Wysłany: 2015-11-02, 10:33 205/80 R16 czy da radę do serii?
Samurai 99 1,9TD, czy da radę bez podnoszenia wsadzić 205/80 R16?
Bo mam takie felgi od Grand Vitary 2008, i dokupiłbym tylko opony.
Chcę, aby były w miarę wąskie i wysokie.
I jeszcze jaki ET powinny mieć felgi i jaką szerokość?
pozdrawiam,
Maciek
_________________ Samurai 1.9TD '99
Grand Vitara 1.9DDiS '08
Wysłany: 2015-11-02, 12:05 Re: 205/80 R16 czy da radę do serii?
vobo napisał/a:
Samurai 99 1,9TD, czy da radę bez podnoszenia wsadzić 205/80 R16?
Bo mam takie felgi od Grand Vitary 2008, i dokupiłbym tylko opony.
Chcę, aby były w miarę wąskie i wysokie.
I jeszcze jaki ET powinny mieć felgi i jaką szerokość?
pozdrawiam,
Maciek
To zależy. Ja się przymierzałem do felg: http://www.4auto.com.pl/felga/dotz_dakar_649.html mają ET0 i takch opon jak podałeś i u mnie wchodziły. Miałem podobne oczekiwanie do Ciebie, wąskie a wysokie i taki zestaw mi się spodobał.
Mam resory leśniki od Mazura z w miarę dobrą parabolą jeszcze. Jak chcesz zobaczyć czy u Ciebie spasuje, na żywym organizmie to proponuję wyciąć sobie odrys z kartonu i założyć na jedno koło, powachlować lewarkiem by zobaczyć jak na wykrzyżach i będziesz miał pewność czy podejdzie czy nie.
Wizualny obrazator: http://www.willtheyfit.com/ pomoże Ci odnieść się do tego co teraz masz i co zamierzasz założyć. Da jakieś tam wstępne wyobrażenie jak będzie wyglądało koło ile będzie wystawało poza obrys auta itp.
powodzenia!
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Mój znajomy miał takie koła w seryjnym longu i jedynym problemem było ocieranie opony o resor przy pełnym skręcie w lewo. Jesteś pewien, że te felgi od GV będą pasowały? Moim zdaniem pasują tylko od GV I (1997-2005)
Wysłany: 2015-11-03, 14:39
Kolego, a zmierz długość przedniego wieszaka - odległość od śruby do śruby. Bo mi się zdaje, że w TeDejach dawali inny resor i dłuższy wieszak niż w benzynie co zwiększało by Twoje szanse na zmieszczenie tych opon.
_________________ Długie Koromysło z kowadłem pod maską
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum