Witam, nowy temat, chciałbym waszej pomocy. Od niedawna mam w SJ413 cudeńko w idealnym stanie 1,3 na wtrysku. Chodzi pięknie.
Chciałbym założyć instalacje gazową. Mam założony mały zbiornik z 126p na paliwo, obok pod podłogą chciałbym butle.
Potrzebuje pomocy czego w ogóle mam szukać na złomach, jaki najlepszy komputer, jakie parownik, jaki "element podający gaz na kolektorze ssącym"
Wielkie dzięki za pomoc.
P.S. poproszę zdjęcia poglądowe jeśli coś macie.
Ostatnio zmieniony przez Myszon 2015-02-16, 08:48, w całości zmieniany 1 raz
Po pierwsze to walnąłeś literówkę w temacie bo gaz płyny to LPG, ale to mało ważne. Po drugie to czy jesteś świadomy że instalacji gazowej nie można przekładać używanej, bo będziesz miał problemy z przeglądami, i ewentualną kontrolą policji jeśli dopatrzą się że nie masz gazu wbitego w dowód.
Tyle teorii z tego co pamiętam to mimo powyższej teorii to kilku kolegów ma przekładki używanych instalacji. Ja bym tylko zastanowił się nad zakładaniem zbiornika pod spodem, ze wglądów bezpieczeństwa, chyba.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Swoim walę śmiało w grunt, lakier schodzi ale wgnieceń brak pasowało by osłonę w końcu zrobić. Co do doboru podzespołów to wypadało by odrobinę liznąć temat jeśli chcesz to zakładać sam, jeśli ogarniesz podstawy to w zasadzie wszystko będziesz wiedział. Instalacja najlepiej II generacja, parownik byle sprawny, mikser najlepiej o średnicy przepustnicy, butla tylko walcowa.
Ile razy było wałkowane że zbiornik jest na tyle mocny że wytrzymuje ślizganie/uderzanie o kamienie ??
OK sorry nie doczytywałem bo mnie jakoś gaz nie interesuje za mało jeżdżę, więc tak czytałem piąte przez dziesiąte. Miałem gaz w dwóch samochodach i byłem bardzo zadowolony, nawet w drugim był 5 generacji wtrysk fazy ciekłej. Ale w samcu mi się to nie opłaca poza tym przy moim snorkel-rze to ciągle były by problemy z wolnymi obrotami.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
kup sobie najzwyklejsza lpg stosowny w polonezie butla walec wchodzi 50 l za siedzienia ale już nie masz bagażnika posiadam gdzieś ze swojego adapter gazu który miałem u siebie wiecej na pw
nie zakładaj butli do środka tylko pod auto. Ja mam zbiornik Pb 6L. Na rozpał i bliskie dystanse wystarcza. Nie masz co wydziwiać z instalacją. Najprostsza i tyle w temacie. Nie kupuj starej bo potem mozesz powymieniać połowę rzeczy a ile włosów siwych więcej, drzwi od garażu skopane Kupiłem nową i chyba w 2007roku i nic nie robiłem z nią do teraz
Ja tam za moją płaciłem 1200 netto. To nie wiem czy w ogóle opłaca się bawić z używanymi. Do tego jak ci Sami pali 15 to szybko się zwraca. Tylko jak będziesz sam chciał spadać bak to się dobrze zastanów. Ja chciałem To robić samemu ale w końcu zapłaciłem 30 zł za pospawanie. A sam bym nie posiadał, do tej roboty potrzebny jest dobry spawacz.
A jeszcze jedno jak masz snorkel to może ci czasami zdmuchiwać silnik. U mnie wystarczyło dać chwyt pod kątem prostym do kierunku jazdy.
Kupiłem nową z montażem za ok 1300 PLN-ów i jeżdzę już 4 rok, zero awari, co roku wymiana filtra i ewentualna regulacja. Co do snorkla to faktycznie zdmuchnie czasami ale to kwestia zmiany stylu jazdy i wszystko jest OK!
Mogę wpakować w instalację 200 czy nawet 600zł Ten koszt nie jest taki ważny, ale później na Stacji tankuję taniej i to się liczy...
Podpowiedzcie jakie komponenty jakich firm macie, chciałbym wiedzieć czego szukać. Sami i tak będzie robił na budowie więc LPG tylko do nieoficjalnego użytku, nie musi być w dowodzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum