Wysłany: 2015-01-28, 12:49 Kokardki w sosie beszamelowym
KOKARDKI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM
Składniki:
200 g makaronu kokardki
200 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
400 ml przecieru pomidorowego
tymianek
oregano
Sos beszamelowy:
25 g (niecałe dwie łyżki) masła
25 g mąki
400 ml mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
50 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinny być lekko twarde (skróć proces gotowania o jakieś 2 minuty). Cebule i czosnek drobno posiekaj, przysmaż je na odrobinie oliwy, po chwili wrzuć mięso, smaż jakieś 7 minut, aż zmieni kolor. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy: w małym garnku rozpuść mało, dodaj mąkę, wymieszaj, bardzo powoli wlewaj mleko, mieszaj cały czas trzepaczka aż uzyskasz gładką konsystencje, dopraw do smaku. Przecier pomidorowy podgrzej, dopraw do smaku. Wlej go na dno naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kokardki, polej je połową sosu beszamelowego, polej sosem mięsnym, dodaj beszamel i ser. Zapiekaj w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 10 minut
Polecam :)
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum