Wysłany: 2015-10-21, 19:23 Gaz przy starcie silnika
Jako nowy użytkownik tego forum witam wszystkich serdecznie
Przymierzam się do zakupu pierwszej w moim życiu terenówki i wybór padł na samuraia byłem dzisiaj obejrzeć jeden egzemplarz w okolicy i zauważyłem coś nietypowego wg mnie... Otóż właściciel uruchamiając samochód uruchamial go z wciśniętym gazem i po zaskoczeniu trzymał go na gazie tak przez około pół minuty... Dlatego chciałem zapytać czy to normalne, a jeśli nie to co może być powodem tego? Nie chcę kupić samochodu w którym po tygodniu okaże się konieczna wymiana silnika dodam jeszcze że jest to samurai z 97 roku z silnikiem 1.3.
Dziekuje za wszelką pomoc i odpowiedź.
Ok juz swój błąd naprawiłem
Jak to mówią.... Mądry polak po szkodzie....
I tak się zastanawiam może ktoś miał podobny problem i coś doradzi bo się zastanawiam czy kupować ten samochód czy szukać dalej?
Pomógł: 83 razy Dołączył: 03 Maj 2011 Posty: 2035 Skąd: Węgrów
Wysłany: 2015-10-21, 21:13
Normalne to na pewno nie jest, sprawny samurai odpala bez dotykania pedału gazu.
Jeśli to jedyna wada tego samochodu, to jeszcze nie tragedia, jeśli jest ich więcej, to już warto się mocno zastanowić.
Najpewniej problem jest gdzieś w układzie paliwowym, ale... za mało danych.
Wtryskowiec przy starcie "sam sobie wciska gaz", że tak powiem
Po to ma podciśnieniowy otwieracz przepustnicy.
Jeżeli to nie działa, to znaczy że jest chlew z podciśnieniami/elektryką/osprzętem przy silniku.
Do ogarnięcia, ale jeżeli inne obszary auta też są w takim stanie, to...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum