Heyah
Pierwszy egzemplarz w dalszym ciągu under construction - niemniej jest przygotowywany "pod klosz"
Nie o to nam jednak chodziło, efektem była decyzja o zakupie trzeciego egzemplarza (pierwszy jako dawca silnika i części mechanicznych)
Drugi egzemplarz to ten nasz słynny
Teraz trzeci - częściowo zdekompletowany, niemniej ma kompletny przód oraz tylne nadkola lecz podłoga w bagażniku w fatalnym stanie.
Niemniej jestem dobrej myśli i niskim kosztem chyba uda się auto przywrócić do życia i zarejestrować na żółte tablice.
Trzeci egzemplarz chyba jednak jest perełką, gdyż posiada nietypowy VIN, który świadczy, że był wyprodukowany przed 1981 rokiem , niestety nie mogę go rozszyfrować - co sądzicie ? Poniżej fotka z VIN - czy da się rozszyfrować rok ?
odnośnie naszego rodzinnego LJ remontu wrzucam co jakiś czas info na
Fanpage LJ 80 :)
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2014-11-23, 20:21
To chyba Japonski VIN, jest krotszy od normalnego i przexz nie do rozszyfrowania w dekoderze internetowym, mam tak samo z swim plaskaczem, szukalem kilka miesiecy i nic sie nei udalo, Japonski import i tyle wiem
Pytam z ciekawości bo i tak tej ramy nie planuję wykorzystywać.
W drugim mam już VIN i tabliczkę znamionową więc ten raczej będzie dawcą części - szczególnie blacharskich.
Przód jest w miarę zdrowy, gorzej z tyłem. Progi oraz boczki do odratowania, podłogi w bagażniku nie ma, szukam producenta blachy falistej żeby coś tam dopasować. Brakuje też tylnego pasa w którym zamontowane są lampy (to też da się bez problemu dorobić ale muszę popytać może ktoś ma pozostałości).
Auto musi być w 80% oryginalne - takie jest założenie gdyż jedyna opcja rejestracji to zabytek.
Swoją drogą jak robiłem pierwszego to znalazłem producenta blacharki do LJ 80 w Kolumbii -może kogoś zainteresują ceny z dostawą do PL?;-))
1. SLJ8005 Front Bib LJ80 Series USD 280
2. SLJ8017 Front Fender Assy (is it left?) usd 350 each side (This fender comes with the inside part)
3. SLJ8007 Front Fender LJ80 Series (is it right) usd 250 each side (this is the outside part of the fender)
4. SLJ8008 Front floor ( i need floor to driver and passanger !) usd 200 each side
5. SLJ8014 Back floor usd 450
6. Rear tub for lj80 series is USD 1950 (kompletny tył)
Hejka
wczoraj go zobacyzłem i cena całkiem całkiem.
ale z LJ ma niewiele wspólnego ;(
nieoryginalne światła przód i tył
z boku gładka blacha (brakuje przetłoczeń), tak samo wlot paliwa jakiś dziwny ( w oryginale jest głęboko osadzony)
nadkola tył nieoryginalne albo laminat
nadkola przód też prawdopodobnie laminat
na masce wlot powietrza
drzwi cięte
lusterka nieorygianlne
siedzenia nieoryginalne
zderzak nie tak ma wyglądać
silnik i mosty z nowszego
felgi z samuraja
Ktoś się napracował żeby go odratować, ktoś się napracował ale trochę namieszał :/
Silnik 1l to akurat dobry pomysł i wizualnie prawie niczym nie różni się od 0,8
Sam mam założone zwrotnice z samuraia, żeby mieć z przodu tarczówki. Zmiana mostu/mostów jest bez sensu, bo grucha nie wypada po środku (no i zmienia się szerokość, przełożenia, etc).
A felgi i lusterka to najmniejszy problem...
Z resztą trzeba się zgodzić - ktoś zanadto uprościł blachy/światła
niemniej ciężko auto które tak wygląda przywrócić do stanu pierwotnego.
Juz taki jeden mi stoi na placu , ktoś stworzył cały tył od nowości.
Tego się nie da uratować.
Mój egzemplarz (ten drugi, bo pierwszy jest blacharsko perfekcyjny) który robie do jeżdżenia robie dodając tylko wstawki i nową podłogę bagażnika (dach z Renault Rapid) . Czyli cała skorupa oryginału będzie zachowana. Boczne wytłoczenia także będa zrobione (pomysłów jest kilka od)
Uciekam od laminatu.
m.
[ Dodano: 2014-12-18, 11:50 ]
Lexx napisał/a:
Juz wyslalem zapytanie do jednego z japonskich kolegow (: moze cos zdziala.
Już wiem !!
Suzuki odpisało - produkcja Marzec 1980 z przeznaczeniem na rynek Niemiecki.
Zastanawiam się tylko czy mogę jeszcze dorwać jakies informacje na temat tego egzemplarza?;-)
Witam i od razu mam prośbę - pytanko - mam w swojej lj80 założoną reperaturkę tylnego prawego błotnika, niestety błotnik kończy się ostrym "kantem". I teraz pytanie, ma ktoś może pomysł, od czego dobrać brakujący rant? Nie musi być idealnie taki sam, blacharz podetnie, wyklepie - byle ogólna "idea" była podobna... Będę wdzięczny za podpowiedź.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum