Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Problem z silnikiem
Kuna
nowicjusz

Wysłany: 2015-06-10, 09:06   Problem z silnikiem

Witam,

Tym razem mam problem z silnikiem, po pierwsze słychać jakiś dziwny dźwięk którego do tej pory nie było, jak by stukanie, ale rytmiczne, w momencie gdy słychać ten dźwięk również można poczuć lekkie zatrzęsienie się silnika, samochód nie ma mocy w jeździe pod górkę dusi go, no i z rury wydechowej leci czarny dym, ale nie ciągiem tylko w momencie gdy słychać ten rytmiczny dźwięk z silnika. Co to mogło się stać?

Kuna

Adam1 
świeżak

Wysłany: 2015-06-10, 15:09   

Zawór mógł sie wypalić już.

robertisyn 
rozgadany
bieszczaders

Wysłany: 2015-06-11, 10:52   

Ja na twoim miejscu posprawdzałbym sprężanie na każdym cylindrze, kable świece, palec rozdzielacza, kopułka. Jak masz gaźnik to trzeba by było skład mieszanki sprawdzić.

BM 
nowicjusz

Wysłany: 2015-06-11, 20:36   

Benzyna czy diesel? Chociaż czarny dym to mi bardziej do diesla pasuje, generalnie to nadmiar niespalonego paliwa, czyli praktycznie albo za duża dawka (najczęściej lejący wtrysk lub uszkodzona pompa) albo za małe sprężanie (najczęściej dmuchnięta uszczelka pod głowicą, wypalony zawór, pęknięta głowica) Słaba moc i drgania prawdopodobnie będą z tego, że jeden z cylindrów właśnie nie pali i przy obciążeniu jak jazda pod górkę zaczyna to być wyraźnie odczuwalne. Osobiście zacząłbym od zmierzenia kompresji. Wcześniej jeszcze trzeba by popatrzeć czy na pracującym silniku przypadkiem nie ma przedmuchów do wody.
BM

Odpowiedz do tematu