Wysłany: 2015-08-16, 12:23 czy terenowe opony zaklamuja predkosc?
Witam wiem ze to forum samuraia ale mam pytanko. W pajero oryginalnie opony maja rozmiar bodajze 29". I moje pytanie. Jak mam 31" zalozone to czy moze mi licznik pokazywac mniejsza predkosc niz naprawde jade?
Oczywiscie MT'ki :P
Dzieki na odpowiedzi ;)
_________________ W terenie nie zawsze duży może więcej...
Pomógł: 15 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 663 Skąd: Powiat Żyrardów
Wysłany: 2015-08-16, 12:28 Re: czy terenowe opony zaklamuja predkosc?
Gołąb4x4 napisał/a:
Witam wiem ze to forum samuraia ale mam pytanko. W pajero oryginalnie opony maja rozmiar bodajze 29". I moje pytanie. Jak mam 31" zalozone to czy moze mi licznik pokazywac mniejsza predkosc niz naprawde jade?
Oczywiscie MT'ki :P
Dzieki na odpowiedzi ;)
Oczywiście.... nie może a nawet musi, przy tej samej prędkości obrotowej koła opona ma większy obwód i pokonuje dłuższą drogę czyli jedziesz szybciej niż pokazuje licznik.
Czyli w praktyce w końcu licznik powinien pokazywać prawdziwą prędkość z jaką się poruszasz. Najłatwiej sprawdzić to jest z większością nawigacji, w oryginale większość liczników zaniża prędkość z jaką się poruszamy od 5 do nawet 15 km/h.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2015-08-16, 13:54
To chyba oczywiste, że jeśli założysz opony o innym rozmiarze niż przewidział producent, zmienią się wskazania drogomierza i szybkościomierza, nie ma znaczenia, czy będą to opony terenowe, czy jakieś inne.
Podobnie jest ze zmianą przełożeń w mostach, skąd niby licznik ma wiedzieć, że coś się zmieniło i jak ma się dostosować
Jak ci to tak bardzo przeszkadza, to możesz posługiwać się gps albo skalibrowanym metromierzem.
Mi w samcu po włożeniu 235/75r15 zamiast 205/70r15 licznik pokazuje idealnie prędkość równą z gpsem :)
Teoretyczny obwód opony 205/70R15 to 2097,5mm, a Twojej 2303,2. Różnicy jest prawie 10%
Sprawdzę u siebie prędkość z gps-em (mam 205/70). Każdy licznik zawyża prędkość, ale to i tak duża odchyłka.
Zawyżanie prędkości przez prędkościomierze samochodowe to standard i jest zawyżania do 10%, bierze się to stąd żeby ludzie nie pozywali koncernów samochodowych o płacenie mandatów za nadmierna prędkość. Rożnicę do 10% biorą się też że nawet biorąc pod uwagę oponę szosową, to różnica po między nową a zjechaną to jest 10-15 mm na promieniu, a przecież dochodzi ugięcie opony, zależne od ciśnienia (które rośnie wraz z temperaturą opony) i obciążenia. Tak więc pomiar licznikowy jest bardzo nie precyzyjny. Stąd założony tak duży błąd.
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
różnica po między nową a zjechaną to jest 10-15 mm na promieniu
chyba trochę przesadziłeś. Nowa opona do samochodu osobowego ma 8mm. Totalna granica zużycia to 1,6, ale zazwyczaj zmienia się przy 3-4mm, czyli 5mm różnicy na promieniu. Przy terenowych wiadomo grubsze bieżniki, ale i tak zużycie do wymiany nie jest większe niż 8mm na stronę.
Myślę, że producenci liczników przewidują korektę na ugięcie opon. Tak czy siak zgadzam się, że pomiar jest mało precyzyjny.
A i ciekawostka. Ostatnio dowiedziałem się, że ciśnienie w oponach sprawdza się gdy są zimne , a podczas pracy ze względu na temperaturę może wzrosnąć nawet o 0,2-0,3bar. Zawsze pompowałem koła po przejechaniu kilkudziesięciu km...
różnica po między nową a zjechaną to jest 10-15 mm na promieniu
chyba trochę przesadziłeś. Nowa opona do samochodu osobowego ma 8mm. Totalna granica zużycia to 1,6, ale zazwyczaj zmienia się przy 3-4mm, czyli 5mm różnicy na promieniu. Przy terenowych wiadomo grubsze bieżniki, ale i tak zużycie do wymiany nie jest większe niż 8mm na stronę.
Masz racje miało byc na średnicy, dawno już nie miałem do czynienia z szosowymi oponami :) :) :)
_________________ Samurai 96' wtrysk, leśniki by Mazur + wieszaki +2", XTR 12000 lbs SPEED, wspomaganie, 4,16:1 lowrange, spiek, Simexy na odwróconych trójkątach, tarcze z tyłu.
Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!
Mi w samcu po włożeniu 235/75r15 zamiast 205/70r15 licznik pokazuje idealnie prędkość równą z gpsem :)
W lj80 dopiero po zmianie z 195R15 na 31/10,5R15 licznik zaczął pokazywac prawdę
Licznik elektroniczny można bardzo łatwo przekalibrować.
Ostatnio powstała taka wersja metromierza dedykowana dla jimniego - można sobie cyfrowo wyregulować analogowe położenie wskazówki zegara
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum