Przekrój przewodu zależy od ilości i mocy żarówek (tak w dużym skrócie), przejrzyj książkę z poniższego linku, gdzieś w okolicy strony 140 jest o przewodach. ...ale warto przeczytać całość http://bcpw.bg.pw.edu.pl/...ktro-samoch.pdf
ps. żarówki podłączone grubszym przewodem lepiej świecą, ale nie ma co popadać w gigantomanię
ja mam założone na dachu do klatki , ale chyba coś popierdo.... z ustawieniem , ponieważ wczoraj jechałem we mgle, włączyłem i MLEKO :P chyba będę musiał je gdzieś przenieść ponieważ dalej świecą mi normalne światła niż halogeny, a też jeździmy po lasach i się przestawiają :P jakieś pomysły gdzie je zamocować ?
Wysłany: 2012-10-03, 22:47
wisniowy21 napisał/a:
ja mam założone na dachu do klatki , ale chyba coś popierdo.... z ustawieniem , ponieważ wczoraj jechałem we mgle, włączyłem i MLEKO :P chyba będę musiał je gdzieś przenieść ponieważ dalej świecą mi normalne światła niż halogeny, a też jeździmy po lasach i się przestawiają :P jakieś pomysły gdzie je zamocować ?
Kolego Wiśniowy - nie bez powodu światła przeciwmgłowe montowane są jak najniżej na samochodzie :) We mgle nawet jazda na długich jest gorszą opcją niż pozostanie na zwykłych mijania bo tak jak piszesz robi się biała ściana przed samochodem i nic nie widać. To nie kwestia ustawień Twoich świateł a ich położenia (wysoko) i natury samego zjawiska mgły - tuż przy ziemi jest najrzadsza i tutaj powinno się świecić. Jak świecisz w gęstą mgłę (wysoko) to światła załamuje się w kropelkach wody tworzących mgłę i stąd to mleko.
hehe kurde może źle to opisałem , chodziło mi bardziej o to , że strasznie blisko mi świecą :P i tak jak ktoś wcześniej pisał, świecą mi na maskę i odbija w szybę , ale jak przeniosę dalej to będą świeciły w górę
_________________ BYŁ :( 1,9 D przeszczep Poldolot
BYŁ: Jeep Cherokee xj 4.0
Mam wspólny przewód na w wszystkie cztery lampy . I ładnie świecą . Tylko alternator większy musze kupić bo jak zapale je to obroty silnika troche maleją . Czuć te obciążenie ...
_________________ BYŁ : Suzuki SJ50V, 1.3 gaźnik, kibel rura, lekko ruszony, ruda tu i tam.
JEST : Isuzu Trooper, 2.8td, snorkel stalówka, 33", silnik bliżej niż dalej, parę ognisk korozji
Większy alternator nie zmniejszy obciążenia na silniku, a wręcz odwrotnie. Ale spowoduje że po dłuższej jeździe na takich halogenach, jak zgaśnie Ci silnik to będziesz mógł go odpalić. :) :) :)
A co do umiejscowienia świateł na dachu to tylko mogą tam być dalekosiężne żeby własnie jak najmniej świeciły na maskę. Ja się nie zdecydowałem wolałem je dać na zderzaku. Z tego zestawu jestem zadowolony.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
U mnie Wesemy są dalekosiężne jeszcze włożyłem to nich xenony, walą jak dzikie. Led-y służą do doświetlania poboczy, super przy jeździe w terenie. I jako światła dzienne.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
wisniowy21 Ja też jeżdżę po lasach i krzakach i nic jak do tej pory mi nie zdjęło to raczej taki montaż jak twój na dachu jest bardziej narażony na konflikty z gałęziami
jasiek nie widać twoich fotek.
Czy spotkali się koledzy z lampami dalekosiężnymi sterowanymi z wnętrza pojazdu? Kiedyś widziałem coś takiego w stanach przy samochodach policyjnych - szperacz umieszczony z lewej strony przedniej szyby w sposób taki, że uchwyt do sterowania znajdował się wewnątrz pojazdu, na wysokości lewego lusterka od strony kierowcy.
Tylko ta lampa jest dosyć duża, trzeba mieć to na uwadze. Pilot działa całkiem w porządku - realnie z kilkudziesięciu metrów. Świeci całkiem fajnie, dostarczaliśmy je do wojska i opinie są pozytywne.
Z czymś na wzór policji US w Polsce się nie spotkałem (uchwyt/rozmiary).
Ja zamontowałem w moim samurajku dalekosiężne lampy z wesema i pokusiłem się do nich o zestaw XENON 4300 HID z allegro za 98zł niestety troche mnie kosztowało pracy bo nigdzie nie ma informacji czy można przedłużac przewody z żarników czy z przetwornic i musiałem z tym troche powalczyć i dowiedzieć się co i jak natomiast efekt jest moim zdaniem zadowalający bo świeci duzo duzo lepiej niż seria lub zwykła żarówka :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum