Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Opony i felgi. Potrzebna pomoc w doborze
RR Łukasz 
nowicjusz

Wysłany: 2015-08-19, 19:12   Opony i felgi. Potrzebna pomoc w doborze

Witam. Jeztem nowy na forum duzo czytam na temat doboru kol do samuraja ale dalej mam nie wielka wiedze.
Chodzi mi o to ze auto bedzie jezdziło pół na pół Asfalt błoto .
W ramach wyjaśnienia jest to suzuki samurai 87' na wąskich mostach.
Zalezy mi na waszej pomocy w doborze opon które mi będą dobrze służyły zarówno do zabawy jak i do jazdy. Oraz pomocy w doborze et felgi żeby nie chcialo ocierać o nic kołem.
Chce opone w rozmiarze 9.5 szerokości na 15" felgę. Chciał bym uzyskać info co będę musiał przerobić w buzie oraz zawieszeniu żeby się to zmieściło. Z góry dziękuję.

W wolnej chwili - DOBRA ZABAWA :)

Zawias 
Expert

Wysłany: 2015-08-19, 19:51   

Podaj dokładny wymiar opony,a powiem Ci czy wejdzie.

RR Łukasz 
nowicjusz

Wysłany: 2015-08-19, 20:14   

30/9.5/15

Zawias 
Expert

Wysłany: 2015-08-19, 20:55   

Skąd masz takie opony ? To jakiś kapeć szeroki 240 mm i wysoki 760 mm.Obawiam się,że bez dużej ingerencji w blacharkę i dystansów 3-4 cm ta opona nie wejdzie.Myślę że najbliżej będzie opona 225x70x15 lub 225x75x15.Na większych oponach to auto nie pojedzie.

RR Łukasz 
nowicjusz

Wysłany: 2015-08-23, 10:55   

Myślałem o oponach 235/75/15 ale dzwoniłem do paru sklepów z oponami 4x4 i do zastosowania 50/50 asfalt/błoto polecili mi oponkę cooper discowerer sst a najmniejszy jej rozmiar to właśnie taki jak podałem 30 9.5 15 ale skoro mają nie wejść bez dużej ingerencji w nadwozie to trochę mnie to martwi bo mimo tego że auto ma służyć głównie do zabawy to chciał bym żeby dalej wyglądało jak suzuki. Podsunięto mi pomysł założenia felg z et 20 i tych 30 calowych cooperow i że na 2" resorach i wieszakach +50mm wejdzie no i wiadome że na zewnątrz felga będzie wystawała i trzeba by jakieś poszerzenia. Ale co ze skrętem i mocą małego 1.3. Sam nie wiem poproszę o opinie żeby wiedzieć w jakim kierunku mam iść z przerubkami tak żeby miało to rece i nogi. Dzięki

kostuch 
Expert

Wysłany: 2015-08-23, 13:11   

RR Łukasz napisał/a:
Myślałem o oponach 235/75/15 ale dzwoniłem do paru sklepów z oponami 4x4 i do zastosowania 50/50 asfalt/błoto polecili mi oponkę cooper discowerer sst a najmniejszy jej rozmiar to właśnie taki jak podałem 30 9.5 15 ale skoro mają nie wejść bez dużej ingerencji w nadwozie to trochę mnie to martwi bo mimo tego że auto ma służyć głównie do zabawy to chciał bym żeby dalej wyglądało jak suzuki. Podsunięto mi pomysł założenia felg z et 20 i tych 30 calowych cooperow i że na 2" resorach i wieszakach +50mm wejdzie no i wiadome że na zewnątrz felga będzie wystawała i trzeba by jakieś poszerzenia. Ale co ze skrętem i mocą małego 1.3. Sam nie wiem poproszę o opinie żeby wiedzieć w jakim kierunku mam iść z przerubkami tak żeby miało to rece i nogi. Dzięki

ET20 to opona się schowa do środka raczej.
Jak dasz ET-20 to się wystawi, ale wtedy będziesz ciął nadkolem.
Albo wycinasz nadkola i wstawiasz jakieś męskie opony, albo zostawiasz blachy i jeździsz na niewiele większych od oryginału.
Raczej nie da się zjeść cukierka i mieć cukierka :-)

moziembl 
Specjalista
Samurai 96'

Wysłany: 2015-08-23, 23:46   

Trzeba mieć drugi cukierek :) :) :)

Na potęgę posępnego czerepu !!! Mocy przybywaj !!!

RR Łukasz 
nowicjusz

Wysłany: 2015-08-24, 17:54   

Spoko rozumiem.
więc czy kła 30/9.5/15 to męski rozmiar kół do samuraja :) , na którym oprócz błota da się "normalnie" jeździć
Raczej będą koła w tym rozmiarze więc szykować się na cięcie nadkoli i felgi z et -20 (możliwe że nie zrozumiałem jak rozmawiałem z ludźmi o tym minusie przed wartością 20)

A jaki producent alternatywnie może jakieś nalewki co by zaraz się nie starły na asfalcie a dawały radę w terenie co polecacie z doświadczenia nie licząc sławnych simexów

[ Dodano: 2015-08-24, 17:54 ]
Spoko rozumiem.
więc czy kła 30/9.5/15 to męski rozmiar kół do samuraja :) , na którym oprócz błota da się "normalnie" jeździć
Raczej będą koła w tym rozmiarze więc szykować się na cięcie nadkoli i felgi z et -20 (możliwe że nie zrozumiałem jak rozmawiałem z ludźmi o tym minusie przed wartością 20)

A jaki producent alternatywnie może jakieś nalewki co by zaraz się nie starły na asfalcie a dawały radę w terenie co polecacie z doświadczenia nie licząc sławnych simexów

Zawias 
Expert

Wysłany: 2015-08-24, 20:17   

Niewielu stać na prawdziwe simexy i wyboru małych rozmiarów nie ma.Samurai jak ma być na asfalt to nie na teren i już.Jak chcesz to i to, to se kup vitarę.Chyba wiem,czemu pytasz o te opony.Są całe koła wystawione za 1250. Zgadza się ?

RR Łukasz 
nowicjusz

Wysłany: 2015-08-25, 07:48   

nie, odnośnie samochodu to ma być w teren ale zależy mi na tym żeby sam do tego terenu po asfalcie dojechał nie wiem 20 może 50km i w błotko a później powrót na tej zasadzie dla tego po przeczytaniu wielu artykułów na temat opon szukam nowych MT ale im więcej czytam tym bardziej przekonuję się e nalewki nie są takie złe i ludzie dają na nich rade. Co do rozmiaru kół to ie chcę żeby wyglądał jak na szczudłach dla tego uważam że 30" jest OK.

stachura44 
pomocnik mechanika

Wysłany: 2015-08-25, 09:17   

RR 4/5 ludzi jezdzi na nalewkach simexa i nie beczą :) w disco mam nalewki insa turbo kopia bf.... MT 235/ 85/16 latam na nich juz chyba 5-6 sezon 50/50 teren asfalt i nie moge nic złego o nich powiedziec jedynie czasami puszczały delikatnie powietrze przy feldze ale po załozeniu detki problem znikł ;)

Odpowiedz do tematu