Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: slavok
2013-11-25, 13:09
LJ80 remontuję z czego można znaleźć zamienniki???
ignac1wfm 
nowicjusz

Wysłany: 2013-11-25, 11:11   LJ80 remontuję z czego można znaleźć zamienniki???

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem LJ-ta. Szukam części zamiennych i nie wiem od czego dopasować. Potrzebuję przegubów półosi, szczęk hamulcowych tył i przód. I od czego będą pasowały resory przednie??? Michał. PS. Może by pomyśleć o założeniu "podstrony" o tematyce LJ80? Taka luźna sugestia. Może moderator się do niej przychyli????

slavok 
Specjalista

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2013-11-25, 11:32   

Resory do LJty zrobi Ci Mazur, jest na tym forum, zadzwoń do niego.
szczęki hamulcowe powinny być dostępne w obrocie, a jeżeli to jakaś nietypówka to zawsze możesz nabić nowe okładziny.

rzadko bywam na forum w razie pytań 6o8 o28 o94.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-11-25, 12:57   

Kostuch chyba użytkuje na co dzień LJ80 jak masz odwagę to spróbuj napisać mu PW. Ale tak jak pisze Sławek, we własnym zakresie możesz znaleźć odpowiedź na większość nurtujących Cię w tym poście pytań. Na szczękach jakie masz zamontowane teraz powinny być nabite jakieś cyferki i po tych cyferkach dojdziesz do rodzaju szczęk i ewentualnych zamienników.

Powodzenia!

[ Dodano: 2013-11-25, 13:00 ]
edit: 30 sekund szukania na stronie intercarsu: http://sklep.intercars.co...wsk=O&typ=11247

Nawet jak zakupisz i przymierzysz i nie spasują to możesz oddać...

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-11-25, 13:23   

Sam,
Intercars to nie "panbóg".
Jakby kupować wg tych katalogów, to niezła zmota by wyszła.
Można tam znaleźć tarcze hamulcowe z klockami, elektryczne pompy paliwa, krzyżaki o kosmicznych rozmiarach... dalej już mi się znudziło przeglądanie tych bzdur.
Potem wszyscy handlarze biorą te informacje i na aledrogo też wypisują podobne bzdety.
Generalnie porażka...

Wracając do pytania początkowego, to przeguby i półosie pasują tylko z lj.
Można przeszczepić przeguby z sj410 razem ze zwrotnicami i tarczami ewentualnie.
Resory przednie teoretycznie mają pracować "w drugą stronę", więc kowal powinien wiedzieć o tym niuansie. Zresztą Mazur miał kiedyś lj (która jest teraz moja 8-) ), więc powinien ogarnąć ten detal.

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-11-25, 13:39   

ależ ależ... problem o którym piszesz dotyczy ogólnie całego Internetu. Mnogość i dostępność informacji jest praktycznie nieograniczona. Cała zabawa polega na tym by krytycznie do nich podchodzić. Nie wyobrażam sobie bym kupił bębny na przód do swojego koromysła choćby takie były w katalogu intercarsu. Jedynie co daje mi katalog intercarsu to ogólnodostępną wiedzę i np. podstawowe wymiary, a później i tak idę odkręcić bęben i mierzę czy średnicę mam 220 a może 200? Z internetem jak z życiem, kto łyka każde info jak objawienie i wyrocznie ten często kończy w polu lub co gorsze z pustym portfelem i ... bolącą pupą bo go ktoś wydymał.

ignac1wfm 
nowicjusz

Wysłany: 2013-11-25, 14:26   

Dzięki. Szukałem z 2 godziny i gość z biura obsługi klienta potwierdził, że mają w "internetowym dystrybutorze części". Oczywiście najpierw pomierzę i zweryfikuję (podobno 81zł/szt.). A z resorami - faktycznie do Mazura pewnie się udam. Jakiś czas temu kombinowałem z resorami w Samcu. Najeździłem się i nakombinowałem, a wyniosło mnie tylko ciut taniej niż u niego. Jeszcze raz dzięki koledzy. Pozdrawiam. Michał.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-11-25, 14:49   

ignac1wfm napisał/a:
Dzięki. Szukałem z 2 godziny i gość z biura obsługi klienta potwierdził, że mają w "internetowym dystrybutorze części". Oczywiście najpierw pomierzę i zweryfikuję (podobno 81zł/szt.)

Przeguby za 81zł? :shock:
Jeżeli jednak chodzi o szczęki, to polecam wziąć do ręki i położyć na ladzie w sklepiku motoryzacyjnym - cena będzie porównywalna jak w IC a ich problem żeby przedstawiciel z IC dostarczył właściwe :-D
Ostatnio np. zmieniałem szczęki w bębnie ręcznego na wale w samuraiu. Pasują niemal idealnie szczęki z bębnów suzuki alto a kosztują 3x mniej niż te z napisem "do samuraia".

ignac1wfm 
nowicjusz

Wysłany: 2013-11-25, 16:19   

Producent GSP, bo z japanparts nie mają. Gość odpisał, że 81 zł/szt. Pytałem o ten przegub i dodałem, że do LJ80:
http://www.iparts.pl/czes...56-gi801-0.html

Jak w tej cenie, to muszę sprawdzić. Oczywiście podzielę się spostrzeżeniami.

[ Dodano: 2013-11-25, 16:37 ]
Sam.
W IC mam człowieka, który sprawdził. Mają w katalogu, a nie mają już w magazynach. Nie zadawałbym pytania na forum, gdybym nie sprawdził takiej rzeczy. I oczywiście najlepiej jest wziąć i pokazać w sklepie. Ale większość pracujących tu ludzików włącza kompa i pyta o auto. Po chwili klikania odpowiedź : "nie mamy"!!! To wkurzające, mając na uwadze, że części pochodzą z samochodów z okresu, kiedy większość podzespołów można było stosować zamiennie. Tak jest przynajmniej u nas w Jeleniej Górze-Dziurze. Na razie dzięki i biorę się powoli do roboty ("eljot" jest bez dachu i będzie jeździł jak się trochę ociepli :-) ).

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-11-25, 16:40   

ignac1wfm napisał/a:
Producent GSP, bo z japanparts nie mają. Gość odpisał, że 81 zł/szt. Pytałem o ten przegub i dodałem, że do LJ80:
http://www.iparts.pl/czes...56-gi801-0.html

Jak w tej cenie, to muszę sprawdzić. Oczywiście podzielę się spostrzeżeniami.

Ja się mogę podzielić spostrzeżeniami już teraz...
Widziałeś kiedyś przegub do lj80? Albo chociaż most przedni?
To się zastanów gdzie miałby wejść ten gumowy ochraniacz.
Generalnie polecam lekturę manuala, a przynajmniej obejrzenie w nim obrazków - zaoszczędzi to sporo jeżdżenia po sklepach żeby oddawać niepasujące części 8-)

ignac1wfm 
nowicjusz

Wysłany: 2013-11-26, 06:44   

Jeszcze nie rozebrałem całości. Na razie ściągnąłem koło z bębnem i stwierdziłem że ruch nie jest przekazywany od wału do koła. Aleś uszczypliwy: "albo chociaż most przedni?". Daj trochę pomęczyć temat. Z drugiej strony, w wielu sklepach internetowych dają zdjęcia poglądowe. Np. wstawiają jedno zdjęcie przegubu i umieszczają z różnymi opisami. Tak czy inaczej będę wdzięczny za podpowiedź skąd takowy przegub nowy nabyć.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-11-26, 10:28   

ignac1wfm napisał/a:
Jeszcze nie rozebrałem całości. Na razie ściągnąłem koło z bębnem i stwierdziłem że ruch nie jest przekazywany od wału do koła. Aleś uszczypliwy: "albo chociaż most przedni?". Daj trochę pomęczyć temat. Z drugiej strony, w wielu sklepach internetowych dają zdjęcia poglądowe. Np. wstawiają jedno zdjęcie przegubu i umieszczają z różnymi opisami. Tak czy inaczej będę wdzięczny za podpowiedź skąd takowy przegub nowy nabyć.

Ignac,
Próbuję ci zaoszczędzić rozczarowań i jeżdżenia tam i z powrotem z częściami, które nie pasują.
Ale jak wolisz być twardzielem i osiwieć na własne życzenie, to bardzo chętnie popatrzę jak się miotasz ;-)
Tylko po co w takim razie pytasz na forum i zżerasz transfer Myszonowi?

Nowy przegub do lj80...
Zapytaj w ASO i napisz co ci odpowiedzieli :lol:

SamNaSamZSam
Guru 4x4

Wysłany: 2013-11-26, 11:50   

Ignac bądź trendsetterem, nie daj się wciągnąć w konsumpcyjną postmodernistyczną papkę, kupuj części w ASO jak prawdziwy hipster! :D

Maror 
mechanik

Wysłany: 2013-11-26, 16:28   

Myszon z własnej kieszeni forum opłaca, trzeba to uszanować :-)
Sam, skąd wiesz - może kolega dysponuje taka kasą żeby zakupy w ASO praktykować hmm? :lol:
A co do części to ogólnie możesz nawet z Mazurem pogadać, Oni też maja LJ'ty na stanie i może akurat jakaś pójdzie na części.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-11-26, 19:59   

Maror napisał/a:
Oni też maja LJ'ty na stanie i może akurat jakaś pójdzie na części.

Ale Ignac chce mieć przegub nowy...

Maror 
mechanik

Wysłany: 2013-11-26, 21:13   

kostuch napisał/a:
Maror napisał/a:
Oni też maja LJ'ty na stanie i może akurat jakaś pójdzie na części.

Ale Ignac chce mieć przegub nowy...

Jak to mawiają - chcieć to móc :mrgreen:
A tak poważnie to tutaj masz przeróbkę bębnów na tarcze i przy okazji wsadzasz przegub z SJ410 który można zakupić nowy :->
http://suzuki.run4x4fun.c...10_jurekzar.htm

ignac1wfm 
nowicjusz

Wysłany: 2013-11-29, 10:34   

Dzwoniłem do ASO. Gość powiedział, że nie mają, bo już nie są produkowane. Trochę dziwne jak dla mnie, ale cóż. Tym bardziej, że nie mógł dokładnie sprawdzić, bo ja mam VIN 10-cyfrowy, a on może sprawdzić tylko po 17-cyfrowym. Czekam jeszcze na odpowiedź ze sklepu internetowego. Ale chyba trzeba będzie poszukać używki. A jak nie to faktycznie przeróba na tarcze od 410.

kostuch 
Expert

Wysłany: 2013-11-29, 10:49   

Naprawdę zadzwoniłeś do ASO z pytaniem o przegub do LJ80 :-D
Jesteś moim idolem.

Na przyszłość:
Znajdź katalog części z numerkami suzukowymi (coś jak 45111-63000).
Jak znowu wpadniesz na pomysł dzwonienia do ASO, to mów od razu te cyferki nie czekając na pytanie o VIN.
A jak pan po drugiej stronie w osłupieniu zapyta się skąd je znasz, to powiedz że najpierw zadzwonieś do bardziej kompetentnego serwisu i ci podali :lol:

manias79 
mechanik

Wysłany: 2013-11-29, 10:57   

ignac, łap http://www.suzukiclubuk.c...tsCatalogue.pdf
SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.

ignac1wfm 
nowicjusz

Wysłany: 2013-11-29, 14:54   

Dzięki. Do ASO zadzwoniłem w sumie z braku innych pomysłów na zasadzie "co mi szkodzi". A z katalogu oczywiście skorzystam.

ggonzo 
świeżak
lj80

Wysłany: 2015-02-21, 10:51   

Odświeżam temat - mój lj właśnie stoi w blacharni ;-) - brakuje mi trochę części, głównie wyposażenie elektryczne i wnętrza, szyby, mechanizmy podnoszenia szyb w drzwiach, zamki, stacyjka i takie tam...
:mrgreen:

Odpowiedz do tematu