Wysłany: 2013-02-07, 22:55 1.9 Td silnik peugeota-wycięcie katalizatora
Witam!
Trochę czytałem o tym na innych forach, o różnych silnikach deasla, ale nigdzie nie znalazłem o aucie z katalizatorem który często jest zalewany:D
Pytanie brzmi:
-czy zostawić
-czy wybebeszyć katalizator, ale samą puszę zostawić jak jest
-czy wywalić puszę i wstawić przelotkę
czy to podniesie moc, czy to zmieni dźwięk
P.S-zamierzam też wymienić pompę od 306:D
Witam!
Trochę czytałem o tym na innych forach, o różnych silnikach deasla, ale nigdzie nie znalazłem o aucie z katalizatorem który często jest zalewany:D
Pytanie brzmi:
-czy zostawić
-czy wybebeszyć katalizator, ale samą puszę zostawić jak jest
-czy wywalić puszę i wstawić przelotkę
czy to podniesie moc, czy to zmieni dźwięk
Witam, czy ktoś robił / słyszał że ktoś robił te cuda w dieslu i może się podzielić jaki jest efekt?
Chodzi mi to samo po głowie i zastanawiam się czy warto...
_________________ 1,9D (1870 cm³ Renault F8Q), 64kM, 2002 rok
ja puche zostawiłem zawartość poszła na złom. efekt nawet nie zły tylko u mnie trochę był zapchany. Najlepiej wywal i wstaw strumienice lub tłumik przelotowy
Masz diesla? Na forum dużo jest o efekcie po wycięciu katalizatora dla benzyny - tylu co zadowolonych, ile sceptyków.
Faktycznie czuć coś więcej mocy czy to tylko kwestia wiary, że zrobiło się dobrze z tym wycięciem? Wydawać by się mogło, że w łatwiejszy, skuteczniejszy wydech (mniej oporów) i przewietrzenie cylindrów to więcej powietrza i tlenu na ssaniu a więc większa moc więc teoretycznie coś to powinno pomóc. Poza tym efektem spalania ON są też cząstki stałe czyli sadza (w odróżnieniu od benzyny), która na pewno z biegiem lat skutecznie zapycha katalizator. Chociaż to podobno nie argument, bo wysoka temperatura jaka panuje w katalizatorze ma niby go "oczyszczać" czytaj wypalać (???)
A jak dymienie, hałas?
_________________ 1,9D (1870 cm³ Renault F8Q), 64kM, 2002 rok
Przy TD wycinaj smiało . Pozwoli to silnikowi lepiej oddychać. Zamiast puszki wstaw prosty kawałek rurki.
Strumiennica nic nie da w silniku z turbo. To samo dotyczy hałasu Turbo bardzo wycisza pracę układu .
Możesz mieć wydech cały przelotowy i nie będzie to jakos bardzo uciążliwe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum