Pomogła: 1 raz Dołączyła: 03 Mar 2014 Posty: 581 Skąd: WWA
Wysłany: 2015-07-16, 11:36 Dyski, SATy, czyli Lala rozbiera.. komputer na części :)
Zakładam temat, co by informacje nie zniknęły ze skweru. Załączam stosowne fotki. Będę wdzięczna za pomoc. :)
ĆWICZENIE Nr 1. Zabawy z dyskami
Organ do przeszczepu z kabelkiem SATA (z systemem XP preferowany jako Master)
Wszystkie dziurki w pełnej okazałości.
Biorca z Vistą.
Tu bezwstydnie odkryty.
Tutaj rzut na dysk biorcy. Widać kabelek zasilający obok SATA. I co to jest wtyczka P4? Jest ich kilka, a dysk z Vistą ma takie wejście, w przeciwieństwie do tego z XP.
Tu rozumiem że kolorowe "sloty" na kolejne dyski. Czy mogę sobie wybrać kolor? :D
No i rzut właśnie by pokazać gniazdo na kabelki typu P4.
Jakby coś trzeba było do fotografować to piszcie. Nie namierzyłam tych zworek nigdzie, więc nie bardzo wiem jak nadać dyskom rangę. Mogłabym ewentualnie spróbować tej Visty, co by móc powiedzieć, że nie tylko brzydki, ale i satysfakcji nie daje :D Tylko czy takie zamiany Master Slave nie obejdą się bez szwanku dla całości układu?
_________________ ...Wilczyca...
Ostatnio zmieniony przez Uh Lala 2015-07-16, 11:57, w całości zmieniany 7 razy
Wysłany: 2015-07-16, 11:59
Szymszymie wszystkie operacje robię z komórki :) jest to więc skakanie między fb i postem na forum, z jego kilkukrotnym edytowaniem. Stąd tymczasowy brak zdjęć.
Wysłany: 2015-07-16, 13:41
Ooo no proszę dobrze wiedzieć. Zatem jak pewnie widać na zdjęciu całości jest dużo Molex'owych wtyczek. Czy kolejność wybierania determinują oznaczenia? (P2, P3 itd) czy wybieram najbliższą? Vistowy dysk ma wejście Molex, więc mogę SATę zasilającą wykorzystać do dysku "organu".
A w ogóle już mi się podoba, że widzę w pudełku komputera nieco więcej niż plątaninę kabelków! ;)
Wysłany: 2015-07-17, 18:20
Z tego co czytam wygląda Szym, że miałeś rację z tymi zworkami. Używane były przy tych kablach taśmowych, kiedy dyski na jednej taśmie są. Tak mam w starym kompie i widzę nawet zworkę na CDROMie. W nowym są SATA i chyba muszę zatem wpiąć dysk, który chcę jako główny w pierwszą pozycję.
Wysłany: 2015-07-19, 09:20
No to zabawy ciąg dalszy. Dyski podłączyłam, XP nadrzędnie, bo tam wszystko jest. Vista była kompem do symulatora lotu i nawet Internet trzeba by ustawiać. Po włączeniu komputer ładnie startuje na XP (pojawia się ekran startowy), ale zaraz jest reset/ pętla do BIOSowej strony. Kiedy kliknęłam Esc do Boot Menu i wybrałam dysk XP znów to samo - start i reset. W necie znalazłam info, że brak sterowników, o czym wspominaliście. Ale jak je pobrać i skąd wiedzieć które. Ktoś też napisał, że XP nie zabootuje przy innej konfiguracji sprzętowej, ale w tamtym przypadku był włożony do kompa z Win7.
Wysłany: 2015-07-19, 09:41
Heh :) ulubione pytanie komputerowca :D Tak gdzieś pewnie jest w czeluściach mego mieszkanka, albo o zgrozo rodziców. Ale tak czy inaczej dziękuję za podpowiedź. Jeszcze może pokombinuję z Vistą, albo zagram system na nowo..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum