Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: Admin
2011-02-12, 13:59
reflektory dalekosiężne / halogeny
kostuch 
Expert

Wysłany: 2015-05-14, 16:13   

gawron89 napisał/a:
Witam wszystkich ! !

Ja zamontowałem w moim samurajku dalekosiężne lampy z wesema i pokusiłem się do nich o zestaw XENON 4300 HID z allegro za 98zł :mrgreen: niestety troche mnie kosztowało pracy bo nigdzie nie ma informacji czy można przedłużac przewody z żarników czy z przetwornic i musiałem z tym troche powalczyć i dowiedzieć się co i jak natomiast efekt jest moim zdaniem zadowalający bo świeci duzo duzo lepiej niż seria lub zwykła żarówka :)

Do wody wjedź i napisz jaki efekt.

szymszym 
mechanik

Wysłany: 2015-05-14, 16:28   

Też mi się takie pytanie nasówało: co z wodą i wysokim napięciem?

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2015-05-14, 20:32   

Trochę więcej wilgoci i żarniki nie odpalają fuck you mam konwersję hid w lampach roboczych typu kostka zamontowanych na masce, dopóki nie porobiłem odpływów z lamp, to niejednokrotnie nie szło ich odpalić z powodu przedostającej się do środka deszczówki.
Parę lat temu taka rzeźba miała jakiś cień sensu, przy obecnej cenie i dostępności chińskich ledów, szkoda zawracać sobie dupę.

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2015-05-14, 20:49   

kostuch napisał/a:
Do wody wjedź i napisz jaki efekt.

Mam tak zrobione od dwóch lat, też wesemy i HID-y wybierane na Allegro po cenie, ja się nie zdecydowałem na przedłużanie przewodów żeby ich nie rozszczelnić. przetwornice mam przymocowane w komorze silnika po obu strona chłodnicy i przez atrapę wyprowadzone przewody. Nie raz już przejeżdżałem przez brody i to tak że woda na maskę wchodziła i wszytko działa. Niestety wadą takiego rozwiązania jest to że Xenony się rozgrzewają i żeby świeciły pełną mocą trzeba chwilę poczekać więc fajnie działają jak się jedzie późno w nocy bocznymi drogami cały czas na długich.
Tomek w Wesemach jest dobre odpowietrzenie.

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2015-05-14, 21:01   

Moje wesemy były wodoszczelne niczym ruski zegarek - jak woda wlazła do środka, to już nie wypłynęła :mrgreen:

4x4terenowiec 
nowicjusz

Wysłany: 2015-05-15, 08:58   

Didymos napisał/a:
Parę lat temu taka rzeźba miała jakiś cień sensu, przy obecnej cenie i dostępności chińskich ledów, szkoda zawracać sobie dupę.

Dokładnie. Na pewno będą bardziej szczelne, mniej prądożerne i trwalsze... Bo homologacji i tak ani jedne, ani drugie nie mają (biorąc pod uwagę przeróbki Wesemów).

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2015-05-15, 09:04   

OK z Ledami pełna racja, ale ledy jako dalekosiężne marnie się sprawdzają, ale te które się sprawdzają to na razie mają ceny jak by były ze złota.

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

4x4terenowiec 
nowicjusz

Wysłany: 2015-05-15, 09:18   

Fakt, typowo dalekosiężne są dosyć drogie...

http://www.terenowiec.pl/towar/lampa6led-5000lm/ takie coś przy baaaardzo db rabacie 350 zł/szt.

Najtaniej i najbardziej efektywnie wychodzą panele - mamy już tak niskie ceny, że można montować z każdej strony. :mrgreen:

Didymos 
Expert
SJ416

Wysłany: 2015-05-15, 10:44   

Ale po co typowo dalekosiężne w samuraiu?
Samurai nie osiąga takich szybkości, żeby wykorzystać ich zalety, znacznie lepiej sprawdzają się lampy, które dają szerokie światło bliżej samochodu, niż takie, które świecą wąskim snopem hen daleko, szczególnie przy jeździe leśno-przeprawowej.

4x4terenowiec 
nowicjusz

Wysłany: 2015-05-15, 11:19   

To już pewnie indywidualne podejście do sprawy. Nie zastanawiałem się nad sensem użycia takiej lampy w Samuraju. ;-)

Panele zwykle są combo, więc i tak w pobliżu szeroko doświetlają. Natomiast zwykłe lampy (tzw. robocze w wersji flood) są teraz naprawdę bardzo tanie.

rumun 
mechanik

Wysłany: 2015-05-16, 14:00   

co do wodoszczelności xenonów to w moim samuraiu ktoś je lepił na silikon i woda sie nie dostaje do lamp.
jest troche w lampach wilgoci ale żarnik sie nie palą a samochód czesto stoi zalany wodą po lampy.
ale jak bym miał teraz zakładać jakieś lampy to tylko ledowe bo xenony za bardzo sie nie sprawdzają.
samurai 1.6 16v, sprężyna, przód blokada arb+wzmacniane półosie, tył mini spool, spiek, reduktor 1.0, tył wał uaz,wspomaganie,kubełki, chłodnica na tyle, simex 260/75r15, tarcze z tyłu+zaciski od alfy.

dożek4x4 
stały bywalec

Wysłany: 2015-05-17, 19:02   

też jestem zdania, że typowo dalekosiężne światła nie są konieczne w samuraju... A praktyce lepszy efekt uzyskuje rozproszone z dodatkiem światła skupionego średniego zasięgu... Osobiście używam takiego zestawu led, który daje bardzo zadowalające światło a do tego cena całego zestawu jest również bardzo akceptowalna...
żeby nie "klonować" postów...można przeczytać ostatni post w temacie o Moim Samuraju i zobaczyć jak duża jest różnica w oświetleniu w porównaniu do reflektorów oraz to, że dający dobre światło zestaw wcale nie musi kosztować majątku...
link do tematu gdzie jest w/w porównanie http://samurai.org.pl/vie...t=5694&start=60

[ Dodano: 2015-05-17, 19:04 ]
dodam że jako reflektory standardowe są zainstalowane z VW Golf I z bardzo dobrą żarówką H4 Osram Night Breaker Unlimited

Odpowiedz do tematu