Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Gru 2010 Posty: 1476 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2015-09-19, 19:18 Wygłuszanie Samuraia
Siema
Zacząłem wygłuszanie Samka matami butylowymi oraz matami z pianki kauczukowej. Jak skończę to się okaże co to było warte :) A oto kilka fotek z jednego dnia pracy:
Wysłany: 2015-09-19, 22:26
Ja już skończyłem i jestem po pierwszych testach. Zrobiłem identycznie jak yenko, czyli mata butylowa oraz pianka kauczukowa. Z różnicą, że zrezygnowałem z nałożenia maty i pianki w nogach kierowcy oraz pasażera.
Jest dużo lepiej! Hałas zredukowany co najmniej o połowę. I mogę chyba stwierdzić, że w końcu można w miarę komfortowo przejechać większy dystans Samuraiem.
Ja za materiały dałem 999zł z przesyłką i mogę polecić :)
Wysłany: 2015-09-20, 00:08
Mata 10m^2 a pianka 7m^2. Maty trochę zostało (0,5 rolki na 3) ale pianki miałem idealnie na styk. :)
Dobra rada. W niektórych miejscach będzie konieczna wymiana śrub na dłuższe np w siedzeniach. Dwie warstwy robią swoje i przy oryginalnych śrubach bardzo ciężko jest "złapać" gwint.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Paź 2013 Posty: 189 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-09-21, 18:14
Sorki ale ja czegos nie rozumiem :(
W jakimś temacie był poruszany temat głośników do radia :) teraz wygłuszanie blaszaka:)
Może podzielmy temat samuraia na dwa: samochód terenowy, samochód użytkowy?
pytanie nr1 : po co wygłuszać terenówkę
pytanie nr2: po co montować radio w terenówce?
Pokonywanie terenu musi być słyszalne!
Wysłany: 2015-09-21, 19:51
Samochód terenowy też może być samochodem użytkowym. Nawet Samurai. Nie każdy zamierza topić samochód pod szyje kierowcy. Ja tak samo jak ty lubię pobawić się w terenie oraz w błocie ale topić samochodu nie zamierzam. Zatem radio i minimum komfortu nie zaszkodzi.
Sorki ale ja czegos nie rozumiem :(
W jakimś temacie był poruszany temat głośników do radia :) teraz wygłuszanie blaszaka:)
Może podzielmy temat samuraia na dwa: samochód terenowy, samochód użytkowy?
pytanie nr1 : po co wygłuszać terenówkę
pytanie nr2: po co montować radio w terenówce?
Pokonywanie terenu musi być słyszalne!
A co tu nie rozumieć? jeden lubi blondynki a drugi chłopców, o gustach się nie dyskutuje. Jak lecisz samcem do terenu asfaltem 40km w jedną stronę na simexie i nie słyszysz o czym mówi druga osoba to znak że można (trzeba) coś z tym zrobić. Ja też bardzo lubię dźwięk jaki wydają opony ale to jest trochę jak z głośnym tłumikiem, fajne do czasu.
Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Gru 2010 Posty: 1476 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2015-09-21, 21:44
Bo widzisz, ja używam Samuraia do jazdy i po asfalcie i po polnych drogach. Jest to mój jedyny samochód do poruszania się. Jeżdżę nim na co dzień do pracy, do miasta na zakupy, nad jezioro, wszędzie. Np. w piątek jadę z wrocławia do zielonej góry a w niedziele rano jadę zielonej góry do poznania. Nie mam AT-ków tylko normalne terenowe opony. I tak jak Krzyku mówi, jak można chociaż trochę obniżyć hałas w aucie to tak właśnie zrobię, nie mam zamiaru za 5 lat być głuchym. Samuraiem spokojnie będę pokonywał 15tyś km rocznie. Także każda pierdółka jak radio i dobre głośniki czy wygłuszenie auta to dla mnie ważna sprawa. Wcale nie muszę topić auta powyżej progów żeby się pobawić fajnie w terenie.
Reasumując mogę stwierdzić, że to jest auto terenowo użytkowe.
Ja po zakupie zrobiłam takie minimum ale dało efekt termiczny i akustyczny - pod tapicerkę włożyłem-przykleiłem dwustronną folie bąbelkową . Skrzynie biegów przykryłem futrem z karakułów które zjadły mole .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum