Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 23 Wrz 2015 Posty: 36 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2015-12-09, 21:11
a nie przywaliłeś gdzieś podwoziem (wałem)?
miałem też mocne wibracje, kupiłem reduktor 4.16 od slavoka założyłem a tu wibracje, dzwonię do slavoka a on na to że niemożliwe żeby to przez reduktor i zacząłem szukać, krzyżaki wszystkie ok, wielokliny ok, wachacze mocowania i cała reszta ok, aż przypadkiem w dniu następnym zacząłem sprawdzać łożyska i były też ok i gdy miałem podniesione tylne koło pokręciłem nim a tu patrzę a tylny wał nie kręcił się osiowo tzn był krzywy w miejscu tej grubej rury był wgniot i pomimo że krzyżaki i cała reszta jest ok to były niemiłosierne wibracje, na 1 i 2 mniej wyczuwalne natomiast na 3, 4 i 5 była . szybka przekładka wału na zapasowy z garażu i wibracji brak
_________________ samurai wtrysk, spring, federal 30x9.5 R15 i trochę innych modyfikacji
w nic nie przywaliłem byłem u kolegi wracałem , zatrzymałem się na światłach i ruszam a ty takie telepanie jakby bicie wału narastające wraz z predkoscią i po osiagnieciu około 20 km/h ustaje tzn jest jak by zrównoważone przez predkosć
przy zatrzymaniu znowu wystepuje i ustepuje kilka sekund po zatrzymaniu tzn jak by wał wytrancał predkosc na postoju ok
wiec albo poduszka skrzyni albo wał skrzynia reduktor - bo on się kreci na postoju nie ma chyba innej opcji jutro rano pojade do kumpla na kanał zobaczymy co wyjdzie
Wał skrzynia - reduktor nie kręci się na postoju. Chyba, że wrzucisz N na reduktorze i bieg skrzyni.
Sprawdź krzyżaki, może pierścień źle założony i miseczka się przesunęła. Miałem przytarty na przednim wale i tłukł się tylko przy prędkościach do 20km/h, najbardziej gdy zwalniałem, a chwilę przez zatrzymaniem ~5km/h zupełnie przestawał.
Usterka znaleziona krzyzaki na wale skrzynia reduktor
jedna miseczka zapieczona ruszając wałem zero luzu po wyjęciu wal na krzyzaku
rusza się tylko w jednej płaszczyźnie w druga blokował zapieczona miseczka
bez wyjęciu walu nie do zdiagnozowania
odpiołem tylni wal i dalej wibracje wiec było jasne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum