W związku ze sprzedażą DJI Phantom 3 Pro Sławkowi postanowiłem znaleźć sobie zajęcie na zimę
Będzie to dla mnie budowa czwartego drona w tym drugiego quadrocoptera. Poprzednio budowałem dwie hexy i jeden quad długolot który opuścił mnie na zawsze zostawiając w moim sercu ranę :( .... nieważne. Czas na budowę quadro.
Po wstępnych wyliczeniach i wyszperaniu materiałów którymi dysponuję bo np. zostały mi z innych zmot wyszło mi że dysponuję:
- 4x regulator DJI Opto 30A
- 4x śmigła węglowe niski profil 15x5.5
- Odbiornik Futaba 8ch 2.4Ghz + radio
- Pakiety 4S 5000mah
- Monitor 7" z odbiornikiem diversity 5.8Ghz
Tyle jeśli chodzi o ten projekt, reszta rzeczy to materiał na budowę czegoś mniejszego.
Głównym założeniem było wykorzystanie tego co mam aby zaoszczędzić na kosztach.
Drugim etapem było obliczenie reszty podzespołów tak aby pasowały do tego co mam.
Wszyło mi że najwygodniej będzie wybrać ramę Tarota FY650 i przerobić ją pod śmigła 15"
Aby założyć takie śmigła rama musi zostać powiększona w związku z tym plan zakład wymianę oryginalnych ramion na dłuższe.
Jako że ten typ ramy jest składany postanowiłem ją zablokować boom blockami tak jak kiedyś zrobiłem to w FY680 (hexa)
Kontrolerem głównym zostanie stara poczciwa Nazaz GPS drugiej generacji.
Silniki najprawdopodobniej Sunnysky 3508 580KV - dobre sprawdzone niezawodne na japońskich łożyskach.
OSD prawdopodobnie DJI iOSD mini ale rozważam wsadzenie starego poczciwego Misia OSD które ma większe możliwości
Na koniec tego wszystkiego będę chciał wyciąć z alu blachy pan tilt pod GH2 na serwach - Koniec z Gimbalami!
Maszyna będzie służyła do robienia zdjęć z perspektywy 140mm micro 4/3 tj. crop x2 dla pełnej klatki czyli 70mm
UPDATE 1
Naza V2 + GPS i DJI Mini iOSD - zamówione
UPDATE 2
Boscam 400mw 5.8Ghz
Stepdown z 4S na 12V 3A
Rama Tarot IRONMAN FY 650 TL65B01
zamówione
UPDATE 3 30.11.2015
Wczoraj przyszły silniki a dzisiaj regle, nadajnik 5.8Ghz TS 353 i inne drobne dynksy
BUDOWA
Etap 1 (04.12)
Rozplanowanie urządzeń w ramie.
Tuż po wstępnym złożeniu ramy i przymiarce kontrolera okazało się że nie ma tam (w centralnym punkcie) miejsca na osadzenie NAZY!!!
Tego nie przewidziałem. Wcześniej miałem hexę na ramie Tarot FY 680 i nie było z tym problemu. Po chwili zastanowienia stwierdziłem że wystarczy odstawić o 0,5cm ramiona od środka ramy i było by git. Tak też uczyniłem. Nawierciłem nowe otwory na razie w dolnej płycie ramy i umiejscowiłem tam NAZE. Teraz trzeba wykminić gdzie upchnąć 4 regulatory. Cdn....
Etap 2 (06.12.)
Dystrybucja zasilania
Na szczęście miałem płytkę dystrybucyjną w zanadrzu . Wymyśliłem że zamocuje ją pod dolną płytą ramy. Idealnie się zgrał rozstaw śrubek na płytce z nowo nawierconymi dziurami odsadzonych mocowań ramion. Zrobiłem dystanse z poliamidowych nakrętek przylutowałem kable regulatorów i skręciłem zgrabnie wszystko pod ramę.
Etap 3 (08.12)
Montaż silników
Nie obyło się bez małych problemów. Do silników nigdy nie dołączają śrubek... na szczęście wygrzebałem 16 śrubek ze swoich zasobów, niektóre musiałem przyciąć szlifierką modelarską aby nie wadziły o zwoje w silniku.
Po skalibrowaniu gazu i ustaleniu kierunku obrotów zlutowałem przewody trójfazowe silników z regulatorowymi.
Kolejny etap to już montaż podzespołów takich jak PMU, Nadajnik AV, BEC (4S-->12V) zasilający nadajnik AV --- postanowiłem podczas projektowania że ma być jak najmniej baterii kabli itd. w związku z tym takie rozwiązanie, odbiornik.
Zabawa polega na znalezieniu jak najlepszego miejsca i umocowanie podzespołów.
Praktycznie skończone, jeszcze tylko odbiornik ale to już jest ostatni element także można powiedzieć że za chwilę skończę montaż.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum