Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 663 Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2014-11-12, 10:02 Skuter Chiński - podmianka silnika z 50cc na 125cc
Witam. Jak w temacie - w związku ze zmianą przepisów i z tym, że w moim chińczyku silnik 50cc raz chodzi raz nie (człowiek się tylko wkurza) pomyślałem o podmianie całego zespołu napędowego (silnik z przekładnią, kołem i wahaczem) z innego mocniejszego 125cc markowego skutera yamahy, hondy, piaggo itp. Słyszeliście może wśród znajomych o takich zabiegach?? Zabieg wydaje się prosty, bardziej zależy mi na opiniach technicznych i możliwych rozwiązaniach niż rozkminkach finansowych czy się opłaca czy nie.
Pozdrawiam
Wysłany: 2014-11-12, 17:38
Cytat:
SPRZEDAJEMY SKUTER W CAŁOŚCI JAK NA FOTO
BRAK DOKUMENTÓW I KLUCZYKA
upewniłbym się co do legalności pochodzenia takiego wynalazku ;) poza tym coś mi się zdaje, że bardziej ekonomicznie uzasadnione będzie ustrzelić jakiś 125cm egzemplarz na chodzie niż kontemplować przeszczep i później go jeszcze legalizować. Samczyka masz przecież na głowie do poskładania na 6.12 ;)
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Wysłany: 2014-11-12, 17:48
link do allegro był pierwszy przypadkowy i chyba jedyny aby pokazać o co mi chodzi.
miałem dopisać, ze fajne by było dorwać coś w lepszych pieniądzach ale w ostateczności wykasowałem to zdanie.
Jak nie skończę samka do 06.12 to pewnie zabiorę się z kimś na doczepkę
Wysłany: 2014-11-12, 17:59
Uh Lala napisał/a:
To zapraszasz mnie na 6.12 a nie masz auta?
UWAGA UWAGA !!!! BĘDĘ ŻARTOWAŁ!!!!!
jak już pisałem jak nie zdążę to się zabiorę z kimś na doczepkę .... fajnie by się było karnąć Józkiem ....zawsze to Honda lepiej jeździ jak wygląda no i można opróżnić jądra :D
Wypadało by teraz specjalnie nie zdążyć
Pogadaj z Maćkiem111 - zajmują się zawodowo m. in. skuterami coś pewnie podpowie.
dzięki za polecenie :). Fakt faktem będziesz miał trochę roboty tam trochę inaczej jest mocowany silnik. W 50ccm silnik ma mocowanie górne a w 125 typu piagio itp ma dolne musisz rame przerobić ( przespawać uchwyty ) :). najlepiej wsadź cylinder większej pojemności zrób generalkę i bedziesz miał spokój. Tankuj dobry olej 5w50 i masz święty spokoj nawet w upały. U siebie jak przerabiałem dałem cylinder 72ccm jak docierałem 100km pierwsza wymiana ( cały czas na 5w30) potem 400km , 800km i przejście na 5w50. Po 3 tyś km rozebrałem silnik i był idealnie dotarty żadnych rys itp mimo że tłok był kupiony za 20zł najtańszy chiński i czasami puchł...
Wysłany: 2014-11-27, 08:40
Jeśli by miało pomóc to w takim przypadku cena nie poraża a w porównaniu do markowego używanego silnika też jest ok. Chyba się skuszę na takie rozwiązanie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum