Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Dwa aku o roznej pojemnosci
DUŻY 
stały bywalec
:)

Wysłany: 2015-05-05, 17:56   

osgood napisał/a:

zacznijmy od matematyki
3600/14=257 a nie 267 ale uznam to za drobny błąd lecz kolejny jest ogromny i przeczy prawom fizyki i zdrowemu rozsadkowi, no ale widocznie Ciebie uczyli tak... według twojego wzoru rozładowany akumulator ciagnie windą z tą samą mocą a przy większym poborze prądu, gratuluje odkryłeś właśnie nowe zjawisko i stworzyłeś do niego wzor.

Rozładowujący się aku jest w stanie oddać tą samą moc, o ile jest w stanie zapewnić odpowiedni prąd P=U*I ( a amperki, które można ssać z aku nie są nieskończone, poopowiadałbym Ci coś o tym, ale skoro kostuchowi powiedziałeś żeby Ohma zostawił w spokoju, to przez analogie i mi pewnie też tak powiesz).

osgood napisał/a:

4-5 klasa fizyki tylko trzeba bylo uważać na lekcjach laugh
14*257ok3600 i taką ma moc winda przy 14 voltach
11*257ok2827 winno być 11*327=3597 ale ok rozumiem, że przepisywanie nie jest twoją najmocniejszą stroną pomijajac straty wynikajace z oporu powstalego w wyniku rozgrzanych przewodow jak i silnika windy...
Łatwo zauważyć iż spadek w mocy wynika ze spadku napiecia, czego nie jeden zapewne doswiadczył.
Ale przyznam podoba mi się Twoja teoria, można by kręcić windą do ostatniego volta, wystarczyloby zamiast przewodów zastosować szyny kolejowe co by ich 3600 amper nie spaliło laugh

W tym temacie, wyjaśniając pojęcie słaby/mocny akumulator użyłeś sformułowania "Ad.2 mocniejszy więcej Ah, większy prąd rozruchowy, większy prąd zwarcia. ".
Gdybyś wiedział co oznaczają pojęcia których użyłeś nie pisał byś tych wytłuszczonych bredni. Dodatkowo musiałbyś jednak przeprosić się z tym Ohmem, bo on tu znowu byłby potrzebny....

osgood napisał/a:

I jeszcze jedno wzory aby stosować to trzeba przede wszystkim je rozumiec Pozdrawiam
Moc dowolnego odbiornika w układzie prądu stałego jest obliczana jako:
P = U * I
gdzie: P – moc, U – stałe napięcie elektryczne, I – stały prąd elektryczny.

Brawo, brawo zauważyłeś co napisałem w pierwszym poście. Twoje tempo spostrzegawczości mi imponuje. Nie zmienia to faktu, że powyższy wzór zapewne rozumiesz, więc go zastosuj.
Napisałeś że można go zastosować w układzie prądu stałego. My tu teraz o takim prądzie rozmawiamy. Napisałeś że odbiornik o stałej mocy P, i stałym poborze prądu dla "słabego" i "mocnego" akumulatora raz bierze więcej a raz mniej voltów.
1) P=100W, I=10A, "słaby" akumulator, Zadanie: oblicz U
2) P=100W, I=10A, "mocny" akumulator, Zadanie: oblicz U

Przedstaw nam tok myślowy i na podstawie wzorów oblicz napięcia, albo spójrz prawdzie w oczy:
świat się dzieli na inteligentnych i nie

osgood 
rozgadany
mechanik

Wysłany: 2015-05-05, 18:09   

DUŻY napisał/a:
osgood napisał/a:

zacznijmy od matematyki
3600/14=257 a nie 267 ale uznam to za drobny błąd lecz kolejny jest ogromny i przeczy prawom fizyki i zdrowemu rozsadkowi, no ale widocznie Ciebie uczyli tak... według twojego wzoru rozładowany akumulator ciagnie windą z tą samą mocą a przy większym poborze prądu, gratuluje odkryłeś właśnie nowe zjawisko i stworzyłeś do niego wzor.

Rozładowujący się aku jest w stanie oddać tą samą moc, o ile jest w stanie zapewnić odpowiedni prąd P=U*I ( a amperki, które można ssać z aku nie są nieskończone, poopowiadałbym Ci coś o tym, ale skoro kostuchowi powiedziałeś żeby Ohma zostawił w spokoju, to przez analogie i mi pewnie też tak powiesz).

osgood napisał/a:

4-5 klasa fizyki tylko trzeba bylo uważać na lekcjach laugh
14*257ok3600 i taką ma moc winda przy 14 voltach
11*257ok2827 winno być 11*327=3597 ale ok rozumiem, że przepisywanie nie jest twoją najmocniejszą stroną pomijajac straty wynikajace z oporu powstalego w wyniku rozgrzanych przewodow jak i silnika windy...
Łatwo zauważyć iż spadek w mocy wynika ze spadku napiecia, czego nie jeden zapewne doswiadczył.
Ale przyznam podoba mi się Twoja teoria, można by kręcić windą do ostatniego volta, wystarczyloby zamiast przewodów zastosować szyny kolejowe co by ich 3600 amper nie spaliło laugh

W tym temacie, wyjaśniając pojęcie słaby/mocny akumulator użyłeś sformułowania "Ad.2 mocniejszy więcej Ah, większy prąd rozruchowy, większy prąd zwarcia. ".
Gdybyś wiedział co oznaczają pojęcia których użyłeś nie pisał byś tych wytłuszczonych bredni. Dodatkowo musiałbyś jednak przeprosić się z tym Ohmem, bo on tu znowu byłby potrzebny....

osgood napisał/a:

I jeszcze jedno wzory aby stosować to trzeba przede wszystkim je rozumiec Pozdrawiam
Moc dowolnego odbiornika w układzie prądu stałego jest obliczana jako:
P = U * I
gdzie: P – moc, U – stałe napięcie elektryczne, I – stały prąd elektryczny.

Brawo, brawo zauważyłeś co napisałem w pierwszym poście. Twoje tempo spostrzegawczości mi imponuje. Nie zmienia to faktu, że powyższy wzór zapewne rozumiesz, więc go zastosuj.
Napisałeś że można go zastosować w układzie prądu stałego. My tu teraz o takim prądzie rozmawiamy. Napisałeś że odbiornik o stałej mocy P, i stałym poborze prądu dla "słabego" i "mocnego" akumulatora raz bierze więcej a raz mniej voltów.
1) P=100W, I=10A, "słaby" akumulator, Zadanie: oblicz U
2) P=100W, I=10A, "mocny" akumulator, Zadanie: oblicz U

Przedstaw nam tok myślowy i na podstawie wzorów oblicz napięcia, albo spójrz prawdzie w oczy:
świat się dzieli na inteligentnych i nie/DUŻYCH?

Widzę, że tłumaczenie Tobie czegokolwiek, to tak jak opisywanie ślepemu jak wygląda różowy kolor...
jeśli napisałem "11*257ok2827" tzn. że to chciałem napisać
jakbym chciał napisać ile powinien pobierać prądu zakładając, że jego moc wynosi 3.6kW przy napięciu 11v to napisałbym 11*327=3597
To moc zależy od napięcia i wbij sobie to w końcu do tej pustej główki i zanim cokolwiek jeszcze napiszesz poproś kogoś mądrzejszego od siebie, aby przeczytał Ci ze zrozumieniem wszystko co napisałem w tym wątku, a następnie aby Ci wytłumaczył gdzie popełniasz błąd w rozumowaniu!
i koniec tematu bo Twoje braki w podstawach przewyższają moje zdolności do tłumaczenia, zresztą nie o to chodziło autorowi wątku.
Ostatnio zmieniony przez osgood 2015-05-05, 18:32, w całości zmieniany 2 razy  

Zawias 
Expert

Wysłany: 2015-05-05, 18:21   

Nie wiem,czy te zwady czegoś was nauczyły ?

osgood 
rozgadany
mechanik

Wysłany: 2015-05-05, 18:24   

Zawias napisał/a:
Nie wiem,czy te zwady czegoś was nauczyły ?

Ja bym chętnie odpuścił, ale jakoś nie lubię być obrażany, szczególnie przez tych co to chcą pokazać, że są mądrzejsi, niż w rzeczywistości są...

Zawias 
Expert

Wysłany: 2015-05-05, 18:30   

Tak naprawdę to prowadzi donikąd,bo z tego raczej nikt nie skorzysta.

DUŻY 
stały bywalec

Wysłany: 2015-05-05, 19:15   

JAK SIĘ MA:
To moc zależy od napięcia winno być: od napięcia i natężenia (jeśli napięcie jest stałe a natężenie się zmienia to moc tez) i wbij sobie to w końcu do tej pustej główki i zanim cokolwiek jeszcze napiszesz poproś kogoś mądrzejszego od siebie, aby przeczytał Ci ze zrozumieniem wszystko co napisałem w tym wątku, a następnie aby Ci wytłumaczył gdzie popełniasz błąd w rozumowaniu!

CO JEST PRAWDĄ!!

do:
"zrob sobie prosty test weź dwa akumulatory o roznej pojemnosci ale takim samym napieciu znamionowym i takim samym stopniu naladowania, następnie podlacz do obu akumulatorow rownolegle, przewodami tej samej dlugosci i o tym samym przekroju odbiornik, ktory pobiera np. 10 amper a nastepnie zmierz sobie miernikiem uniwersalnym ile pobiera z wiekszego a ile z mniejszego akumulatora. "

i dalej

"Ad.1 no właśnie odbiornik jest tej samej mocy jednak przez wydajność akumulatora napięcie będzie różne dla obu Akumulatorów (sprawdzone) "

A TU SOBIE SAM ZAPRZECZYŁEŚ:
P=U*I=14*257=3600
P=U*I=11*257=2827

JAK WIDZISZ ODBIORNIK NIE JEST TEJ SAMEJ MOCY!! raz ma 3,6KW a raz 2,8KW

osgood 
rozgadany
mechanik

Wysłany: 2015-05-05, 19:31   

DUŻY napisał/a:
JAK SIĘ MA:
To moc zależy od napięcia winno być: od napięcia i natężenia (jeśli napięcie jest stałe a natężenie się zmienia to moc tez) i wbij sobie to w końcu do tej pustej główki i zanim cokolwiek jeszcze napiszesz poproś kogoś mądrzejszego od siebie, aby przeczytał Ci ze zrozumieniem wszystko co napisałem w tym wątku, a następnie aby Ci wytłumaczył gdzie popełniasz błąd w rozumowaniu!

CO JEST PRAWDĄ!!

do:
"zrob sobie prosty test weź dwa akumulatory o roznej pojemnosci ale takim samym napieciu znamionowym i takim samym stopniu naladowania, następnie podlacz do obu akumulatorow rownolegle, przewodami tej samej dlugosci i o tym samym przekroju odbiornik, ktory pobiera np. 10 amper a nastepnie zmierz sobie miernikiem uniwersalnym ile pobiera z wiekszego a ile z mniejszego akumulatora. "

i dalej

"Ad.1 no właśnie odbiornik jest tej samej mocy jednak przez wydajność akumulatora napięcie będzie różne dla obu Akumulatorów (sprawdzone) "

A TU SOBIE SAM ZAPRZECZYŁEŚ:
P=U*I=14*257=3600
P=U*I=11*257=2827

JAK WIDZISZ ODBIORNIK NIE JEST TEJ SAMEJ MOCY!! raz ma 3,6KW a raz 2,8KW

Człowieku nie mam do Ciebie sił.....
skończ wypisywać wyrwane z kontekstu moje wypowiedzi, przeczytaj wszystkie moje posty.
widać inteligencją nie grzeszysz skoro nie potrafisz wpaść na to skąd się wzieło moje stwierdzenie tej samej mocy i o tym samym poborze prądu
widać też, że masz jakieś jeszcze ograniczenia skoro nie zauważyłeś w moich wypowiedziach stwierdzenia "chodzi mi cały czas o obciążeniu urządzeniem tej samej mocy i tym samy poborze prądu przy napięciu znamionowym! " napisałem to już kilka postów wyżej, no ale trudno, niektórym trzeba po kilka razy.
Skończ już!

DUŻY 
stały bywalec

Wysłany: 2015-05-05, 19:56   

tak, już skończę, dyskusja schodzi na taki poziom, że na pewno wygrasz doświadczeniem.

Zawias 
Expert

Wysłany: 2015-05-05, 20:13   

W życiu nie zawsze pierwszy jest najlepszy-przemyśleć nie zawadzi.

meenia 
zapaleniec

Wysłany: 2015-05-05, 21:07   

Zawias napisał/a:

Nadmiar myslenia jak widac powyzej nie prowadzi do niczego. Zalozylem wyciagarke, zaczelo brakowac pradu, zalozylem wiec alternator 180A, bylo lepiej ale palil sie pasek na alternatorze, zamontowalem wiec drugi akumulator, pasek przestal sie palic, tzn tez sie palil ale dopiero po kilkudniowym ciaganiu, nie kilkunastominutowym jak wczesniej. zamontowalem wiec drugi alternator i przestalo zupelnie palic paski i ciagac sie mozna z zapietymi swiatlami, wentylatorem i grzanym fotelem, jak zimno :mrgreen: Wnioski niech kazdy wyciagnie sam.

Pozdro

osgood 
rozgadany
mechanik

Wysłany: 2015-05-05, 22:15   

meenia napisał/a:
Zawias napisał/a:

...Wnioski niech kazdy wyciagnie sam.

Pozdro

nie stawiaj roweru koło lodówki bo Ci piwnice zaleje? :mrgreen:

Zawias 
Expert

Wysłany: 2015-05-05, 22:36   

...chyba,że się nie ma piwnicy. :-D

osgood 
rozgadany
mechanik

Wysłany: 2015-05-05, 22:49   

Zawias napisał/a: