Wysłany: 2015-08-21, 09:43 problemy zaraz po odpaleniu
Przejechałem kilka kilometrów i auto zgaslo, po kilku minutach odpalił przejechał kawałek i znów zgasł i tak co chwila, tuż przed tym jak auto zgaśnie obrotomierz zaczyna "wariowac" i głośno brzęczy któryś z przekaznikow w okolicach schowka.moje auto jeździ tylko na LPG.
Podmienilem czujnik w aparacie ale nic to nie dało...zastanawiam się po czyjej stronie leży przyczyna usterki.
Pomógł: 26 razy Dołączył: 10 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2015-08-21, 11:16
Domyślam się, że chodzi o silnik z wtryskiem
_________________ SJ500, silnik 1.6 8v, blokada lock right 1530 tył, przód HF RD 208, most przedni wysunięty 2 cm do przodu, reduktor 4.16:1, koła Fedima Sirocco 31/10.5/15, półosie i przeguby przód Trail Gear Rock Assult 33 spline, zawias Mazur HD, kilo rdzy i błota.
Przekaźniki są dwa - główny i od pompy.
Ponieważ ten od pompy i tak nic nie zmienia (bo jeździsz na lpg), to pozostaje główny.
Jest on sterowany z komputera na zasadzie: "jest dobrze, to jest włączony".
Jak brzęczy, to masz problem z komputerem...
Myślałem też że winny może być moduł zapłonowy bądź cewka bo to chyba z nich obrotomierz zbiera dane? Czy raczej nie iść w tym kierunku?
Możesz spróbować podmienić moduł zapłonowy - jeżeli nie daje sygnału zwrotnego do komputera, to też mogą być problemy.
Ale nie słyszałem jeszcze o padniętym module zapłonowym w samuraiu. Małe prawdopodobieństwo...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum