Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Stuka puka i nikt nie wie o co kaman
miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2014-12-16, 12:34   Stuka puka i nikt nie wie o co kaman

Jako że już tracę powoli cierpliwość do tego grata zapytam o rade.
Przy puszczaniu sprzęgła/zmianie biegów coś mocno stuka. Zwykle przy ruszaniu lub zmianie 1/2.
Czasami wydaje się że w rejonie reduktora, a czasami mostu.
Wymienione wszystkie krzyżaki na każdym wale na nówki, kupiony nowy wał, kupiony i wymieniony reduktor, posprawdzane cybanty i mocowania amorów, wały nie mają luzów poziomych/pionowych na wejściu do reduktora/mostów. Wymienione poduszki reduktora, skrzyni itp.
Co dalej powinienem sprawdzić bo niedługo za koszty wymian będę miał nowego Jimny'ego :-P

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2014-12-16, 12:49   

Sprawdź czy łapa skrzyni biegów dobrze jest przykręcona do skrzyni bo u mnie jeden gwint ktoś przeciągnął i mi tak stukało z tej okolicy przy ruszaniu i na tych biegach co u Ciebie bo łapa się ruszała cały czas. Sprawdź jeszcze w mostach czy się nie poprzesuwał most na tym szpickopie czy jak to tam się zwie bo mógł być luz i się otwór w mostach powiększył tak jak u mnie i tam cały czas pracowało. Więcej nic nie wiem :)

miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2014-12-16, 13:00   

Dzięki za sugestie sprawdzi się dzisiaj

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-12-16, 13:18   

cybanty mocujące most do resora dokręcone? w jakim stanie gumy w wieszakach?

rzadko bywam na forum w razie pytań 6o8 o28 o94.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-12-16, 13:39   

Wypróżnij się do cna, włącznie z dywanikami i czymkolwiek co możesz wystawić poza budę. Jazda testowa. Jak zawiodą inne opcje, możesz wymontować amory i jazda testowa bez amorów. Najpierw tył. U mnie samo sprawdzanie mocowań nic nie dało i też szukałem tysiąc lat, po czym okazało się że sam amor stukał.

miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2014-12-16, 14:02   

Amory też nowe, poliuretany z olkusza założone pół roku temu :) cybanty przykręcone. Wydaje mi się że to coś z tylnym mostem, tylko nie wiem co by tam trzeba obadać?
Slavok reduktor jeszcze podmienię na ten który przyjdzie od Ciebie ale raczej go wykluczam.
Wiem że chyba żeby most rozebrać i wszystko poustawiać to się trzeba trochę w temacie mostów orientować (?) a u nas nie ma porządnego mechanika..

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2014-12-16, 14:05   

Najpierw odkręć cybanty z tyłu, opuść lekko tak abyś zobaczył ten otwór w który wchodzą resory czy jest ok

lopes1987 
pomocnik mechanika
Mud Sand Rock'nRoll

Wysłany: 2014-12-16, 15:20   

A może to wybite tulejki które są w polibuszach przy mocowaniu resora do uchwytów na ramie. Może to sam otwór w który wkłada się śrube się wyrobił i ma luż jak ruszasz to stuka. Ja tak miałem, myśle że wiesz o co mi chodzi i zrozumiałeś mój zawiły język :-P

zajxt 
mechanik

Wysłany: 2014-12-16, 17:22   

sprawdź luz na ataku

miczo1 
zapaleniec

Wysłany: 2014-12-16, 17:50   

Tak off topic to powiem Wam że czasem wk...wia mnie mieszkanie w małym mieście i właśnie się o tym przekonałem jak kupiłem samuraja.
Mechaników dwudziestu ale jak przyjdzie najprostszą rzecz zdiagnozować to dramat. Odkąd auto kupiłem to mi się trochę dławi po odpaleniu na ciepłym i kopci, zostały do sprawdzenia podciśnienia, ale w międzyczasie 5 rozkręcało wszystko a u Mazura zamówiłem chyba 3 auta na części na podmiane :) i qrwa jak problem był tak jest nadal.
Jak coś stuka j/w odkąd kupiłem auto, to kupiłem już 3 reduktory, wał, tysiąc krzyżaków i qrwa to samo....
Reduktor jak mi rozłożyli to musiałem do Slavoka wysłać bo nikt nie umiał złożyć i części pogubili..
Blachy nikt nie wyspawa bo się boją.. albo by chcieli 10 tys
Żesz nie ma jednego pożądanego serwisu 4x4 albo kogoś ogarniętego..
I teraz piszecie co sprawdzić, pojade i podejrzewam że most rozbiorą i coś spierd...lą :-P
A ja na auta nie żałuje i chciałbym go zrobić na cacy ale się nie da, bo Ci powiedzą "a hu...j że stuka, przecie jeździ..."

yenko 
Specjalista
PIMP MY PEPSI RIDE

Wysłany: 2014-12-16, 17:56   

Jak już nie potrzebujesz tych samców co kupiłeś na podmianki to ja się zaopiekuję tymi częściami jak by co 8-) 8-)
8-)

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2014-12-16, 18:07   

miczo1 napisał/a:
A ja na auta nie żałuje i chciałbym go zrobić na cacy ale się nie da, bo Ci powiedzą "a hu...j że stuka, przecie jeździ..."

Laweta, tygodniowe SPA dla Samcia w sprawdzonym warsztacie i wyjdzie Cię taniej i szybciej niż dalsze macanie po ciemności jak piszesz.

Uh Lala 
mechanik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2014-12-16, 18:22   

A ja tak dodam laicko od siebie (już widzę ten grad oskarżeń, że Lala to nawet oleju w Hondzie nie wymieniła :) ), że przy tym nakładzie czasu i finansów, to bym się wolała zdoktoryzować z Samiego i sama tego szukać. Poza tym to może moja utopijna wizja, ale chyba powinna istnieć jakaś ścieżka diagnozowania i wykluczania usterek, a nie podmienianie wszystkiego co się da, bo okaże się że 5zł lata po kabinie i dzwoni :) oczywiście w przenośni..

kostuch 
Expert

Wysłany: 2014-12-17, 11:18   

miczo1 napisał/a:
Tak off topic to powiem Wam że czasem wk...wia mnie mieszkanie w małym mieście i właśnie się o tym przekonałem jak kupiłem samuraja.
Mechaników dwudziestu ale jak przyjdzie najprostszą rzecz zdiagnozować to dramat.

Duże miasto różni się tylko tym, że jest więcej mechaników. Reszta się zgadza :mrgreen:

Metody są dwie:
- drążyć temat i wnikać nie patrząc na koszty
- dać głośniej radio i czekać aż przestanie pukać (bo odpadnie i będzie widać co pukało)

U mnie ostatnio puka pęknięta blacha na klapie pod wieszakiem zapasu - efekt zakrętki do słoika. :-)

DUŻY 
stały bywalec
:)

Wysłany: 2014-12-18, 09:36   

kostuch napisał/a:

- dać głośniej radio i czekać aż przestanie pukać (bo odpadnie i będzie widać co pukało)

Przy tej technice należy tylko sprawdzić czy zaciski hamulcowe są dokręcone :-D BTW może nie masz blaszek w zaciskach?

Starscream 
4x4 guru

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2014-12-18, 18:36   

olej to i tyle :mrgreen: będziesz zdrowszy. Jak coś upierd... i stanie to wtedy łatwiej znajdziesz. Męczyłem sie tak ze skrzynią stukało stukało wymieniałem-- kasa szła a tu nic w końcu kiedyś --trach! i stoi objechało wałek sprzęgłowy :mrgreen: kupiłem całą skrzynie za tyle co napakowałem wcześniej części. krzyżaki, połowy wałów itd.
aha samurai to jest auto w moim przypadku 27 letnie i podobno jak mówią miłośnicy zabytków każda stara rzecz ma w sobie to coś - nie lubi obcych łap. :mrgreen: Ja swojego jak posłałem na analizator spalin po ustawieniu gazu to mi się zaraz silnik wycieraczek spalił :mrgreen:
Może masz krótko samca ? w nim zawsze coś puka albo piszczy. Ja mam z 6 lat i przywykłem. Mam swoją wyrobioną opinie że trzeba się do tego auta przyzwyczaić, nawet na zlocie kilkoma jeździłem bo chciałem porównać -mój wypada całkiem fajnie-teraz już "wylajtowałem"

Odpowiedz do tematu