Wysłany: 2015-11-05, 12:30 SJ 410 - zsuwający się pasek rozrządu
Zajrzałem sobie profilaktycznie w obudowę rozrządu, a tam niespodzianka - pasek zsunięty ok. 6 mm w kierunku silnika. Wg mnie problem leży po stronie napinacza - albo pasek jest za luźny i lata sobie w tył i w przód, albo krzywo przykręcony jest napinacz (mocowany przez dwie śruby na płytce bazowej, lewa śruba ze sprężyną, brak śruby centralnejco to zwukle w napinaczach występuje). Jak więc prawidłowo ustawić napinacz w F10A, jakie są momenty dokręceń (żeby równo leżał) itp.?
Jeszcze jedno pytanko - jak zablokować wałek rozrządu coby odkręcić koło zębate i dostać się do uszczelniacza (poci się trochę)?
Pomógł: 17 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Kwi 2012 Posty: 1030 Skąd: Bristol UK
Wysłany: 2015-11-05, 12:34
Albo kluczem pneumatycznym, albo zdejmujesz dekiel klawiatury i na walku powinno byc miejsce zeby kluczem zlapac i odkrecasz konwencjonalnie.
Pasek zazwyczaj ssowa sie wlasnie przez luzy na lozyskach napinacza/rolki.
Ja zawsze ustawiam to na wyczucie, choc w manualu znajdziesz zapewne wszystko czego Ci potrzeba.
Manual do 410 jest niestety ciężko dostępny (z 413 niby podobne ale różnic parę jest). Ze zwykłym blokowaniem wałka rozrządu też może być ciężko. Jest skutecznie schowany pod klawiaturą. Przy okazji zauważyłem, że 5 śrub trzymających osie dźwigienek jest zupełnie luźnych
W/g manuala do 410 (niebieskiego), blokuje się kółko na wałku rozrządu takim ustrojstwem z dwoma nastawnymi pazurami (to samo co używane przy dyfrach 09930-40113), mocowanie napinacza dokręcane momentem 1,5 - 2,3 kgm, ugięcie paska przy nacisku 3 kg ma być w granicach 5,5 - 6,5 mm.
Pasek najczęściej zaczyna zjeżdżać jak jest luz na rolce napinacza (kiwa się)
BM
_________________ Suzuki SJ413 - "wielkie" małe auto
Hej dzięki za info. Do odkręcenia koła wałka sprawdza się brecha zaparta między koło zębate a ramę. Napinacz wygląda ok, ale naciąg paska zdecydowanie za słaby.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum