Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Proszę o pomoc swap swift 1.3 93r. do sj 410 82r.
mackosj410 
świeżak

Wysłany: 2011-03-02, 10:28   Proszę o pomoc swap swift 1.3 93r. do sj 410 82r.

witam wszystkich mam mozliwosc przełożenia silnika ze swifta do sj410 ale totalnie nie mam pojecia jak sie za to zabrac . Nie wiem jakie moge napotkac przeszkody i czy jest to sens wogule robic . fajnie bylo by miec wiecej konikow pod maska :mrgreen: chciałbym sie dowiedzie cczy np . aparat zapłonowy bedzie pasowal z mojej sj (w swifcie jest na wprost w sj załamany , czy te silniki maja taki sam rozstaw na łapy , i czy musze tez zmieniac waly napedowe czy te stare słomki z sj 410 wytrzymaja moc silnika 1.3 ) Prosze o pomoc i o wskazówki z góry pozdrawiam Maciej

ilio 
zapaleniec

Wysłany: 2011-03-13, 20:45   Re: Proszę o pomoc swap swift 1.3 93r. do sj 410 82r.

mackosj410 napisał/a:
witam wszystkich mam mozliwosc przełożenia silnika ze swifta do sj410 ale totalnie nie mam pojecia jak sie za to zabrac . Nie wiem jakie moge napotkac przeszkody i czy jest to sens wogule robic . fajnie bylo by miec wiecej konikow pod maska :mrgreen: chciałbym sie dowiedzie cczy np . aparat zapłonowy bedzie pasowal z mojej sj (w swifcie jest na wprost w sj załamany , czy te silniki maja taki sam rozstaw na łapy , i czy musze tez zmieniac waly napedowe czy te stare słomki z sj 410 wytrzymaja moc silnika 1.3 ) Prosze o pomoc i o wskazówki z góry pozdrawiam Maciej

mocowania silnika są inne , inna skrzynia , wydech po drugiej stronie , aparat nie pasuje , króćce wodne .
Niestety Sj413 technologicznie jest bliższe 1.6 i 1.3 w swifcie niż Sj410 .

Poszukaj lepiej silnika 1.6 8V i skrzyni z Sj413 , jest mocniejsze a i tak musisz przerabiać więc z mojego punktu widzenia (Sj419) jest to lepsze rozwiązanie .

Życzę powodzenia i służę pomocą .

albert 
Specjalista
albertus

Wysłany: 2011-03-13, 22:24   

http://pultusk4x4.org.pl/samurai-gti

puniek 
świeżak

Wysłany: 2011-03-13, 23:58   

Jako, że też jestem w trakcie zmiany silnika i również zastanawiałem się nad 1.3 od Swifta GTI przedstawię dwa powody dla których nie zdecydowałem się na ten silnik:
- stosunkowo mały moment obrotowy w porównaniu z mocą
- baardzo ciężko osiągalny silnik

Co do momentu to 1.3 GTI ma 113Nm (jedynie 6Nm więcej niż Samurai na wtrysku). Jak dla mnie dość istotny jest moment obrotowy a przykładowo 1.6 8V od vitary ma 80KM ale za to aż 127Nm.
Zaznaczam, że to tylko moja opinia :)

ilio 
zapaleniec

Wysłany: 2011-03-14, 06:25   

biorąc pod uwagę galopujące ceny paliwa trzeba sie będzie zastanowić nad gazem lub diselem

Odpowiedz do tematu