Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 561 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-10, 15:23
moziembl napisał/a:
Jeśli chodzi o Samurai-a to dochodzi jeszcze problem lichej instalacji elektrycznej, przekroje przewodów są minimalne co powoduje duże spadki. I tak oryginalny przewód żółto-bały łączący alternator i akumulator dawał spadek napięcia rzędu nawet 1-0,8V przy mocno rozładowanym akumulatorze (końcówki, klemy czyste wypolerowane żeby nie było). Co przy napięciu 14,5V jakie stara się utrzymać alternator dawało poniżej 13,8 czyli minimalnego prawidłowego napięcia ładowania. Jak ten przewód wymieniłem na grubszy ładowanie od razu się poprawiło bo spadek mam 0,1-0,2V
Taki jeszcze mały offtop, o ile przewód zółto-biały powiedzmy ma jeszcze w miarę sensowny przekrój to u mnie przed samym aku przez szybko złączkę przechodził w takie coś:
Z tego co wyczytałem Suzuki stosowało go fabrycznie jako bezpiecznik. O ile nowy spełniał swoją funkcję to po 20 latach jak widać na fotce już niezbyt U mnie w trakcie jazdy zaczęły przygasać światła, potem wyłączyło się radio. Do domu dojechałem już na samych pozycjach Kontrolka od ładowania się nie zapaliła, po wymianie na taki sam przekrój jak przewód żółto-biały ładowanie na poziomie 14.15V.
Mimo wszytko jestem zwolennikiem wymiany tego przewodu na o większym przekroju i wstawienia bezpiecznika o prądzie max alternatora w moim przypadku 70A
Pomógł: 22 razy Dołączył: 28 Lis 2013 Posty: 520 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-13, 12:14
SamNaSamZSam napisał/a:
poddaję pod osąd takie stwierdzenie - koło zamachowe trzeba wyważać razem z wałem korbowym. Prawda to czy mit?
Samie,
nie dam sobie nic uciąć za prawdziwość tego stwierdzenia, ale wydaje mi się, że wał korbowy sam w sobie powinien byż wyważony, zrównoważony i kulturalny.
Pomógł: 3 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Mar 2013 Posty: 270 Skąd: Lwówek Śląski
Wysłany: 2016-01-13, 22:07
coś jak "wyważone felgi i wyważone opony" ale jak jedno zakładasz na drugie to pozornie małe różnice mogą się nałożyć i mimo wszystko trzeba to razem wyważyć.
Myślę, że to zbyt szczegółowe podejście, które miałoby sens np w bolidzie F1 bo dla przykładu w osobówkach można wyważyć nawet koło na aucie z półosią tarczą itp. A ilu z nas wyważało tak koło na swoim aucie?! :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum