pytanie moje jest takie że będę robić przekładkę sinika na 1.6 TD od vw i nie wiem jaki model, rok, oznaczenie, silnika mam wybrać który by pasował
czy po prostu kupuje pierwszego lepszego golfa z 1.6 TD i będzie pasował
Najważniejsze aby silnik miał mocniejsza pompę, czyli np silnik o oznaczeniu SB.
Druga bardzo istotna sprawa to taka żeby podczas przekładki zrobić sobie znak na kole zamachowym celem poźniejszego ustawiania rozrządu a co za tym idzie kata wtrysku.
Te silniki maja znak właśnie na kole zamachowym a oryginalna skrzynia ma dziurę od góry.Ten silnik nie posiada znaków tak jak 1.3 z Samuraia.
Warto jeszcze wraz z motorem zabrać moduł grzania świec żarowych ponieważ one sa przystosowane do prądu 11,5v.
Skrzynia 1.0 jest inna. Do VW potrzeba skrzyni 1.3
Flansze jak i przerobione koło zamachowe też mam, niestety flansza wygląda mało estetycznie (cięta boschem)
Ale robiła robote.
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2015-08-30, 21:55
Bez sensu łączyć diesla ze skrzynią od 1,0, nie dość, że i tak jest wolniejszy, to jeszcze będzie poniewierał na trasie brakiem piątki.
Skrzynia od 1,3 kosztuje grosze, a flansze do niej są dostępne bez większego problemu.
150 za komplet (+przesyłka) będzie OK.
Jak znajdę to dorzucę łapy i poduszki do silnika, co prawda u mnie siedziało to połączone z 1.8 benzynowym ale w/g ACME (czyli oryginał) pasuje do wszystkich 4cylindorowych VW z lat 90tych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum