Wysłany: 2015-11-14, 22:36 Wymiana katalizatora na tłumik środkowy
Witam, planuje wywalić katalizator i wstawić zamiast niego orginalny tłumik środkowy. Czy mogę to zrobić bez obawy, że zacznie mi wywalać jakieś błędy? z tego co patrzyłem jest tylko jedna sonda lambda przed katem więc nie powinno być problemów ale wole zapytać. Po 170tys km podejrzewam, że ten katalizator to i tak legenda a może trochę odmuli samochód. Silnik 1.3 wtrysk rocznik 98
Tak jak pisałeś sonda jest w kolektorze przed katalizatorem, jedyny problem może być u diagnosty przy przeglądzie, sprawdź datę pierwszej rejestracji i wymagania jakie były w tym czasie. Ja mam jakieś" tłumikopodobe zgrubienie" w miejsce katalizatora, kupiłem na aledrogo za jakieś 200zł całość z tłumikiem końcowym, zbyt cichy zestaw to nie jest, ale powyżej 40km/h i tak u mnie słychać bardziej opony i układ napędowy :)
Ostatnio zmieniony przez emalina 2015-11-14, 23:50, w całości zmieniany 1 raz
Układ wydechowy jest w bdb stanie wiec nie ma sensu wymieniać wszystkiego a właśnie po to by nie było za głośno chce wstawić orginalny środkowy. Co do przeglądów to nie ma problemu
Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-15, 14:00
Sonic napisał/a:
Układ wydechowy jest w bdb stanie wiec nie ma sensu wymieniać wszystkiego a właśnie po to by nie było za głośno chce wstawić orginalny środkowy. Co do przeglądów to nie ma problemu
Hej hej,
jeśli katalizator zewnetrznie jest ladny możesz spróbować wykruszyć i wysypać zawartość katalizatora i wstawić taką wydmuszkę. Diagnosta nie będzie się czepiał, że katalizatora brak :)
Mnie nie dano takiej szansy - kupiłem z wyciętym i wspawaną jakąś rurkę o średnicy dość losowej. Teraz mam całość z Polmo - Ostrów (z tym zgrubieniem udającym przedni tłumik właśnie) i jest ok.
Dokładnie, lepiej kupić nowy środkowy a kata spylić na skupie. Jak wykruszysz kata i wstawisz wydmuszke to będzie głośniej i układ może wpadać w rezonans
Mam jeszcze jedno pytanie, dzisiaj nurkując pod samochód zauważyłem, że w katalizator jest wkręcona jakaś czujka do której przychodzi kabel w metalowym oplocie. Ktoś wie może do czego to jest? Kabel mam uszkodzony i muszę go naprawić
Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-16, 23:28
Sonic napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie, dzisiaj nurkując pod samochód zauważyłem, że w katalizator jest wkręcona jakaś czujka do której przychodzi kabel w metalowym oplocie. Ktoś wie może do czego to jest? Kabel mam uszkodzony i muszę go naprawić
Mimo Twoich początkowych zapewnień, że masz jedną sondę brzmi jak druga lambda - kotrolna. Po niej u mnie została tylko wtyczka, a auto jeździ i błedami nie pluje.
Ja mam też pytanko w tej sprawie, wywaliłem kata i zamieniłem go kwasówką, poza tym że jest głośniejszy to czuć różnice na plus w mocy, ale, zaczął brać więcej oleju mam wrażenie, jest to możliwe, czy to moje placebo?
Możliwe że masz wyjechane uszczelniacze i teraz wytworzyło ci się podciśnienie w wydechu (mniejsze opory przepływu inne tam pierdoły) i Ci wysysa przez uszczelniacze na zaworach wydechowych Ale ja nie wiem nie znam się
Możliwe że masz wyjechane uszczelniacze i teraz wytworzyło ci się podciśnienie w wydechu (mniejsze opory przepływu inne tam pierdoły) i Ci wysysa przez uszczelniacze na zaworach wydechowych Ale ja nie wiem nie znam się
U mnie po takiej zmianie nawet lampy zaczely slabiej swiecic, pewnie podcisnienie wsysa swiatlo jak czarna dziura
U mnie po takiej zmianie nawet lampy zaczely slabiej swiecic, pewnie podcisnienie wsysa swiatlo jak czarna dziura
I dlatego komputer dałeś pod dach, żeby go też nie zassało??
_________________ Bo ja wolno myślę.
Rozum zostawiłem na warsztacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum