,9 cm i nie ma znaczenia czy wał ma średnice metra czy centymetra czujnik na wale bez znaczenia w jakiej odległości od środka będzie pokonywał taką samą ilość obrotów przy danej prędkości :)
jak ktoś chce to mogę to narysować :)
Wiek: 41 Dołączył: 16 Mar 2013 Posty: 113 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2014-11-27, 13:05
SamNaSamZSam napisał/a:
A nie w drugą stronę? Że powinien oferować większy zakres powyżej tych 2200 mm żeby można było "zwymiarować" obwód koła co najmniej 31 calowego?
Nie, ponieważ z uwagi na przełożenie w moście (oczywiście jeśli czujnik ma być montowany na wale) wal obraca się 5,125 (w przypadku kolegi i takiego przełożenia) razy wolniej niż oś (wał) na której jest montowane koło więc w przypadku kół 31' daje nam to 31/5,125 czyli w przybliżeniu 6' a jak już SamNaSam zauważyłeś licznik zaczyna się mniej więcej od 7,5' więc od trochę zbyt dużego koła :)
oczywiście jeśli czujnik licznika zamontowany zostałby na kole, wale koła, bębnie koła, tarczy hamulcowej czy na czymkolwiek co obraca się w stosunku 1:1 z kołem to wtedy ma znaczenie górna granica licznika czyli wszystko powyżej 28' do których ograniczony jest ten licznik :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum