Wysłany: 2015-03-31, 15:45 wymiana wału korbowego
Witam! proszę o pomoc czy w suzuki samurai 1.3 żeby wyciągnąć wał korbowy trzeba wyciągać silnik czy moze da się to zrobić od spodu auta? jeśli ktoś z tym robił to proszę o wskazówki jak wyciagnąć ten wał ?
A pytanie co będziesz robił z silnikiem i czy masz kanał lub podnośnik. Ogólnie da się wszystko kwestia tylko jak Ci wygodniej.
Na pewno musisz zdjąć skrzynię i odkręcić sprzegło i koło zamachowe, to samo z drugiej strony paski: klinowy i rozrządu, Jeśli chcesz tylko wyjąć wał i masz kanał ja bym nie wyjmował silnika z samochodu, ale jeśli zamierzasz robić coś więcej to będzie dużo wygodniej mając silnik na wierzchu. w samuraju wyjęcie silnika to max 2h roboty we dwie osoby.
Wysłany: 2015-03-31, 16:54
Cgodzi o to że mam rysę na wale w miejscu styku z simeringiem i którym przecieka olej... , kanału nie mam ale samochód jakoś by się podniosło te pare centymetrów ale może być ciezko... . Ile weżmie mechanik za wymontowanie wału i przeszlifowanie tego wału w miejscu rysy? jaki byłby koszt takiej naprawy ?
A gdzie ta rysa od sprzegła czy od rozrządu??
Spróbuj bez wyjmowania wału po wywaleniu uszczelniacza troszkę to drobnym papierem wyrównać żeby nie było ostrych krawędzi. Jeśli to nie pomoże i rysa jest na prawdę głęboka to tylko szlifowanie wału bo papierem jesli będziesz chciał zedrzeć całą rysę to na pewno ta powierzchnia już nie będzie okrągła i uszczelniacz i tak nie będzie dobrze trzymał.
Wysłany: 2015-03-31, 22:11
A więc tak to wyglada ... dzisiaj sobie jeszcze raz wszystko ładnie rozebrałem . Rysa jest od strony rozrządu , i zauważyłem jeden szczegół... oprócz tych rysek które zaznaczyłem na zdjęciach na wale wyrobiło się takie wyżłobienie w miejscu gdzie stykała się warga simeringu i po przymierzeniu starego simeringu w tym miejscu wygląda na to ze w tym samym miejscu zbyt luźno siedzi... , rysy są dość głębokie bo zrobione sa przez wiertełko kiedy to chciałem wyciągnać w pośpiechu stary simmering musiałem końcem wiertła sachaczyć o powierzchnię wału... teraz się zastanawiam co by tu zrobić czy zeszlifować troche nowy simmering jak to kolega mówi 1mm na wysokośći by stykał się z wałem w zupełnie nowym miejscu czy np założyć nowy simmering o wymiarze o 2 mm mniejszym w średnicy styku z wałem ,przypomnę ze wymiar obecnego simmeringu to 32x47x6 ,ale nie robią 31mm tylko jak juz co to mozna dostac 30 mm zyli 30x47x6 ? rysy są głębokie ale delikatnie je przeszlifowałem papierem 500 a potem 2000 i zadziorów żadnych nie ma...
Wysłany: 2015-03-31, 22:35
Zawias napisał/a:
Jak wciśniesz 1 mm głębiej to nie kombinuj i włóż nominał.Może jest 31x47x5 ?
raczej nie ma 31x47x5 bo w googlach nie idzie nic takiego znaleźć. Też tak myślę że skrócę go o 1 mm i bedzie pasował ... to wyżłobienie na wale jest dosyć duże napewno 1 mm może więcej . Jeśli to nie pomoże to daje samochód do mechanika i niech szlifuje wał i daje nowy simering.
Niższy uszczelniacz załatwi sprawę. Lepiej ciąć piłką niż szlifować - przypalisz gumę. I jak nie posmarujesz to takiego ściętego nie włożysz. Patent musi działać.
Tymi ryskami się nie przejmuj, jeśli wyrównałeś papierem to będzie ok. Mnie zastanawia skąd taki rowek?? sprężynka ??
Poszukaj simeringu odwróconego (w oznaczeniu powinna być strzałka) są takie ale czy taki rozmiar to nie mam pojęcia, wtedy założył byś go odwrotnie i po problemie, a jeśli nie to obniżenie tez pomoże tylko pamiętaj że ta blacha w środku jest dość miękka i łatwo zniszczyć uszczelniacz.
Powodzenia.
Wysłany: 2015-04-02, 22:07
Niestety :( Cieknie dalej... ale mniej ale i tak za dużo ... obniżyłem simering na wysokości 1,5mm i wcisnąłem go na silikonie . jutro to rozbiorę i trzeba dalej coś z tym działać, może by tak założyć simering o 2 mm mniejszy wewnątrz? Hmm tak sobie tez pomyslałem a może mam odmę przytkaną i wyrzuca olej przez ten simering? co myślicie?
[ Dodano: 2015-04-03, 11:55 ]
Co byście mi doradzili?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum