Sławku również miło było poznać i wielkie dzięki !!
w sprawie wału już poszło zapytanie do mazura :)
Sprawdzałem na trasie prędkościomierz i miłe zaskoczenie różnica znikoma rzędu 2-5 km/h
za to jaka cisza w samochodzie( jak na samuraia) :)) jeden minus to to że teraz słyszę szum opon wcześniej go nie było :)) przez reduktor :)
Prawdziwego testu jeszcze nie było w terenie. Przejdzie chrzest bojowy w Lipcu jak zjadę na dłużej
Raz jeszcze dziękuje za chęci.
[ Dodano: 2015-10-22, 22:20 ]
Koledzy troszkę może offtopic ale właśnie jutro przyjeżdża mi operator kopać dziurę pod kanał w garażu i takie pytanko bo poczytałem trochę w necie ale wiadomo od was zawsze pewniejsze uwagi i sugestie czy wymiar kanału 4m dł szeroki na 90 cm w środku oczywiście i wysokość od spodu do góry wylewki 1,60 będzie ok ja mam wzrostu 185 cm ale wiadomo kanału niedługo może będą używać dzieciaki a jakie będą to nie wiadomo :)
co o tym sądzicie będzie ok?
no w planie mam zamiar tak samo płaskim wjeżdżać co miałeś na myśli? długość szerokość czy wysokość?
powiem tak garaż będę miał długi ok 6.20 chciałem zostawić po metrze z każdej strony żeby można było coś położyć lub przejść dookoła jak będzie odkryty
_________________ Suzuki Samurai 1.3i '94 - seria
Radość zaczyna się tam gdzie kończy się rozsądek.
Będąc w terenie postępuj zawsze tak, byś z czystym sumieniem mógł wrócić kiedyś w to samo miejsce. Ty, albo ktokolwiek inny...
ale jakich zdjęć skoro dopiero jutro ma się kopać :)
garaż wymiary zewnętrzne 7m 6,5 będzie dwustanowiskowy brama mniej więcej na środku o szerokości 5 m
kanał planuję nie robić na środku garażu tylko pod jednym z samochodów. zdjęć nie mam żadnych więc nie mogę ich umieścić
dzięki za chęci..
ale jakich zdjęć skoro dopiero jutro ma się kopać :)
garaż wymiary zewnętrzne 7m 6,5 będzie dwustanowiskowy brama mniej więcej na środku o szerokości 5 m
kanał planuję nie robić na środku garażu tylko pod jednym z samochodów. zdjęć nie mam żadnych więc nie mogę ich umieścić
dzięki za chęci..
kurde gamon ze mnie, nie przeczytałem że ty o kanał pytasz.
Co do kanału musisz dobrać głębokość pod siebie, tak żebyś nie musiał się schylać do pracy w nim. Pamiętaj o tym że pod samochodem tez jest jakiś prześwit. Łatwiej jest podnieść podłogę w istniejącym kanale niż go pogłębić.
Będąc w terenie postępuj zawsze tak, byś z czystym sumieniem mógł wrócić kiedyś w to samo miejsce. Ty, albo ktokolwiek inny...
Życzę Ci, aby Twój kanał był zawsze szczelny. Ale pomyśl o tym, że może zbierać się w nim woda i naturalną praktyką jest włożenie na dół palet.
Znajomy Niemiec powiedział mi o sposobie ustawiania rusztowań do tynkowania sufitów. Głowa ma być poniżej sufitu na szerokość dłoni:) Spraktykowałem to i powiem Ci, że faktycznie w tej pozycji najmniej męczą się ręce.
Ja bym zrobił:
185- Ty
15 - paleta
10 - luzu nad głową do podwozia
210cm od dna kanału do podwozia osobówki, do Samuraia będziesz dalej wyciągał ręce, lub druga paleta:)
Ostatnio zmieniony przez michau 2015-10-23, 10:42, w całości zmieniany 2 razy
w przypadku problemów z wodą gruntową dobra praktyka jest wykona nie na jednym końcu kanału małej studzienki/obniżenia do którego da się zanurzyć pompę aby w razie potrzeby odpompować wodę. No i utrzymać spadek w stronę studzienki
Wiek: 51 Dołączył: 03 Sie 2014 Posty: 49 Skąd: Wawa\Piastow
Wysłany: 2015-10-23, 10:44
Panowie, a poco Wam woda gruntowa w kanale?
Jeśli to nowy obiekt to polecam moje rozwiązanie.
Kupiłem prefabrykowane szczelne szabmo - wane i pokrywę sprzedaja osobno, więc sama wannę.
Wylewajac podłogę zazbrajasz część i zostawiasz typowej szerokości kanał.
Przy okazji jest gdzie skitrać opony na zmianę - powstaje piwniczka około metra szerokości na długość kanału.
Wode gruntową mam na moziomie 1-1.2 metra, ale w kanale jeszcze jej nie widziałem.
Budowałem jakies 4 lata temu.
Koszt szmba z transportem i osadzeniem 1800zł brutto. "budowa" kanału trwała mniej niż godzinę.
_________________ OME+KAM+Warn+5.12+serwo+inne szpje i patenty. Zasadniczo to już Jimmurai
Koledzy wody nie powinno być ponieważ robie wylewke ze spadem wkładam rurę fi 100 kolanko i odpływ kopie na zewnątrz garażu wiec palety chyba również odpadają. Ja to liczę rąk ze jak zrobię ok 165 plus prześwit samochodu min 15 wiec juz się robi 180 a czy to nie jest tak ze jak zrobię za wysoko to mogą ręce boleć jak będę musiał cały czas je trzymać do góry?
Najważniejsze to nie zrobić zbyt niskiego. I to co przed chwilą napisałem.. parę centymetrów luzu nad głową jest optymalne. Wiadomo, że rękoma przy samochodzie nie maca się tylko podłogi, ale wkłada głębiej we wnętrzności. Nie ma złotego środka.
Jaki masz spadek terenu, że uda Ci się z dna kanału odprowadzić rurę na zewnątrz? :D
spadek taki ze jak fundamenty zalewałem do poziomu to z jednej strony jest na 0 a z drugiej na 6.5 metrach musiałem szalować 105 cm :)
tak że dwa metry dalej i rura będzie wychodzić prościutko na trawkę ale zrobię jakąś studzienkę żeby jakieś płyny czy coś nie leciały mi na ogródek
oczywiście fundamenty jak i płyta denna będzie cała odizolowana folią tak że mam nadzieję że nie powinno mi nic nasiąkać do środka cały czas właśnie myślałem o tej wysokości i chyba robię na 170 cm
Dzięki za wszelkie rady i pomysły zawsze to pomoże podjąć decyzję a tak to wiadomo ja w kanale to byłem tylko kilka razy w życiu u mechanika więc zdania swojego nie mam.
Raz jeszcze dzięki i zapraszam do dalszej dyskusji
[ Dodano: 2015-11-27, 18:43 ]
ponownie pytanie do was koledzy mam nadzieje że admin i moderatorzy nie maja nic przeciwko że trochę pisze offtop w moim temacie o samuraiu ale to dotyczy pośrednio i jego :) jeśli to problem to mogę załozyc osobny temat tylko nie bardzo wiem który dział pasuje do tego jak coś to proszę o info
Pytanie kolejne garaż stoi w poniedziałek będzie wylewka przemysłowa się robiła kanał zakonczony i teraz tak czy macie jakieś sprawdzone patenty na stworzenie podnośnika jezdnego na rolkach wzdłuż kanału? chodzi o coś takiego tylko cena mnie przeraża http://allegro.pl/podnosn...5807469256.html
z czego najlepiej takie ustrojstwo zrobić dodam że teściu jest ślusarzem wieć kwestia pospawania z dokładnością to nie problem tylko jakie materiały użyć macie jakieś sugestie?
Wysłany: 2015-11-27, 21:38
up bo kolega dołożył pytania w ostatnim poście
corsa napisał/a:
Pytanie kolejne garaż stoi w poniedziałek będzie wylewka przemysłowa się robiła kanał zakonczony i teraz tak czy macie jakieś sprawdzone patenty na stworzenie podnośnika jezdnego na rolkach wzdłuż kanału? chodzi o coś takiego tylko cena mnie przeraża http://allegro.pl/podnosn...5807469256.html
z czego najlepiej takie ustrojstwo zrobić dodam że teściu jest ślusarzem wieć kwestia pospawania z dokładnością to nie problem tylko jakie materiały użyć macie jakieś sugestie?
Ja to bym może założył temat w dziale "Knajpa u Samiego" jak tutaj nie chwyci i za dużego odzewu mieć nie będziesz. Merytorycznie nie pomogę bo się nie znam.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum