bez, odpukać, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło nam się złapać kapcia. Czasem przy rolce spadnie lekko opona, ale wystarczy dopompować, żeby wskoczyła, później znów spuścić do 0,6 i po problemie
Wysłany: 2015-05-30, 21:06
Czy w dowodzie rejestracyjnym masa własna pojazdu uwzględnia np. paliwo i inne płyny ustrojowe?
Po wykipowaniu krzaczorów moja longinia wniosła na wagę 1280kg. W dowodzie masę własną mam 1195kg. powiedzmy że 35kg mam w dodatkowym szpeju za fotelami i w podręcznym zestawem ratowniczym. Brakuje mi jakieś 50kg. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że całość to szpachla :D bo i z oryginalnej karoserii są miejscami spore ubytki. Zbiornik paliwa to 45 litrów i było świeżo co tankowane. Gdyby masa własna nie uwzględniała paliwa to pomiary uznałbym za ok. A tak mam jakiś dysonans pomiędzy słowem zapisanym, a cyframi ujrzanymi.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2015-05-31, 11:10
W dowodach często są wpisane pierdoły bez związku z rzeczywistością, np. w patrolu mam wpisaną masę własną 1450 kg, a z niepełnym bakiem waży ok. 1980 kg, w uno siostry było jeszcze lepiej, bo masę własną miał wpisaną 0 kg
W suzie mam wpisany model "samurai 1,0 kat.", a to ani samurai, ani tym bardziej kata nigdy w nim nie było, z resztą jakie to ma znaczenie...
Wysłany: 2015-05-31, 12:35
Didymos napisał/a:
z resztą jakie to ma znaczenie...
No jak to jakie? potrzebuję wzorców, autorytetów, czegoś niewzruszalnego w tym burzliwym, strasznym świecie, podpory i opoki. A tak to do czego równać, do czego dążyć? Jakie wartości uznać za uniwersalne? Ehh biedny ja <ofiara losu>
Cytując za Ustawą - Prawo o ruchu drogowym:
Cytat:
masa własna – masę pojazdu z jego normalnym wyposażeniem, paliwem, olejami, smarami i cieczami w ilościach nominalnych, bez kierującego;
Czyli jednak 50kg szpachli. Yenko oddawaj żółtą koszulkę ;)
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum