To nie o tobie było, tylko traumatyczne wspomnienia po mechanikach (całkiem dobrych) którzy pokręcili mi w śrubkami gaźniku na zasadzie 'o, to może ta śrubka jest od obrotów, nie? to może spróbujemy tą i zobaczymy co będzie się działo'
jak był rozbierany i przedmuchiwany i składany na nowo, a przy okazji dłubali przy nim niekumaci mechanicy, może się okazać, że będziesz musiał sobie znaleźć porządnego gaźnikowca (choć niestety w dzisiejszych czasach nie jest o to łatwo) i taki ktoś podłączy Ci i ustawi wszystko tak jak być powinno w pół godziny
Robił mi już kilka gaźników w tym Ponego regenerował i montował w Samuraiu. Tylko przygotuj się, że to może kosztować od 500-700 PLN w zależności od stanu gaźnika.
_________________ yahoo33,
Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.
:O chyba czas podnieść ceny usług.
700zł rozumiem, ale za regeneracje jakiegoś gaźnika z klasyka który jest ciężko dostępny na rynku, ale poniacz do samuraia
_________________ La vie en rose:) Proszę spuszczać olej z reduktorów/skrzyń które do mnie wysyłacie kurierem.
:O chyba czas podnieść ceny usług.
700zł rozumiem, ale za regeneracje jakiegoś gaźnika z klasyka który jest ciężko dostępny na rynku, ale poniacz do samuraia
Sam zestaw uszczelek i nowe dysze kosztują 150 PLN, dodatkowo z mojego Poniacza zostały wywalane zbędne pompki, i podłączony został poprawnie plus regulacja (zawory, zapłon). Całość 500 PLN. Auto stało 3 dni łącznie.
Za motocyklowe brał różnie od 150 do 500 PLN w zależności co tam jeszcze było.
Dobra robi się OT, Sokratesb ma namiary jak coś wie ile to kosztuje. Na jego miejscu próbował bym sam jak się nie uda to wtedy uderzył był do specjalisty.
_________________ yahoo33,
Samurai 1.6 16v - twinpower ;), Spring by Krzykku. Simex 31x10.5r15 Mosty 5.125, LR tył.
Pomógł: 8 razy Wiek: 27 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 1497 Skąd: Kwilcz/Poznań
Wysłany: 2013-08-26, 15:06
chomik. napisał/a:
jak był rozbierany i przedmuchiwany i składany na nowo, a przy okazji dłubali przy nim niekumaci mechanicy, może się okazać, że będziesz musiał sobie znaleźć porządnego gaźnikowca (choć niestety w dzisiejszych czasach nie jest o to łatwo) i taki ktoś podłączy Ci i ustawi wszystko tak jak być powinno w pół godziny
Rozbierany i przedmuchiwany był, ale nikt żadnymi śrubkami, oprócz obrotów, nie kręcił. :)
Cześć, u mnie też jest nietypowy kolektor i nie mam tego co mają inni ale po tym zdjęciu widzę że:
po lewej widać trójnik z podciśnieniami. Wężyk który idzie u Ciebie do lub w okolice obudowy termostatu mam podpięty do obudowy filtra powietrza z zaworkiem zwrotnym podpiętym tak żeby blokowało zasysanie. Nie wiem czy to pomoże ale może :)
ps te wyjścia z obudowy termostatu zaślep jednym wężykiem bo chyba zaciąga Ci wiatr do kolektora.
Niewiem dlaczego tak wszyscy trzymaja sie gaznika od pony,A czy kazdy ma wyjscie podcisnieniowe?? w moim przypadku nie bylo.Ja wywalilem owy gaznik i wsadzilem prosty gaznik od poloneza :) tylko przyspawałem flansze od kolektora z poldka.uwieszcie mi ze dwa gardziele robia duza różnice i auto chodzi na benzynie i gazie. a jak by ktos potrzebował gaznika od poy to za 50zl oddam niech ma na pocieszenie:)
Może ktoś z was ma zamontowany gażnik, który poprawia osiągi silnik? Obecnie w swoim samuraju 1,3 zamontowałem gażnik weber 32/36 i jest super, posiada niestety 1 wadę, a mianowicie silnik przygasa na podjazdach ( chodzi pewnie o pływaki, które w tej pozycji nie mogą pracować).
wasadz gaznik od poloneza.kolega ma samuraja 1.6 silnik od witary i powiem ci ze moj to wariat,polecam jeszcze zminic kolekotr wydechowy od witary 1.6 z dwururka i uwiesz mi auto nie do poznania.
[ Dodano: 2015-02-21, 21:36 ]
wsadz gaznik od poloneza.kolega ma samuraja 1.6 silnik od witary i powiem ci ze moj to wariat,polecam jeszcze zmienic kolektor wydechowy od witary 1.6 z dwururka i uwiesz mi auto nie do poznania.
Chciałem podzielić się usprawnieniem jakie ostatnio wykombinowałem do tego gaźnika.
Jeśli komuś brakuje mocy na tym gaźniku to niech sprawdzi siłownik podciśnieniowy drugiej przepustnicy. Padł mi ostatnio i kupiłem na złomie okazał się tak samo zły a raczej zaraz go szlag trafił. Ze starości wypadają dziury w tej membramie w środku. Trzeba tą puszkę metalową rozbroić i pokleić ową gumę. Pęka w miejscach gdzie się składa. Pasuje też ze skody 105, 120 koszt 8zł.
Przy tej okazji podciąłem ślizg o który opiera się ogranicznik drugiej przepustnicy i tym samym otwiera się wcześniej. Czuć wyraźny przyrost mocy na niższych obrotach. Auto ożyło znacząco. trzeba było sporo czasu zanim na to wpadłem.
Witam ! Leżał mi gaźnik z poniaka , mój z samiego zaczął szwankować i postanowiłem wsadzić z poniaka . Gaźnik jest z niewiadomego źródła , po śrubkach widzę że koś grzebał . Po włożeniu go odpala ciężko , bez gazu dochodzi do pewnych obrotów po czym zaraz gaśnie , jak już złapie na pełnym gazie to tak chwilę i gaśnie . Nie wiem czy jest sens z nim dalej się bawić i poszukać coś pewnego , czy może te objawy to jakaś przyczyna znana ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum