Witam!
Mam pytanko czy ktoś z forum rozbierał kiedyś skrzynię biegów od samca?
Padł mi synchronizator pierwszego biegu i teraz jezdzi się jak maluchem.Nie wiem czy opłaca się to naprawiać czy rozglądać się za jakąś używką.
Trochę mi szkoda tej skrzyni bo oprócz tego synchronizatora pracuje super.
jak sobie wyremontujesz to będziesz wiedział co masz. Jak kupisz używkę to loteryjnie, albo trafisz rarytasik za pierwszym razem, albo... za którymś tam z kolei.
Miałem szczęście oddać skrzynię na serwis do Slavoka, uśmiechnij się to może Ci pokaże jeszcze fotorelację z tej imprezy. Mam gdzieś jeszcze stare synchronizatory, ale jedynka u mnie też kulawiła więc nie bardzo jest sens bym Ci je wysyłał.
Reasumując, ja bym remontował swoją choć to ekonomicznie nieuzasadnione pewnie.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
najczęściej sypią się właśnie na 1 i 2gim biegu, co ciekawe skrzynie w nowszych samuraiach sypią się częściej, chyba obniżyli loty jeżeli chodzi o jakość materiałów użytych do produkcji...
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
Ojojoj po obejrzeniu tej fotorelacji to się chyba tego sam nie chwycę.Chyba będzie trzeba szukać jakiegoś fachowca do tego bo ja to jestem elektryk a nie zegarmistrz
szybko sie poddajesz ja też jestem elektryk a reduktor remontowałem i co najważniejsze działa za skrzynię też bym się wziął, w maluchu robiłem i też działała -najważniejsze to spokój i nic nagle. Ale gdybym nie miał czasu albo auto szybko potrzebne to do slavoka bo on nie musi nic rozkminiać " tu a może tak"
A tak na marginesie właśnie mi wyje chyba skrzynia na 4 biegu po odpuszczeniu gazu bo reduktor 2 lata temu robiłem to raczej nie on.
Z resztą to tylko na 4 biegu. A jeszcze jak np wyje to zmienię na 3 i jeszcze raz 4 i czasem to pomoże i nie wyje do następnej manipulacji biegami. Co myślisz o tym Slavok??
Mam na swoim terenie mechanika który coś mi jest winny to się może podejmie.Jak będzie coś sapał to Slavoku przyjdę po prośbie do ciebie,bo nie ukrywam że z czasem i cierpliwością do takich robót u mnie krucho
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 13 Lis 2013 Posty: 34 Skąd: DLW / DJ
Wysłany: 2015-05-04, 11:14
Jakiś czas temu ktoś na OLXsie wystawiał synchronizator 1-2 biegu za 50 zł szt. Ja miałem problem z wbiciem dwójki, kupiłem synchronizator i okazało się że wytarta jest zębatka zazębiająca... Więc lepiej sprawdzić wcześniej zanim się kupi coś niepotrzebnie. ;]
_________________ Im bliżej oryginału tym lepiej!
Sj413'86. Oryginalny gaźnik.dystanse 5mm.obrócone trójkąty. DWM8000
Widzę że rozpisaliście się o skrzyni, wiec mam pytanie
Przy jakich obrotach w Samcu można wrzucać bieg wsteczny ?
Zauważyłem że przy wrzucaniu wstecznego jest zgrzyt i zacząłem się zastanawiać jakie maksymalne obroty mogą być.
No właśnie kolega z warsztatu to samo powiedział żeby spróbować podciągać linkę sprzęgła. Odnośnie linek to podczas wczorajszych wieczornych jazd pękła mi linka gazu i trzeba było ratować się sznurkiem do prania :) Ja prowadziłem a pasażer ciągnął linkę od przepustnicy i dawał gazu :)
Praca zespołowa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum