Pomógł: 6 razy Wiek: 31 Dołączył: 24 Mar 2014 Posty: 652 Skąd: wyszków
Wysłany: 2015-03-17, 15:34 Renault Megane III Felgi
Cześć.
Kupiłem renault megane III z 2010r. 1,5dci która stoi na stalowych felgach 15" i oponach zimowych.
na lato chce jej kupić jakieś aluminiowe 17" i tu zaczyna sie pytanie:) czy mi takie wejdą i nie bedą o nic tarły? :) może ktoś coś wie na ten temat bo szukałem na necie ale nic sensownego nie znalazłem
aha i jeszcze jedno, jaka opona do takiej felgi? 215/55r17?
A czy będzie tarło (znaczy się obcierało, bo tarło to zawsze może być ;) ) to już bardziej od ET felgi będzie zależeć. Zerknij no w jakieś tabele jakie są tam dedykowane fabryczne rozmiary, ET-ki itp. bo z linku wyżej idzie wywnioskować że tą Megankę III na fabrycznej 17 calowej feldze można kupić.
Zawsze możesz też wykonać telefon do ASO i podadzą Ci fabryczny rozmiar felgi, ET oraz fabryczny rozmiar ogumienia.
[ Dodano: 2015-03-17, 16:25 ]
edit: a tutaj przykładowa aukcja "genuine Megane III" 17 calowe felasie. Masz specyfikację felgi, jej szerokość i ET oraz rozmiar opony. Nie wiem na ile to wiarygodne, ale daje nadzieje, że 17 calowe fele wchodzą i nie trą.
Wysłany: 2015-03-17, 16:36
dzieki Sam.
ja też troche dłużej posiedziałem i poszukałem i z tego co znalazłem to na oponeo dedykowane do felgi 17" są opony 225/45r17
http://www.oponeo.pl/wybi.../r=1/195-65-r15
teraz została kwestia jaka felga
najlepiej by było przymierzyć jak pasuje do samochodu ale niestety tak sie nie da a te konfiguratory z necie też nie oddają rzeczywistego wyglądu
[ Dodano: 2015-03-17, 16:38 ]
co do rozmiaru felgi to już mi sie wyjaśnił bo w róźnych konfiguratorach jest możliwość wpisania nawet felgi 18" wiec 17" musi pasić
_________________ samurai 1.6 16v, sprężyna, przód blokada arb+wzmacniane półosie, tył mini spool, spiek, reduktor 1.0, tył wał uaz,wspomaganie,kubełki, chłodnica na tyle, simex 260/75r15, tarcze z tyłu+zaciski od alfy.
Wysłany: 2015-03-17, 16:42
No tylko to ET musisz dobrać odpowiednie. Jakiś obraz sytuacji daje to ogłoszenie z gumtree ET = 49. Na allegro to się potwierdza bo: http://allegro.pl/kola-fe...um[127096][6]=6 najwięcej jest felasi z ET =49, kilka z ET=47. Szerokość 7 cali.
Pozostaje zdecydować się na to co Ci wizualnie najbardziej podchodzi.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Wysłany: 2015-03-17, 17:24
No i na tej stronce podają też węższą oponę jako "fabryczną" - 205/...
Moim zdaniem najlepiej wykonać telefon do ASO i zapytać jakie parametry felgi i opony mają w katalogu. Wówczas będziesz miał pewność, że masz homologowany rozmiar i w razie W nikt Ci nie zarzuci, że masz jakieś niefabryczne opony.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Kup oryginalne felgi do tego samochodu, wystepowaly w rozmiarze 17 i sa nawet dosc ladne ;)
w oryginale jest chyba tak: 17 CALI, 5X114,3 , ET 49 , 7J - ale zweryfikuj/
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Wysłany: 2015-03-18, 10:13
jest tak jak piszesz ale na alledrogo są albo drogie te oryginalne albo mocno pościerane
mi sie bardzo podobają tylko nadal nie wiem jak z oponą
bo np miedzy 205/50r17 a miedzy 225/45/r17 jest różnica w cenie o 70zł na sztuce.
_________________ samurai 1.6 16v, sprężyna, przód blokada arb+wzmacniane półosie, tył mini spool, spiek, reduktor 1.0, tył wał uaz,wspomaganie,kubełki, chłodnica na tyle, simex 260/75r15, tarcze z tyłu+zaciski od alfy.
nie wiem którą wersje tego 1.5 dci tam masz ale ze swojego doświadczenia mogę Ci napisać, że opona o szerokości 225 odczuwalnie zamula ten silnik, więc jak już to albo 205 albo 215.
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Śpieszę z pomocą. Tak się składa, że mam takiego dupowoza tylko z 2009 na seryjnych alusach 17"
To są dokładnie te felgi http://allegro.pl/felgi-1...5163275364.html wchodzą bez problemu, nawet rozkminiałem czy nie pójść w 18 ale gumy by już było za mało i komfort by ucierpiał na tym drastycznie :D Aaa i już nie pamiętam dokładnie, ale chyba oponki są 205 szerokie.
wcześniej jak pisałem to nie było tego rozmiaru w takiej cenie tylko był sporo droższy a teraz jest wiec dzisiaj zamawiam to w przyszłym tygodniu wstawie jakieś zdjecie
Sprawdziłem opony na tych 17'kach mam 205/50 a tutaj foto już przygotowanego wozu do sezonu ;)
Co do wyboru felg to ja bym szczerze proponował jakieś markowe felgi bądź ewentualnie oryginalne, z tymi chińskimi felgami jest ponoć różnie, ładnie wyglądają ale na naszych równych drogach czasem potrafią szybko się zweryfikować :p
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum