poszukaj w necie informacji na temat tuningu silnków N/A. Taniej i bez nadmiernego stresu wychodzi zrobienia swapa.
Gdzieś na forum już prowadziliśmy dysputę na temat tuningu silników, ale nie pamiętam gdzie.
_________________ Suzuki Samurai 1.3i '94 - seria
Radość zaczyna się tam gdzie kończy się rozsądek.
Będąc w terenie postępuj zawsze tak, byś z czystym sumieniem mógł wrócić kiedyś w to samo miejsce. Ty, albo ktokolwiek inny...
Oryginalne 1,3 tuninguje się przez wymianę na takie same 1,3 ale z Jimny przed liftem (G13BB).
Pasuje na łapy i skrzynię bez przeróbek, ma 82KM i z reguły kilkaset tysięcy kilometrów mniej nabite.
_________________ Jimny M16A
Samurai 1,6 TD odszedł
Możesz dołożyć kompresor albo turbine nie wiem jaka odpowiedz byś chciał usłyszeć. Jak z każdym wolno ssacym silnikiem benzynowym, cudów nie zrobisz z mocą bez dodatkowego 'nadmuchu'
Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-09-24, 15:12
KSikorski napisał/a:
Oryginalne 1,3 tuninguje się przez wymianę na takie same 1,3 ale z Jimny przed liftem (G13BB).
Pasuje na łapy i skrzynię bez przeróbek, ma 82KM i z reguły kilkaset tysięcy kilometrów mniej nabite.
G13bb jest P&p ( poza wiazka ) tylkobz jamnika. Z innych aut jak baleno czy wagon r nke pasuja wyjscia wody i kolektora poniewaz tamte silniki sa mocowanebpoprzeczni.
_________________ yahoo33,
Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.
Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-09-24, 20:39
Rogal napisał/a:
oooo. Czyli jak mam rocznik 99 to jest duża szansa że będzie pasować? :D
Wydaje mi się, że zgodnie z przedmówcami pasuje mechanicznie do skrzyni i mocowania łap. Wiązka, komputer, etc musi być również przeszczepiona z jimniego.
oooo. Czyli jak mam rocznik 99 to jest duża szansa że będzie pasować? :D
Ja robiłem takiego swapa. Blok silnika jest ten sam. Łapy, skrzynia pasuje. Króćce wody pasują. Z mechanicznych rzeczy trzeba tylko przerobić linkę gazu (ja zrobiłem pedał gazu z samuraia i jimnego i zastosowałem linkę jimny. Wiązka do przełożenia - przekłada się szybko i sprawnie nie ma za dużo roboty żeby z 2ch zrobić jedną. Instalacji świateł nie ruszasz, a wszystkie kable do licznika idą po grodzi więc rozbebeszasz tylko oryginalną wiązkę od strony akumulatora, co oznacza że nie masz sajgonu ze spaghetti pod deską rozdzielczą ani maską.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum